Jeste li ikad pomislili da ćete se diviti podzemnoj željeznici? To su najčešće mjesta na kojima se ne osjećamo ugodno i koja nisu posebno uređivana.

Nerijetko nailazimo na išarane zidove, prljave podove i klupice za sjedenje. Ipak, vjerovali ili ne, postoje podzemne iz kojih ne želite tako brzo izaći jer su čiste i prekrasno uređene.

BurJuman podzemna stanica nalazi se u bogatom gradu Dubaiju i od nje zastaje dah, a cjelokupni metro funkcionira na efikasan, ali i neobičan način!

Kako funkcionira javni prijevoz u Dubaiju?

Iako je jeftinije uzeti taksi ili iznajmiti auto, korisno je znati nešto o javnom prijevozu u Dubaiju. Podijeljen je u 7 zona, a plaćate ga s obzirom na to koliko ste ih promijenili.

Možete birati između metroa, autobusa ili tzv. vodenog busa, odnosno broda. Da biste mogli koristiti sve oblike javnog prijevoza, preporučujemo da napravite karticu koja se zove Nol Card i na nju uplatiti novce. Postoji više vrsta o kojima se možete informirati ovdje. Zapanjujuća stanica metroa u Dubaiju Zapanjujuća stanica metroa u Dubaiju (Foto: Profimedia.hr)

Naravno, najzdravija opcija je da iznajmite bicikl i da se, baš u inat, u zemlji nafte provozate koristeći samo svoje mišiće. Ipak, imajte na umu da je podzemna željeznica nešto što se isplati posjetiti. Poznata putnička stranica skyscanner.net to je i potvrdila 2014. godine uvrstivši BurJuman u svoj popis 10 najljepših podzemnih stanica na svijetu.

Murano staklo u podzemnoj željeznici

Ono što ovu stanicu čini toliko posebnom jesu veliki lusteri od murano stakla u obliku meduze koji čarobno osvjetljavaju prostor plavom bojom. Murano staklo jedan je od najpoznatijih venecijanskih proizvoda već stoljećima, a Arapi su ga odlučili iskoristiti kako bi im uljepšavao metro.

Zanimljivosti o podzemnoj željeznici u Dubaiju

Jedan vlak sastoji se 5 vagona podijeljenih u 3 kategorije: zlatnu VIP (1 vagon), žene i djeca (1 vagon) i srebrnu (3 vagona). Zlatni vagon luksuzno je uređen i može si ga priuštiti samo bogatiji sloj države, a ostali su vagoni prosječnih cijena.

Druga zanimljivost je da su stanice uređene tematski. Postoje 4 teme: zemlja, voda, zrak i vatra. Krov na stanicama uređen je u obliku školjke kao asocijacija na tradiciju izranjanja bisera, važan dio povijesti Dubaija. Metro funkcionira potpuno automatski i nije mu potreban vozač.

Dubai je grad koji se neprestano razvija i raste, a u izobilju koje ga okružuje sagrađena je i podzemna željeznica s prekrasno ukrašenim stanicama i najnovijom tehnologijom.

Možda je ono što Dubaiju jedino još nedostaje izum letećeg tepiha!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju