1. Veliki koraljni greben, Australija

Najveći koraljni greben na svijetu, koji se prostire na više od 300 tisuća četvornih kilometara u sljedećih 100 godina mogao bi nestati. Razlog za to skriva se u porastu temperature u oceanima, kao i u općem zagađenju zraka.

2. Venecija, Italija
Grad gondola, kanala i raznih ljepota, polako, ali sigurno, tone. Vjeruje se kako će zbog stalnih poplava Venecija na kraju ovog stoljeća biti tek uspomena. No prateći napredak civilizacije, nadamo se da će je znanost ipak spasiti.

3. Mrtvo more, Jordan
U posljednjih četiri desetljeća razina vode u ovom slanom jezeru smanjila se za trećinu, a zbog izvlačenja vode za pola stoljeća Mrtvo more moglo bi u potpunosti nestati.



4. Nacionalni park Glacier, Montana (SAD)

Nekad doma više od 150 ledenjaka, danas ih je ostalo manje od 25. Vjeruje se kako će zbog daljnjeg zagrijavanja njihov broj za petnaestak godina biti nula, tako da, ovdje zbilja treba požuriti.

5. Maldivi

Ovo prekrasno otočje u indijskom oceanu koje ujedno nosi i titulu najniže države svijeta, zbog porasta razine mora svake godine malo po malo nestaje u oceanu. Zato su već i vlasti Maldiva kupile zemlju diljem svijeta, jer se pretpostavlja da za sto godina od Maldiva neće ostati ni M.

6. Sejšeli

Arhipelag koji uključuje 115 otoka i otočića u Indijskom oceanu mogao bi dostići istu sudbinu kao i Maldivi. Zbog erozije pijeska i uništavanja bogate podvodne flore, Sejšeli će kroz 50 do 100 godina u potpunosti mogao biti potopljen.



7. Alpe
Vjerovali ili ne, jedno od najboljih mjesta za skijanje na svijetu također je u opasnosti od nestajanja. Godišnje se topi 3 posto ledenjaka zbog čega se ugrožava i daljnje uživanje u zimskim radostima na ovom prostoru.

8. Ledenjak Athabasca, Kanada
Najposjećeniji ledenjak u Sjevernoj Americi, otopio se oko kilometra i pol u posljednjih 125 godina. Stručnjaci upozoravaju da se taj proces još više ubrzao, pa se sad topi 2 do 3 metra godišnje, zbog ćega bi u skorijoj budućnosti mogao u potpunosti nestati.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju