Nekih 20-tak kilometara sjeverno od Čakovca, na putu prema Grazu, a samo nekoliko kilometara nakon HR-SLO granice, smjestio se maleni grad imenom Lendava. Iako naizgled maleni, ovaj grad može se pohvaliti bogatom povijesću, ali i činjenicom da polako, ali sigurno ustaje iz pepela i budi svoju nekadašnju slavu.

Iako su ovo područje i ranije naseljavali narodi poput Avara, Kelta i Rimljana, Lendava se prvi puta spominje tek u 12. stoljeću. Tijekom godina naselje se razvija u slobodni trgovački grad, da bi u 20. stoljeću ovdje živjelo čak 4 tisuće stanovnika. Tijekom 20. stoljeća Lendava doživljava svoj kulturni i društveni vrhunac a samim time privlači sve više stanovnika.

Najveći utjecaj na Lendavu ostavili su Mađari koji su ovim područjem vladali nekoliko stoljeća sve do početka I. svjetskog rata kada je Lendava postala sastavnim dijelom Kraljevine Jugoslavije. Iako je Lendava teritorijalno pod slovenskom upravom većinski narod koji živi u njoj zapravo su Mađari. Stoga ni ne treba čuditi činjenica što je grad dvojezičan te se u gradu više čuje mađarski nego slovenski jezik.

Iznad samog grada, na vinorodnim brežuljcima, smjestio se barokni Lendavski grad odnosno Lendavski dvorac koji dominira vizurom grada. Ovaj dvora sagradila je mađarska obitelj Banfy, a kroz godine postojanja bio je više puta obnavljan. Danas se unutar dvorca nalazi bogata zbirka etnoloških i arheoloških nalaza s ovog područja, ali i bogata kolekcija umjetnina slikara sa lendavskog odnosno pomurskog područja.

Slovensko Pomurje od davnina je poznato kao vinorodno područje u kojem se proizvode neke od najboljih vinskih kapljica. Izuzetak nisu ni 'Lendavske gorice' ili kako ih mi Međimurci popularno zovemo 'Pince'. Zanimljivo je da se same gorice spuštaju sve do samog centra grada, tako vam za šetnju od centra grada do najbližeg podruma treba tek nekoliko minuta lagane šetnje.

Na samom vrhu 'Pinca' nalazi se stara kapelica Sv. Trojice koja je sagrađena na mjestu na kojem se u davnim vremenima nalazila osmatračnica koja je izgrađena za vrijeme turskih proboja na ovo područje. Kapelica kao kapelica sama po sebi nije nešto posebna, no poseban je sadržaj koji se u njoj nalazi. Naime, u kapelici se čuva prirodno mumificirano tijelo Mihaela Hadika koji je, prema legendi, poginuo u borbi protiv Turaka. Smatra se da do raspadanja tijela nije došlo zbog bogatog vapnenačkog tla te je ono prirodno mumificirano.

Od nedavno na vrhu 'Lendavskih goric' izgrađen je 'Stolp Vinarium Lendava' koji je 53,5 metara visoki vidikovac s kojeg se pogled proteže na četiri države koje ga okružuju.

O bogatoj vjerskoj povijesti ovog područja govori nekoliko sakralnih objekata. Tako se u samom centru grada nalazi sinagoga koja svjedoči o bogatom nasljeđu židovske zajednice koja je ovdje stanovala. Drugi objekt je župna crkva sv. Katarine ispred koje se nalazi park skulptura najvažnijih osoba iz povijesti grada. Treći sakralni objekt je Evangelistička crkva koja je građena jednostavnim baroknim stilom.

No ono po čemu je Lendava poznata, barem žiteljima ovog dijela Hrvatske, zasigurno su Terme Lendava. Ove Terme leže na bogatom izvoru termalne vode koja je poznata po visokom sadržaju parafina koji ima pozitivne učinke na bolesti lokomotornog sustava a terme imaju tradiciju olakšavanja reumatskih oboljenja.

Danas se u Termama nalazi preko 1800 m2 vodenih površina koje se protežu na osam bazena različitih oblika i veličina. Uz bogate vodene površine, Terme Lendava raspolažu i vrhunskim wellnes centrom koji svojim ponudom može parirati nekim od najboljih wellnes centara u Sloveniji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju