Bogatstvo cigle kraljevski uređenog hangara na Črnomercu, sjajno je pružilo domaćinstvo čovjeku koji je zaslužan da okus najprodavanijeg viskija na svijetu i nakon sedam generacija ostane nepromijenjen. Prisustvovali smo jednosatnom predavanju uz kušanje perjanica tvornice Jack Daniel, slušali viceve na račun južnjaka i kušali sjajne koktele, od kojih toplo preporučamo one s limetom i medom.

„Naš izvorni recept, omekšavanje kap po kap, naša povijesna destilerija, pa i naš neovisni karakter, sve to dolazi od Jacka. Nakon gotovo stoljeća i pol, još uvijek radimo viski onako kako ga je Jack radio u najstarijoj američkoj destileriji. Iznimno mi je drago što sam neke od tajni našeg utemeljitelja mogao podijeliti sa znalcima i ljubiteljima viskija u Hrvatskoj“, rekao je Jeff Arnett.

Proizvodnja Jack Daniels'a počinje s vodom koja se crpi na izvoru Cave Spring u blizini destilerije. U izvorsku vodu dodaje se najkvalitetniji kukuruz, ječmeni slad, zrna raži i vlastita kultura kvasca. Nakon četiri do sedam dana fermentacije, kaša se destilira do 70% udjela alkohola, a potom prolazi omekšavanje kap po kap kroz tri metra aktivnog ugljena od javora. „Upravo je omekšavanje viskija u ugljenu ono po čemu se razlikuje Tennessee viski od burbona. Nakon omekšavanja, viski se ulijeva u nove, opaljene bačve od američkog bijelog hrasta, u kojima dozrijeva sve dok ne ocijenimo da je sazrio za punjenje u boce“, pojasnio je Arnett.

Jack Daniel's je danas prisutan u 160 zemalja svijeta, idealan za svaku prigodu, najbolje se sljubljuje s mesom dimljenim na roštilju, ali i s delikatnim jelima poput krema od zaslađenih jaja i mlijeka. „Jack Daniel’s može naglasiti prirodni okus hrane, bilo da se konzumira uz jelo ili dodaje u njega. Jackom možete natopiti kruh, peciva i pudinge, marinirati meso, začiniti pikantne i slatke umake te ga dodati da poboljša okus kuhanog jela“, kaže Jeff Arnet, koji kao Master Distiller nadzire cijeli proces proizvodnje viskija, ali i ukupno 77 skladišta sa 1,7 milijuna bačvi viskija. Ipak, gastronomska kombinacija koju osobno preporuča je srednja pečena goveđa pržolica i Jack Daniel’s Single Barrel s ledom.

Nakon predavanja i potpisivanja boca, organizirana je i humanitarna prodaja Jack Daniel’s Single Barrel viskija po povoljnijoj cijeni. Sav prikupljeni novac doniran je za pomoć poplavljenim područjima Hrvatske.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju