1. Gazirani napici i slatkiši
Đumbir smanjuje mučninu u trbuhu, a naranča i limun su odlični izvori vitamina C. No ako su ove namirnice dijelovi gaziranih pića prepunih šećera, oni ne pridonose vašem zdravlju. Šećer potiče upalne procese u tijelu i smanjuje količinu bijelih krvnih zrnaca, pa valja izbjegavati i kekse, bombone te druge slatkiše. Umjesto toga, pijte običnu vodu i čaj od đumbira.

>> 5 trikova za sputovanje želje za slatkim bez trunke šećera

2. Mliječni proizvodi

Mlijeko je odličan izvor proteina, kalcija i vitamina D koji jačaju kosti i mišiće. Jogurt je, pak, prepun probiotika koji pomažu održavanju zdravlja želuca. No, mliječni proizvodi istovremeno mogu pospješiti proizvodnju sluzi u grlu i učiniti prehranu nesnošljivom. Ako primijetite da se situacija pogoršava, smanjite količinu mliječnih proizvoda koje konzumirate ili ih privremeno prestanite trošiti.

>> Top 10 neočekivanih izvora kalcija za zdrave zube i kosti

3. Alkohol
Ispijanje alkohola oslabljuje bijele krvne stanice, kao i moć tijela da se bori protiv infekcija. Ne čudi stoga što se zabranjuje ispijanje alkohola kada ste prehlađeni ili bolesni na bilo koji drugi način. Povrh svega, ispijanje alkoholnih pića izaziva dehidraciju što će dodatno opteretiti vaš organizam tijekom sezonskih prehlada.

>> 5 'oblizeka' koje neće omesti dubok san

4. Rafinirani ugljikohidrati
Kada vas muči želudac, tost ili kreker nameće se kao odlična ideja. No proizvodi napravljeni od rafiniranih ugljikohidrata se u tijelu brzo pretvaraju u šećer, pa imaju isti učinak kao i gazirani napici ili slastice. Ako ste se baš zaželjeli tosta, napravite ga od kruha od cjelovitih žitarica.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju