Kompost je organsko gnojivo za uzgoj zdrave hrane i najbolji način za gospodarenje biootpadom iz kućanstva. U njega obično idu kore od povrća i voća, ljuske jajeta te lišće koji doprinose poboljšanju kvalitete tla. No za njegovu pripremu ne možete staviti što god vam padne na pamet.

1. Masnoće i ulja od kuhanja
Maslinovo ulje ima 1001 primjenu u kućanstvu i domu, ali to ne znači da ga možete staviti baš bilo gdje, a pogotovo ako ste ga iskoristili za kuhanje. Ne samo da miriše po hrani i privlači životinje i kukce, već i narušava osjetljivu ravnotežu vlažnosti komposta. Suzdržite se i od pohranjivanja u tlo bilo koje druge vrste masnoća i ulja od kuhanja.

2. Meso i riba

Meso, kosti i krv životinja te riba je veliki mamac za štetočine poput miševa i kukaca, pa svakako izbjegavajte bacanje ovog biootpada u vaš kompost. Uz to sirovi sastojci mogu sadržavati i štetne mikroorganizme koji mogu našteti ljudskom zdravlju.

Ne bacajte u zemlju iskorišteno maslinovo ulje Ne bacajte u zemlju iskorišteno maslinovo ulje (Foto: Stockfood)

3. Mliječni proizvodi
Iako se mlijeko, jogurt i sir može razgraditi, velike su šanse da se neće stići predati ovom procesu. Mliječni proizvodi su još jedan veliki mamac za štetočine.

4. Kuhana riža
Kuhana riža je iznimno plodno 'tlo' za skupljanje bakterija koje ne želite u svojem kompostu. S druge strane sirova riža privlači štetočine, pa i nju izbjegavajte u pripremi organskog gnojiva.

5. Orah

Hidrojuglon je štetni spoj u korijenu oraha koji otežava klijanje, usporava raste te uzrokuje propadanje nekih biljnih vrsta. Djelomično se nalazi i u listovima, kori i zelenoj ovojnici ploda zbog čega ništa ne niče u njegovoj blizini, a kukci ga izbjegavaju. Izbjegnite ga i vi u svojem kompostu.

Savjet plus:
Budite oprezni i sa stavljanjem kore citrusnog voća u kompost. Male količine neće naškoditi, no velika količina kiselosti usporit će proces kompostiranja i smanjiti učinkovitost organskog gnojiva.

10 najsmrtonosnijih namirnica na svijetu!

10 uobičajenih namirnica u kuhinjama diljem svijeta koje mogu prouzročiti teško trovanje ili čak fatalne posljedice Rabarbara Ackee Manioka +3 Žaba

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju