Bogatstvo cigle kraljevski uređenog hangara na Črnomercu, sjajno je pružilo domaćinstvo čovjeku koji je zaslužan da okus najprodavanijeg viskija na svijetu i nakon sedam generacija ostane nepromijenjen. Prisustvovali smo jednosatnom predavanju uz kušanje perjanica tvornice Jack Daniel, slušali viceve na račun južnjaka i kušali sjajne koktele, od kojih toplo preporučamo one s limetom i medom.

„Naš izvorni recept, omekšavanje kap po kap, naša povijesna destilerija, pa i naš neovisni karakter, sve to dolazi od Jacka. Nakon gotovo stoljeća i pol, još uvijek radimo viski onako kako ga je Jack radio u najstarijoj američkoj destileriji. Iznimno mi je drago što sam neke od tajni našeg utemeljitelja mogao podijeliti sa znalcima i ljubiteljima viskija u Hrvatskoj“, rekao je Jeff Arnett.

Proizvodnja Jack Daniels'a počinje s vodom koja se crpi na izvoru Cave Spring u blizini destilerije. U izvorsku vodu dodaje se najkvalitetniji kukuruz, ječmeni slad, zrna raži i vlastita kultura kvasca. Nakon četiri do sedam dana fermentacije, kaša se destilira do 70% udjela alkohola, a potom prolazi omekšavanje kap po kap kroz tri metra aktivnog ugljena od javora. „Upravo je omekšavanje viskija u ugljenu ono po čemu se razlikuje Tennessee viski od burbona. Nakon omekšavanja, viski se ulijeva u nove, opaljene bačve od američkog bijelog hrasta, u kojima dozrijeva sve dok ne ocijenimo da je sazrio za punjenje u boce“, pojasnio je Arnett.

Jack Daniel's je danas prisutan u 160 zemalja svijeta, idealan za svaku prigodu, najbolje se sljubljuje s mesom dimljenim na roštilju, ali i s delikatnim jelima poput krema od zaslađenih jaja i mlijeka. „Jack Daniel’s može naglasiti prirodni okus hrane, bilo da se konzumira uz jelo ili dodaje u njega. Jackom možete natopiti kruh, peciva i pudinge, marinirati meso, začiniti pikantne i slatke umake te ga dodati da poboljša okus kuhanog jela“, kaže Jeff Arnet, koji kao Master Distiller nadzire cijeli proces proizvodnje viskija, ali i ukupno 77 skladišta sa 1,7 milijuna bačvi viskija. Ipak, gastronomska kombinacija koju osobno preporuča je srednja pečena goveđa pržolica i Jack Daniel’s Single Barrel s ledom.

Nakon predavanja i potpisivanja boca, organizirana je i humanitarna prodaja Jack Daniel’s Single Barrel viskija po povoljnijoj cijeni. Sav prikupljeni novac doniran je za pomoć poplavljenim područjima Hrvatske.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju