Savica Casual Urban Eatery, nedavno otvorena zalogajnica u koju se dolazi na slasne gablece nadahnute modernom kuhinjom, pokazala je da se o finoj hrani daleko čuje. Gostima nije problem "potegnuti" na jugoistok iz centra ili drugog kraja grada na ručak ili večeru, a otkrili su je i turisti koji sve češće dolaze. Nakon što su osvojili jelima kao što su tuna tartar i neodoljivi losos, ekipa mladih chefova neumorno radi na novim jelima. Upravo su izbacili svježi jelovnik na kojem definitivno treba istaknuti ramen, specijalitet koji u svijetu ima kultni status.

Japanska gusta juha s rezancima konkretno je glavno jelo. Posebna pozornost pridaje se temeljcu koji se priprema satima, a zajedno s mesom, povrćem i algama predstavlja gastroumjetnost iz dubokog tanjura. U Savici se ramen priprema osam-devet sati i poslužuje s tradicionalnim rezancima, kuhanim jajem, mahunama, svinjskom potrbušinom, mariniranim gljivama i algama wakame. Svakoj namirnici pridaje se posebna pozornost i pazi se na svaki detalj kako bi meso bilo mekano i sočno, žumanjak mekan, a povrće dovoljno hrskavo. Mirisi dima, domaće juhe i primamljivih začina isprepliću se u senzaciju, a svaki zalogaj vuče na još. Mirne duše bismo mogli reći kako je ramen u Savici jedan od najboljih u Zagrebu, a definitivno predstavlja sjajan omjer cijene i kvalitete.

Ramen Ramen (Foto: Savica Casual Urban Eatery)

Vrijedna je kušanja tuna tataki, također jedno od jela nadahnuto Zemljom Izlazećeg Sunca. Tataki predstavlja način pripreme koji podrazumijeva rezanje na komade, a odnosi se na ribu ili meso. Mirisna i meka kao duša, a još uvijek dovoljno kompaktna, u Savici se tuna poslužuje na grilanim tikvicama ukiseljenim češnjakom i miso kremom punom umamija.

Preporuka zalogajnice je i losos flatbread s mariniranim tikvicama, aioli majonezom kiselicom i krastavcima, a za oko su nam na novom jelovniku zapele i pappardelle s teletinom, gljivama, Grana Padanom i bosiljkom.

Tuna tataki Tuna tataki (Foto: Savica Casual Urban Eatery)

Kozice Black tiger u panko mrvicama spajaju se u rižotu s kremom od aromatičnog talijanskog sira Tallegio, sušenim rajčicama i relishem od komorača, a na "morskoj strani" jelovnika je i grillana hobotnica. Poslužuje se s glaziranim mladim krumpirom, salaticom od mahuna i ukiseljenim ljubičastim lukom. Losos steak u Savici poslužuju s kvinojom i bobom, kremom od patlidžana i misa te kiselicom.

Među ozbiljnijim su komadima mesa marinirani svinjski lungić, pileća i pačja prsa te rib-eye steak, a prate ih prilozi poput ragua od leće i redukcijom vina, salatice od pira i kruške, pirea s plavim sirom i umakom demi-glace te drugim divotama.

> 10 odličnih mjesta za gablec u Zagrebu

U Savici se uskoro očekuju i tematske večeri. Tako će se primjerice na pelješkoj moći kušati vina s juga Hrvatske, a kuhari će iskoristiti namirnice s juga Hrvatske za pripremu specijaliteta s modernim zaokretom. Šuška se i o novoj ponudi pića, a noviteta zasigurno neće nedostajati.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju