Talijansku avanturu započnite u Parmi, prekrasnom gradu u pokrajini Emilia – Romagna koji je pravi raj za gurmane. Nećete otići bez kušanja izvrsnog domaćeg parmezana, pršuta i nadaleko poznate tjestenine. Nakon uživanja u hrani slijedi razgledavanje. Vrijedi posjetiti Palazzo della Pilotta, nekadašnju rezidenciju Marije Lujze, vojvotkinje od Parme, a nemojte preskočiti ni Teatro Farnese, jedno od najljepših povijesnih kazališta na svijetu.

Posebno je po tome što mu je unutrašnjost izrađena od drveta, a imalo je i rotirajuću vodonepropusnu pozornicu te plemićku ložu koju i danas možete vidjeti u izvornom obliku. Posebna je i zgrada opere Teatro Regio di Parma s čak 1400 sjedećih mjesta. Kao jedna od najznačajnijih opernih građevina u Italiji, ponosi se ”Festivalom Verdi” kojim se slavi lik i djelo poznatog opernog skladatelja. Po završetku se spustite do trga Duomo gdje vas čekaju katedrala i krstionica, zaštitni znakovi grada.

Treći otok po veličini u Italiji Elba očaravat će vas naredni dan vašeg putovanja. Kao dio Nacionalnog parka Toskanskog otočja, zbog kristalnog mora običavaju ga nazivati i otpalim biserom ogrlice božice Afrodite, kad je bila na putu svom Erosu. Osim bojama Elba će vas apsolutno omamiti i svojim čudesnim mirisima. Predlažemo da zavirite u manufakturu proizvodnje parfema Acqua dell'Elba, odakle u obliku suvenira možete te mirise ponijeti i kući.

>Otok s kojeg je jedino Napoleon htio otići

Najveći je grad na otoku Portoferraio, a svojim uređenjem sigurno će vas podsjetiti na Pariz, jer je smjernice za uređenje davao nitko drugi nego Napoleon Bonaparte za vrijeme izvršavanja svoje 300-dnevne kazne. Istražujući grad, sigurno ćete ogladnjeti, pa energiju prikupite u Villi Mulini kušajući brojna otočka jela koja možete zaliti domaćim pivom.

Sljedeći dan rezervirajte za Nacionalni park Cinque Terre, pet naselja ligurskog priobalja međusobno povezanih željeznicom. Svako od njih oduševit će vas svojim sadržajem, tako na Monterossu nećete izdržati da se ne okupate na predivnim plažama. Vernazza, šareno ribarsko selo, odlična je kulisa za fotke na kojima sigurno nećete morati koristiti filtere.

Kroz Corniglie doći ćete do Riomaggiorea, srednjovjekovnog grada s bogatom poviješću iz rimskog doba. Staza od 900 metara ukopana u stijenu dovest će vas do susjedne Manarole koja je dom brojim čamcima, s obzirom na to da se tamo nalazi neobična prirodna luka.

Uz sve prethodno navedeno, nemojte zaobići Montecatini Alto – stari grad smješten na brežuljku, do kojeg se dolazi uspinjačom. Uz prekrasan pogled najbolje pristaje čaša chiantija ili romantična večera.  

>Zanosna Toskana: Prijestolnica sira, vina i umjetnosti koja će vam napuniti baterije

Na povratku nemojte propustiti pogledati Ferraru, renesansni grad koji je tijekom 15. i 16. stoljeća predstavljao pravo umjetničko i intelektualno središte. Istražite brojne utvrde i palače jer cijela je povijesna jezgra Ferrare 1995. uvrštena u svjetsku baštinu UNESCO-a. Ne treba biti skeptični kad je lokalna gastronomija u pitanju jer jednom kad se vratite, bit će vam žao što niste kušali cappellacci di zucca, tjesteninu punjenu bučom i parmezanom ili pitu od makarona

Nemojte propustiti priliku da doživite Italiju onakvom kakvu ste je dosad samo zamišljali.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju