„Vi ste sami?!“, začuđeno me je upitala konobarica na ulazu u jedan solidni brački restoran kad sam joj objasnila kako imam prethodno rezerviran stol za jednu osobu.

„Ajoj. Dobro, ali onda ćemo vas morati smjestiti u posebni dio“, dodala je gledajući me poput kakve čudne biljke i pokazujući mi mjesto gdje mogu sjesti. I to nije bila prva takva epizoda na hrvatskoj obali. Budući da se ugostitelji susreću sa svakojakim dogodovštinama, kao što možete pročitati u tekstu Konobar iz zagrebačkog kafića otkrio: Tipovi nemogućih gostiju i narudžbe kave koje izluđuju, nekako vjerujemo da ih trivijalnosti poput samaca ne bi trebale previše uzbuđivati. 

Lako je zbrojiti dva i dva te zaključiti kako solo-jedači po stolu potroše manje pa su zbog toga i ugostitelji neveseli, ali broj gostiju ne bi trebao vezati širinu osmjeha ili (ne)profesionalnost.

Prema podacima iz ove i prošle godine osam od deset ljudi smatra da je jesti solo društveno prihvatljivije nego prije pet godina. Osim toga, internetska stranica za rezervacije stolova u restoranima Bookatable otkriva kako je broj samačkih stolova od 2014. porastao za 38 posto od 2014.

Rochelle Venables, urednica Good Food vodiča 2015. objašnjava kako je i pokret mindfulnessa, odnosno sposobnosti mirnog prihvaćanja života u sadašnjem trenutku pridonio popularnosti samostalnosti u restoranima. Uostalom, zašto ne bismo sami sebe odveli na ručak ili večeru i pritom uživali, a ne samo ispunili osnovnu potrebu, kao što to čini 30 posto Europljana?

Jeste li ikada jeli sami u restoranu?

  • Da
  • Ne

glasova:

Oni koji nikada ne bi sami jeli u restoranu kao razloge navode da bi se osjećali čudno i ranjivo, kao da svi gledaju u njih i pitaju se „zašto ova osoba sjedi sama“, možda nešto s njom nije u redu ili joj je netko otkazao.

Drugima je pak ručak isključivo društveni događaj i nije im toliko stalo do hrane, koliko do razgovora. Treći nisu razmišljali o razlozima, ali im to jednostavno nije napeto. Ako vam je neugodno jesti u najboljem društvu, postoji nekoliko trikova koji umanjuju nelagodu.

1. Odaberite restoran unaprijed. Ako nikad niste jeli sami, teško da ćete u šetnji gradom "iz prve" odabrati mjesto i usuditi se ući. Lakše je upoznati se s prostorom na internetu, skenirati interijer te baciti oko na jelovnik kako ne biste došli nepripremljeni.

2. Pravite se da ste netko drugi. Ako ste u svojem gradu, pravite se strancem. Na putovanju osvijestite da vas nitko ne poznaje i „odglumite“ lik iz filma ili mašte kojem je tako nešto potpuno uobičajeno; zašto ne biste „postali“ Michelinov inspektor na nekoliko sati?

3. U vrijeme ručka je lakše preživjeti solo-obrok. Gužve su manje, ugođaj opušteniji i manje je ušminkanih gostiju. Zazirete li od same pomisli da biste sami sjeli u kafić, najbolje je da krenete malim koracima – od slastičarnice do fast fooda, bistroa…

> A što s ubrusom? Bonton za svadbe, restorane i važne večere

4. Ponesite nešto za čitanje – bilo knjigu, magazin ili štivo na laptopu kako biste imali zanimaciju u slučaju da vam postane dosadno ili osjetite nelagodu.

5. Iako vam se može činiti da su sve oči uperene u vas, a zli jezici komentiraju kako ste neobični što ste sami sjeli u restoran, osvijestite da je to plod vaše mašte i pokušajte se opustiti.

6. Rezervirajte stol unaprijed i pripremite odgovor na pitanje: „Samo za jednu osobu?“. Samopoudani „da“ bit će sasvim dovoljan.

7. Ponesite rokovnik ili neki predmet koji možete ostaviti za stolom kako bi konobaru ili gostima u potrazi za slobodnim mjestom bilo jasno da je zauzeto. Tako ćete bez razmišljanja moći otići na toalet i ponijeti torbu sa sobom.

Najbolji švedski rituali: Znate li što Šveđani rade srijedom? Stockholm - 3 Kiruna, Švedska - 4 Privatni otok Gåsharsskäret u Švedskoj - 4 +3 Švedska - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju