Dio Italije poznat po siru Pecorino, Chianti vinu i prekrasnim krajolicima ostavit će poseban dojam na svakog putnika, a prekrasna Toskana savršena je za kratka i romantična putovanja. Za obilazak Toskane najbolje je putovati automobilom i uzeti smještaj negdje na pola puta od gradova koje želite posjetiti. Kao jedno od takvih mjesta ističu se Montecatini terme koje su otprilike na pola puta od Firenze, Pise i Siene.



Firenza, kao centar Toskane i grad bogate povijesti, nezaobilazna je stanica. Potražite parking na Piazzale Michelangelo s kojeg puca prekrasan pogled na grad i koji je ujedno prepun turista koji jure uokolo i fotografiraju. Laganom šetnjom do Piazza del Duomo s katedralom i krstionicom koja je najstarije zdanje u Firenci i dalje prema rijeci Arno dolazite do Palazzo Vecchio, Galleria degli Uffizi i konačno do Ponte Vecchio. Ukoliko ogladnite, ovdje, s druge strane mosta možete pronaći malu zalogajnicu il Panino del Chianti koja nudi odličnu hranu i vino.



Najljepši dio Toskane jesu brežuljci prošarani vinogradima, a na svakom brežuljku je crkvica i malo naselje, koji će vas ostavit bez daha. Praćeni takvih prekrasnim prizorima dolazite u San Gimignano - mali utvrđeni srednjovjekovni grad na brdu poznat po svojim tornjevima koji se mogu vidjeti s velike udaljenosti. Nekada je u gradu bilo 80 tornjeva a danas ih ima 14, a na najveći Torre Grosso možete se popeti. Nemojte propustiti pojesti najbolji sladoled na svijetu koji se nalazi na trgu s bunarom.



Još jedno zanimljivo mjesto za posjetiti je vinarija Dievole iz 1090. godine. Rezervirajte turu i degustaciju vina i hrane u vinariji nekoliko dana prije puta, kako bi doživljaj bio potpun. Ljubazno osoblje provest će vas kroz vinske podrume, ispričati neke povijesne činjenice te ćete uživati u degustaciji Chianti vina starih i do 25 godina (čuvanih u bačvama napravljenima od hrasta iz Slavonije), siru Pecorino i pršutu. Vinarija ima smještaj, restoran i malu romantičnu crkvicu pa se ističe kao idealno mjesto za vjenčanja.

Još hrane i putovanja možete pronaći na Barbarinom blogu Foodiona ili na Facebook stranici.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju