Azurno more, kamene i pješčane uvale te slikovite ribarske lučice na svega 20 minuta vožnje trajektom od Zadra. Već tijekom vožnje ovom rutom, koja je jedna od najučestalijih pomorskih linija, zaljubit ćete se u zadarski kanal, a na putu ćete proći i pored simpatičnog otoka Ošljaka na kojem živi svega sedam stanovnika i jedan pas.

Čim kročite na Ugljan osjetit ćete blagu mediteransku klimu i mirnoću koju pružaju samo neotkriveni jadranski dragulji. Taj uvijek zeleni otok, pokriven je gustom makijom, borovima, maslinama, smokvama, vinovom lozom i mnogim drugim mediteranskim raslinjem.

Ugljan, tvrđava sv.Mihovila Ugljan, tvrđava sv.Mihovila (Foto: Sandro Sklepić)

Generacijama je vezan uz more, pomorstvo i ribarstvo, a 2 tisuće godina tradicije u maslinarstvu ostavilo je vrt od čak 200 tisuća stabala maslina na svega 50-ak km kvadratnih površine otoka. Upravo one Ugljanu daju tipičan mediteranski miris.

Duž istočne strane otoka u prirodnim uvalama nižu se ribarska i turistička mjesta, od kojih su najpoznatija Preko, Kukljica, Kali i Ugljan, dok je druga strana otoka uglavnom strma i nenastanjena s pripadajućim uvalama i spomeničkom baštinom.

Ugljan, tvrđava sv.Mihovila Ugljan, tvrđava sv.Mihovila (Foto: Sandro Sklepić)

Ugljan je dokaz da je izlet moguće organizirati na otoku, a mi smo kao naše krajnje odredište odabrali tvrđavu sv. Mihovila, bez koje boravak na Ugljanu nije potpun. Tvrđava se nalazi na 265 metara visokom brdu iznad naselja Preko.

Krenuli smo pješačkom stazom koja je duga 3,5 kilometara i bilo nam je potrebno nešto više od sat vremena za uspon. Uputite li se i vi ovom rutom na nogama nosite čvrste i udobne cipele s gumenom rebrastom potplatom jer ćete pri samom vrhu staze trebati proći po kamenom putu koji, iako pruža autohton doživljaj, može biti teško prohodan posjetiteljima.

Možda će vam se zatresti koljena prilikom penjanja po ruševinama tvrđave, ali jednom kad se popnete, strah će zasjeniti predivan pogled na zadarski arhipelag i Nacionalni park Kornati. U njemu ćete najviše uživati tijekom vedrih dana, no ne zaboravite na savjete Gorske službe za spašavanje i računajte na moguću promjenu vremena. Imajte sa sobom rezervnu toplu odjeću. I nama je na izletu dobro došao sloj više s obzirom na buru.

Ugljan, tvrđava sv.Mihovila Ugljan, tvrđava sv.Mihovila (Foto: Sandro Sklepić)

Put prema tvrđavi je dug, a onaj prema dolje činit će vam se još dužim ako vas uhvati glad. Ponesite sa sobom ruksak pun fine hrane i zaslanite svoja nepca. Mi smo organizirali piknik uz Okusi zavičaja proizvode iz lokalnog uzgoja i uživali u prekrasnom pogledu na Dugi otok.

Vikend-izleti mnogima su omiljena terapija, a složit ćete se da je pogled na more uz finu hranu i tišinu teško nadmašiti.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju