Ponekad živimo toliko brzo i zbog toga propuštamo ljepote koje se događaju u malim stvarima. Prve znakove buđenja prirode možete vidjeti već ovog vikenda uputite li se u Nacionalni park Risnjak. Ovo je mjesto pod utjecajem klime s Jadrana, koja se miješa s kontinentalnom, pa tamo proljeće stiže i nešto ranije. Izlet u prirodi na ovoj destinaciji bit će pravi odmor za dušu i tijelo s kim god da tamo krenete.

Što vidjeti na Risnjaku?

Poučna staza Leska

Posjetitelji najčešće odabiru šetnju poučnom stazom Leska. Do nje jednostavno možete doći krenete li od Crnog Luga. Staza je duga 4,2 kilometra, a proučavajući poučne panoe, možete upoznati kulturu i prirodu ovog nacionalnog parka. Neće vam biti potreban vodič, ali ako želite, i to je moguće organizirati. Stazu okružuje bujna šuma koja je posebna u svim vremenskim prilikama, zimi ima posebnu čar, a u proljeće i ljeto na livadama rastu ljiljani i šumsko voće.

Iako za vikend-izlete svi radije odabiru suhe i tople dane, ovo je fotografija zbog koje ćete se na Risnjak uputiti i dok je pod snježnim pokrivačem.

Čudesna dolina leptira

Izvor rijeke Kupe nalazi se unutar NP-a Risnjak i svakako je mjesto koje preporučujemo posjetiti. Nalazi se na 321 metar nadmorske visine, a izgleda poput ovalnog jezerca. Voda je mirna, bistra i zelenkaste boje. Do "čudesne doline leptira", koja je nadimak dobila zbog predivnih i nebrojivih leptira koji tamo obitavaju ljeti, najjednostavnije je doći označenom planinarskom stazom iz sela Razloge.

Obala ovog jezerca idealno je mjesto za stanku koja će vam nakon silnog hodanja sigurno biti potrebna. S obzirom na to da je u nacionalnim parkovima Hrvatske strogo zabranjeno paljenje vatre, osim ako za to ne postoje uređena i posebno označena ložišta, preporučujemo dobri stari sendvič, ali ne bilo kakav. Domaći maslac u kombinaciji s autohtonim okusima narezaka ''Okusi zavičaja'' bit će prava okrepa na cjelodnevnom izletu. Uz sendvič s pancetom, pečenicom i sirom u ruksak ubacite i nekoliko jabuka. Šećeri koje sadrži ukusno slatko voće pomažu mišićima da povrate snagu i idealan su međuobrok tijekom šetnje planinskim prostorom. Za sobom ne ostavljajte otpatke, već ih svakako bacite na za to predviđeno mjesto. Takvi ostaci, osim nagrđivanja prirode, mogu svojim mirisima privući gladne divlje životinje i naviknuti ih da hranu očekuju od ljudi.

Na osami u zelenilu

Prema zadnjem popisu stanovništva, u području ovog nacionalnog parka živi samo 61 osoba pa možete očekivati da ćete se tamo osjećati kao odvojeni od svijeta. No krenete li na put s dragim ljudima, baš ta osamljenost i izoliranost pomoći će vam da tamo doživite ono najbolje od prirode. Iako najljepša, Risnjak je planina koja skriva i poneku opasnost – samo ako niste dovoljno oprezni. Kako bi vaša sigurnost u goranskim predjelima bila na nivou, dobro je prije puta pročitati upute Hrvatske gorske službe spašavanja, koja je neprestano na raspolaganju i u neželjenim situacijama spremno uskače u pomoć.

HGSS savjetuje da u planinu nikada ne idete sami, da obavijestite bližnje o smjeru kretanja i vremenu kada se planirate vratiti. Prije odlaska na Risnjak najbolje je da razgovarate s onima koji su planinu već posjetili. Na svakom nepoznatom terenu moguće je dezorijentirati se, a u planinskom području izgubiti ili ozlijediti pa je važno ponijeti baterijsku svjetiljku, šibice i svijeću.

U ruksaku pronađite mjesto i za malu kutiju za pružanje prve pomoći. Pogledajte kad pada mrak i na sigurno se vratite za vrijeme danjeg svjetla, ponesite udobnu i toplu obuću i tijekom planinarenja držite se označenih putova. Ako idete u posjet nacionalnim parkovima u planinama, ne zaboravite ponijeti dodatne duge rukave i vjetrovku jer se tamo vrijeme često mijenja.

Iako su članovi HGSS-a uvijek i svuda na raspolaganju, zapamtite da su oni volonteri – osobe koje riskiraju svoje živote kako bi pomogle drugima u nevolji.

Prije ovog izleta informirajte se, pobrinite za sigurnost i uživajte. Za Risnjak se kaže da ima netaknute planinske vrhove, sačuvane gorske livade, a dinarski krš specifičnih oblika čini Risnjak jednom od najljepših planina u Hrvatskoj.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju