• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #što kuhati

Jeli smo u restoranu Jamieja Olivera: Zašto me "kuhinja" Golog kuhara razočarala?

Jesam li ostao razočaran? Moram priznati da jesam. Tko mi je kriv za to? Najvjerojatnije sam, jer sam došao s pomalo visokim očekivanjima. No to je Jamiev koncept; jednostavno i brzo...

Punkufer avatar placeholder
Marko Tarandek 15.01.2017 09:02 komentari
viber Created with Sketch.
Jamie's Italian - 4
Jamie's Italian - 4 (Foto:Vikendmanijaci)

Galerija Jamie's Italian - 5 5 Restoran Jamieja Olivera 5 Jamie's Italian - 4 5 Jamie's Italian - 8 5

U trendu Kviz općeg znanja - 13 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače Focaccia s ružmarinom i češnjakom Savršenstvo bez mane Nije brzo, ni jednostavno, ali… Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka Planinarsko sklonište Skorpovac - 5 Nakon požara Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu

Svi ga znamo s malih ekrana, a nema tog kuhara, slastičara i gastro entuzijasta koji barem jednom u životu nije isprobao neki od njegovih recepata. Šarmantni Jamie Oliver svoju slavu stekao je kulinarskom emisijom upečatljivog naziva "Goli kuhar", iako zapravo nikad nije kuhao gol, te si tako osigurao mjesto među besmrtnicima.

Kada pričate s ljudima o Jamieu Oliveru naići ćete na dvojaka mišljenja. Dok ga jedni hvale, drugi ga kude. Zašto je tome tako, nitko ne zna. Možda je u pitanju ljubomora na svjetski uspjeh mladića koji se iz predgrađa Londona popeo na sam vrh gastronomske scene ili je posrijedi nešto drugo. No bilo kako bilo, nitko mu ne može uskratiti da je vlastitim trudom i angažmanom stvorio pravo malo kulinarsko carstvo. Desetak izdanih kuharica, stotine kulinarskih emisija emitiranih diljem svijeta te nemali broj restorana u svim većim svjetskim prijestolnicama dokaz su da se kuhanjem može puno toga postići. Naravno kada postoji volja i malo sreće.

Nedavno sam imao priliku posjetiti restoran Jamie's Italian, koji se nalazi u Covent Gardenu u samom srcu Londona. Ovo je onaj tip restorana iza kojeg stoji slavno kulinarsko ime, ali ta ista osoba nema baš prevelike veze sa samim mjestom. Zašto je tome tako? Riječ je o franšizi, gdje vi kupite pravo korištenja nečijeg imena, ali ujedno se trebate pridržavati određenih pravila. I upravo to je slučaj u ovom restoranu te glavni razlog zašto je restoran toliko popularan.

No vratimo se mi Jamie's Italian u Covent Gardenu. Sam restoran smješten je u prizemnom dijelu poslovne zgrade u izrazito prometnom dijelu Londona. Ulaz nije ništa spektakularno. Dok naši restorani vrata koriste kako bi na njima izložili nagrade koje su kroz godine osvojili na domaćem tržištu, staklena vrata ovog restorana nisu ničime oblijepljena, osim s nazivom. Ali to nije tako sa staklenim stijenama koje gledaju prema ulici. One su prepune pakirane suhe tjestenine, dasaka za rezanje te kuharica koje je Jamie izdao. Što je po meni ok. Ja sam jedan od onih koji ne voli da ga drugi s ulice promatraju dok jede, a ovime se stvorio savršen zaklon, ali i izložbeni prostor.

Prvo što ćete zamijetiti kada uđete je žamor ljudi koji razgovaraju dok uživaju u jelima spremljenima samo za njih. U tom trenutku do vas će doći domaćica restorana, koja će provjeriti vašu rezervaciju i odvesti vas do vašeg mjesta. Važno je napomenuti da za Jamieve restorane vlada veliko zanimanje te je najbolje rezervirati mjesto. Restoran sam po sebi nije posebno velik. Moja slobodna procjena je da u njega može stati oko 70 ljudi. Ali, zato je svaki dio prostora savršeno iskorišten. Mnogima se to neće svidjeti jer vam je susjedni stol doslovno pod desnim laktom, ali to je koncept koji funkcionira u tako velikim gradovima i ljude previše ne muči što drugi mogu čuti njihov razgovor. Odmah nakon što smo sjeli za stol, primijetio sam velik broj konobara koji rade u restoranu. Uspio sam ih izbrojati, njih 7 plus momak na šanku koji je pripremao piće i prao čaše. Za mene je to zavidan broj djelatnika na ovaj broj gostiju. I to je jedan od onih uvjeta koje trebate zadovoljiti, ako želite franšizni restoran.

Restoran Jamieja Olivera Restoran Jamieja Olivera (Foto: AFP)

Iako bi mogli pomisliti da je za ovaj restoran potrebno imati malo dublji džep, to zapravo nije tako. Ispostavilo se da je Jamie's Italian jeftiniji od mnogih u Lijepoj Našoj. Svakog radnog dana, u vremenu od 12 do 18 sati, poslužuje se takozvani "Super Lunch". U tom vremenu, uz standardnu A la carte ponudu možete birati između ručka od dva ili tri slijeda po cijeni od samo 111, odnosno 128 kuna. Mi smo izabrali super lunch u dva slijeda. Kao predjelo uzeli smo juhu od celera i češnjaka posluženu s domaćim kruhom. Moram priznati da je ovo bila jedna od boljih juha koje sam ikada jeo u nekom restoranu. Celer i češnjak sami po sebi nagovještaju jake i izražene okuse, što u ovom slučaju nije tako, jer su svi sastojci savršeno izbalansirani. Uz juhu poslužen nam je kruh ispod peke, koji se peče u samom restoranu. Nisam fan kruha, jedem ga jedino za doručak, ali ovaj me toliko oduševio svojom punoćom okusa da se to jednostavno ne može opisati.

Za glavno jelo odlučili smo se za domaću tjesteninu. Gennaro's tagliatelle bolognese te Wild Mushroom Cesarecce. Prvo jelo zapravo su tagliatelle, široki rezanci, u bolonjez umaku koji se priprema od najboljeg svinjskog i goveđeg mesa, svježih rajčica i parmezana. Drugo jelo svježa je tjestenina, nešto u stilu naših šurlica, s umakom od divljih gljiva i vrhnja. Moram priznati da me ni jedno od ovih jela nije posebno iznenadilo. Istina je da sam imao visoka očekivanja, ali sam pomalo razočaran jednostavnošću umaka u kojima se kupala tjestenina. Bolonjez je bio jednostavan, bez previše istaknutih okusa, jako sličan onome koji ćete doma pripremiti, što me razočaralo jer sam očekivao nešto po čemu ću ga dugo pamtiti. Očito neću. Umak od divljih gljiva zapravo je običan umak od gljiva i vrhnja, u kojem prevladavaju šampinjoni, ne znam gdje ih pronalaze divlje. Gljive su bile dovoljno kuhane, a opet ne prekuhane da se ne bi osjetio njihov okus. Ali umak sam po sebi ne sadrži nikakav sastojak koji bi ga izdvojio i učinio posebnim.

I na kraju, jesam li ostao razočaran? Moram priznati da jesam. Tko je kriv za to? Najvjerojatnije sam kriv ja, jer sam došao s pomalo visokim očekivanjima. No to je Jamiev koncept; jednostavno i brzo.

No, ono što mi se posebno svidjelo je svježa tjestenina, što se moglo vidjeti odmah čim su tanjuri stigli na stol. Isto tako ažurnost konobara na visokoj je razini. Odmah nakon što su nam jela došla na stol, drugi je konobar dojurio s povećim komadom parmezana i ponudio da nam ga nariba. Koliko god smo htjeli. Uživancija.



Uz to što možete uživati u svježoj tjestenini te talijanskoj kuhinji na Jamiev način, u samom restoranu možete kupiti njegove i Genarove kuharice (Jamiev mentor) po iznimno pristupačnim cijenama. I dok se cijena kuharica u knjižarama kreće od 20 funti na više ovdje ćete iste moći kupiti za svega 10. No ne prodaju se samo kuharice, ima tu pregača, kuhinjskih krpa, dasaka za rezanje i pakirane suhe tjestenine.

Sve u svemu, restoran kojeg vrijedi posjetiti. Svakako rezervirajte svoj termin na web stranici. A ako vam je London predaleko možete skoknuti do susjedne nam Budimpešte u kojoj se nalazi nama najbliži restoran ovog imena. Moram priznati da do pisanja ovog teksta to nisam znao.

P.S. tijekom vožnje u londonskoj podzemnoj čitao sam novine u kojima sam naišao na članak u kojem Jamie govori o tome kako će zatvoriti dobar broj restorana, većim dijelom ovih talijanskih, zbog Brexita i rasta cijena namirnica koje uvozi direktno iz Italije. Stoga požurite.

  • #što kuhati
  • #jamie's italian
  • #london
  • #Restoran
  • #Jamie Oliver
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Krava sa zebrastim uzorkom i teflon za gubitak kilograma: Proglašeni dobitnici neozbiljnog "Nobela"
Ig Nobel 2025.
Krava sa zebrastim uzorkom i teflon za gubitak kilograma: Proglašeni dobitnici neozbiljnog "Nobela"
Vozila izgledaju novo, ali ih nitko ne želi: Groblje električnih automobila o kojem se priča
Nestvarni prizor
Vozila izgledaju novo, ali ih nitko ne želi: Groblje električnih automobila o kojem se priča
Gdje voziti, jesti i uživati: Otkrivamo kako provesti savršen vikend na dva kotača u Brodsko–posavskoj županiji
Pokrovitelj Brodsko-posavska županija
Gdje voziti, jesti i uživati: Otkrivamo kako provesti savršen vikend na dva kotača u Brodsko–posavskoj županiji
Azijski okusi u Zagrebu: moderni i „stari“ okusi
Fini okusi Istoka
Gdje pojesti dobru azijsku hranu u Zagrebu? Mjesta koja će oduševiti i najzahtjevnije gurmane
Kistom protiv zločina nad prirodom: Pogledajte neobično remek-djelo koje potpisuje Zoran Homen
Očistimo Hrvatsku
Kistom protiv zločina nad prirodom: Pogledajte neobično remek-djelo koje potpisuje Zoran Homen
Spartan World Championship - svjetski spektakl utrka s preprekama vraća se na Hvar
Velika reklama za Hrvatsku
Spartan World Championship : Svjetski spektakl utrka s preprekama vraća se na Hvar
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
Focaccia od kiselog tijesta recept
Savršenstvo bez mane
Nije brzo, ni jednostavno, ali… Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Veliki dan: Otvorenje novog planinarskog skloništa Skorpovac na srednjem Velebitu
Nakon požara
Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Kremasto
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Nova blamaža Vučića: Banuo u dvoranu, nije imao mjesto pa razbio stolicu
"Ovo nije smiješno"
Nova blamaža Vučića: Banuo u dvoranu, nije imao mjesto, pa razbio stolicu
Visoki kazneni sud smanjio kaznu Filipu Zavadlavu
EVO KOLIKO IZNOSI
Filipu Zavadlavu Visoki kazneni sud smanjio kaznu!
Užas kod Senja: Automobil sletio u more, poginule četiri osobe
NESREĆA na Jadranskoj magistrali
Stravična nesreća: U Zagrebu rentali auto, kod Senja sletjeli u more, poginule dvije žene i dva muškarca
show
Gillian Anderson zasjala na premijeri filma
za nju je vrijeme stalo
Sjećate se agentice Scully? Danas izgleda moćnije nego ikad!
Franka Batelić podijelila je fotografiju kćerkice Grete
njezina ljubimica
Koliko je narasla! Franka Batelić objavila preslatku fotku kćerkice: ''Visoka moja cura''
Romina Knežić čestitala 25. rođendan Novoj TV
neviđeni glamur
Poput holivudske dive! Romina Knežić u ovom izdanju dostojna je svjetskih crvenih tepiha
zdravlje
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Iznenađujući rezultati nove studije
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Kada piti magnezij – ujutro ili navečer? Evo odgovora
Piše nutricionistica
Kada piti magnezij – ujutro ili navečer? Evo odgovora
Izazov koji ćete voljeti: Kako dva tjedna mogu promijeniti vašu probavu?
Pokrovitelj Donat
Izazov koji ćete voljeti: Kako dva tjedna mogu promijeniti vašu probavu?
zabava
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
Nepozvani gosti
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
"Tipična braća": Mačke postale hit, jednim potezom nasmijale milijune
LOL
"Tipična braća": Mačke postale hit, jednim potezom nasmijale milijune
Pogledajte što radi ovaj dostavljač na semaforu! Ovo je nevjerojatno
Bolje ne!
Pogledajte što radi ovaj dostavljač na semaforu! Ovo je nevjerojatno
tech
Neobičan ulov: Filipinski ribari "upecali" kineskog uljeza
Nije prvi ni zadnji put
Neobičan ulov: Filipinski ribari "upecali" kineskog uljeza
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Sve objavili na Facebooku
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Kinezi otkrili kako su napravili svog konkurenta Tesli: Bila su im dovoljna tek tri automobila
CEO sve objasnio
Kinezi otkrili kako su napravili svog konkurenta Tesli: Bila su im dovoljna tek tri automobila
sport
Franko Kovačević postao najbolji strijelac svijeta! Zabio dva Grcima i srušio Harry Kanea!
kapa do poda!
Hrvat postao najbolji strijelac svijeta! Zabio tri Grcima i srušio Harryja Kanea!
VIDEO Sramota što je Arnautović napravio Prpiću, ali bivši hajdukovac nije ostao dužan
kaos na kraju
VIDEO Sramota što je Arnautović napravio Prpiću, ali bivši hajdukovac nije ostao dužan
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
VATRENI U PRIJENOSU
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
tv
MasterChef: Bojana iskreno poručila: "Mislim da je za njegovo zdravlje bolje da ode kući!"
OTKRIJTE VIŠE!
Bojana iskreno poručila: "Mislim da je za njegovo zdravlje bolje da ode kući!" O kome se radi?
U dobru i zlu: Nije joj jasno kako je brzo zaboravio na sve
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Nije joj jasno kako je brzo zaboravio na sve
Kumovi: Kako je zamazan, ali ona voli prljavo
KUMOVI
Kumovi: Kako je zamazan, ali ona voli prljavo
putovanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
Focaccia od kiselog tijesta recept
Savršenstvo bez mane
Nije brzo, ni jednostavno, ali… Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka
Billionaires' Row u Palm Beachu na Floridi, SAD
Ulica milijardera
Podzemni tunel vodi direktno do privatne plaže: Ovako izgledaju kuće u "ulici" u kojoj žive najbogatiji ljudi na svijetu
novac
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Prestigli SpaceX
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Sve što dotakne pretvara u zlato: Bivši engleski nogometaš gradi carstvo i u zdravstvu
Zabija izvan terena
Sve što dotakne pretvara u zlato: Bivši engleski nogometaš gradi carstvo i u zdravstvu
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
lifestyle
Franka Batelić u sivim trapez trapericama
STAJLING ZA LONDON
Franka Batelić: Traperice bolje i od uskih modela u boji koja konkurira plavoj i sivoj
Po čemu su kruške bolje od jabuka
KRALJICE JESENI
Znate li po čemu su kruške zdravije voće i od jabuka?
Ulična moda Zagreb u kožnatoj minici i čizmama s potpeticom
ZA PETICU!
Mrak minica sa zagrebačke špice kojoj su običan pulover i šik čizme idealan par
sve
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
Nepozvani gosti
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
Franko Kovačević postao najbolji strijelac svijeta! Zabio dva Grcima i srušio Harry Kanea!
kapa do poda!
Hrvat postao najbolji strijelac svijeta! Zabio tri Grcima i srušio Harryja Kanea!
Gillian Anderson zasjala na premijeri filma
za nju je vrijeme stalo
Sjećate se agentice Scully? Danas izgleda moćnije nego ikad!
Bijele lazanje
Festival sira

Bijele lazanje: Recept za jelo kojemu možda nedostaje boje, ali nikako i okusa

Umjesto bešamela u njih ide krem sir, ali i svježi sir, svježa mozzarella, cheddar i gauda. Kome nije dovoljno – može ih posuti i parmezanom. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Piletina i krumpir u vrhnju Hrana i piće
    Kremasto

    Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju

  • Piletina zapečena u parmezanu Hrana i piće
    Bez nereda

    Piletina s parmezanom iz pećnice: Hrskavo, sočno i jednostavno

  • Bijele lazanje Hrana i piće
    Festival sira

    Bijele lazanje: Recept za jelo kojemu možda nedostaje boje, ali nikako i okusa

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close