Jednodnevni ili vikend izleti pokazali su se kao vrlo praktično rješenje za one koji nemaju puno slobodnih dana pa naša potraga za idealnim vikend-destinacijama ne prestaje. Dosad smo proučili sve o izletu na Risnjaku, Orahovačkom jezerumjestu na Ugljanu s kojeg možete vidjeti 200 otoka i otočića zadraskog arhipelaga. Zaletili smo se i u maleno ribarsko mjestašce Savudriju.

Nismo htjeli zanemariti ni južniji dio Lijepe Naše, pa smo se uputili i u okolicu Omiša, točnije dolinu tirkizne rijeke. Veličanstvena Cetina rijeka je koju zaista vrijedi vidjeti, a posebno će vas oduševiti male šljunčane plaže do kojih je moguće jednostavno doći pješke. Nalaze se duž lijeve obale rijeke i idealno su mjesto na piknike. Kako svaki izlet upotpunjuje i zalogaj autohtonih okusa, morali smo, uz predivni pogled na rijeku u kombinaciji s kršem, isprobati i sendviče složene sa suhomesnatim narescima „Okusi zavičaja“.

Naresci \'\'Okusi zavičaja\'\' Naresci \'\'Okusi zavičaja\'\' (Foto: Nova Studio)

Mi smo se smjestili na maloj plaži koja je imala i dva stabla na koja smo mogli privezati viseću ležaljku. Prošetali smo i kroz Radmanove mlinice koje očaravaju i dok nisu prepune turista i turističkih sadržaja. Početkom travnja, možemo reći, rijeka Cetina zaista pruža jedna umirujući doživljaj. Kombinacija dalmatinskog krša kojim ova rijeka vijuga, miris mora koji dopire s ušća rijeke u Jadran, pitomi šumski putovi i žuborenje rijeke dovoljan su razlog da tamo provedete dan.

Želite li provesti cijeli vikend uz obalu Cetine, trebat će vam šator, a osim odmaranja, možete odabrati i brojne aktivnosti. U sezoni je moguće uživati na raftingu, ziplineu, u kajakarenju, vožnji na buggyijima ili penjanju na stijenama.

Slobodno penjanje na stijenama jedna je od najpopularnijih aktivnosti uz ovu rijeku jer se oko nje uzdižu strmi i goli klifovi. Tamo dolaze profesionalni penjači, ali i amaterski. Na usluzi su instruktori, ali manje iskusni moraju biti jako oprezni.

Radmanove mlinice Radmanove mlinice (Foto: Nova Studio)

Nadamo se da se na penjanje po stijenama nitko neće odlučiti u vlastitom aranžmanu jer ta sportska aktivnosti nije malen zalogaj za amatere. Ne želite valjda da vas, kao i simpatično nepripremljene turiste, s obronaka Dinare moraju spašavati vrijedni volonteri Hrvatske gorske službe spašavanja. I ako se ne odučite na penjanje, savjete koje HGSS stalno ponavlja, nemojte zanemariti. Odgovorno ponašanje u prirodi odnosi se i na pridržavanje pravila o paljenju vatre. Roštiljanje je dozvoljeno samo na za to označenim mjestima, a na snazi je zabrana koja vas ako ju prekršite može skupo stajati. Svakako provjerite vremensku prognozu i ne zaboravite ponijeti toplu odjeću i vreće za spavanje ako poželite prenoćiti.

Zalihe vode na ovom izletu vam neće biti potrebne jer golema vodena masa Cetine čini ju pitkom od izvora do ušća, cijelom duljinom od 105 km. 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju