Za one koji bi htjeli "i ovce i novce", malo umjetno jezero u srcu Slavonije udaljeno je od centra grada samo kilometar i pol, a jezero okružuju padine planine Papuk, pa zelenila ne nedostaje. Orahovica je najpoznatija po glazbenim festivalima, ali vrijedi ju posjetiti dok je tamo mir i tišina.

Samo desetak minuta od centra grada nalazi se Orahovačko jezero, jedna od najpoznatijih prirodnih znamenitosti tog dijela Hrvatske. Mnogi mu tepaju riječima "slavonsko more". Kada sunce danima sije i voda dosegne idealnu temperaturu za kupanje, na obali uz jezero teško je pronaći mjesto na koje ćete prostrti ručnik. Dolaze tamo i stari i mladi. Nekima su za odmor dovoljni samo pogledi na zelenkastu boju vode, brežuljke i pitome listopadne šume, a neki će i zaigrati sportove loptom. Na raspolaganju su i tereni za odbojku na pijesku te nogomet.

U ožujku ova će destinacija biti ipak nešto mirnija, bez prevelikog broja posjetitelja, pa će i boravak uz jezero biti mnogo opušteniji nego u ljetnoj sezoni. Ovo je idealno mjesto i za proljetne roštilje s ekipom, međutim podsjećamo – vatru je dozvoljeno paliti samo na označenim mjestima s dozvolom. Oni koji ne znaju odgovorno baratati vatrom, možda bolje da se ne upuštaju u ovaj poduhvat.
Za njih preporučujemo ukusne i bogate sendviče napunjene narescima karakterističnima za Slavoniju.

Vjerujemo da će suha slavonska kobasica s ukusnim sirom biti odličan izbor, a za one koji vole znati porijeklo hrane odličan je izbor kobasica iz linije proizvoda Okusi zavičaja. OPG-u Ferbežar najvažnija je cjelovita zaokružena proizvodnja, zdrava prehrana svinja bez umjetnih dodataka i kemije u ishrani te tov na otvorenom u prirodnom okruženju.

Ako izlet planirate na vrijeme, predlažemo uz slavonsku kobasicu poslužiti i slane muffine sa špinatom i sirom koje možete pripremiti dan ranije.

Planirate li provesti cijeli vikend uz Orahovačko jezero, ne bi bilo loše prisjetiti se savjeta za odgovorno ponašanje u prirodi. Vjerujemo da vam volonteri iz Hrvatske gorske službe spašavanja neće trebati na ovoj lokaciji, međutim njihove je savjete dobro slijediti na svakom vikend-izletu.

Ponesite baterijsku svjetiljku, ali na odmet neće biti ni šibice, upaljač ili svijeća. Svakako provjerite vremensku prognozu i ne zaboravite ponijeti toplu odjeću i vreće za spavanje. Večeri pod šatorom u ožujku još uvijek mogu biti prilično hladne, ali su čarobne.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju