• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Putovanja #savjeti za putovanja

Ivana i Ivana: Raditi u najboljim restoranima i obići svijet? Moguće je!

Gdje ima hrabrosti, ima i uspjeha, dokazuju prijateljice Ivana Bekavac i Ivana Čuljak, koje nakon povratka preko granice spremaju novu kulinarsku priču...

Nika Borovac 27.05.2019 10:09 komentari
viber Created with Sketch.
Ivana Bekavac u Ateni
Ivana Bekavac u Ateni (Foto:Privatni album)

Galerija Ivana Bekavac i Ivana Čuljak - 1 14 St Vincent, Karibi 14 Početak prijateljstva... 14 Hiša Franko 14

U trendu Park Papuk - 5 Ogromna zabava! Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Kviz općeg znanja - 4 Za razgibavanje Kviz općeg znanja: 15 pitanja za mentalni fitness

Ivana i Ivana kliknule su čim su se upoznale. Spojila ih je ljubav prema kuhanju, putovanjima i neutaživa znatiželja za životom. Kad rade, maksimalno su posvećene, ali čim skinu pregače, počinje planiranje nove avanture.

Ivana Bekavac ima diplomu CIA-e (Culinary Institute of America), koji se smatra kulinarskim Harvardom, a otvorio joj je vrata u Hišu Franko kod Ane Roš, koja je proglašena najboljom cheficom svijeta 2017. godine.

Pastry chefica Ivana Čuljak u svoju je kulinarsku avanturu krenula s MasterChefom, radila je u jednoj od najboljih slastičarnica na Novom Zelandu, a danas je u Bread Clubu i radi na vlastitom projektu "Neka jedu kolače". Obišle su svijet, a putovnice su im izlizane od kilometara koje neumorno skupljaju.

Ivana i Ivana upoznale su se u splitskoj Bokeriji, gdje su zajedno radile, a uskoro možemo očekivati i novi zajednički projekt. O čemu se radi? Ne žele kvariti iznenađenje, ali vjerujemo da će se raditi o idealnom spoju slatkog i slanog.

Zbog načina na koji ganjaju svoje snove, mnogima su inspiracija, no za skupljanje žigova u putovnici i recki u CV-ju potrebna je i doza hrabrosti.

"Prije je raditi kao kuhar bila sramota. Obitelj mi je govorila 'samo nemoj to', ali s vremenom su se stvari promijenile i danas mnogi rade prekvalifikacije", kaže Ivana Bekavac, kojoj je diploma vrhunske kulinarske akademije bila izvrsna polazišna točka.

Ivana Čuljak i Ivana Bekavac Ivana Čuljak i Ivana Bekavac (Foto: Privatni album)

"Prvi dojam bio mi je kao da sam ušla u dvorac iz Harryja Pottera. CIA je koncipirana kao kulinarski koledž gdje nekoliko tisuća ljudi dijeli isti interes. Svi samo pričaju o hrani - žive je. Na raspolaganju su najbolji mentori, a nakon školovanja možeš raditi bilo gdje na svijetu. Program je takav da te pripreme na posao, na to da radiš šest dana u tjednu po 16, 17 sati dnevno.

Kad si slobodan, opereš veš i naspavaš se. Kuharski posao ne može se raditi polovično. Nemaš život, ali zato imaš veliku ljubav. U školu nije bilo teško upasti; traži se šest mjeseci rada u restoranu i znanje engleskog, no mnogo ljudi otpadne po putu do diplome. Kako bi ostali samo najbolji, kuha se i po cijele noći, a to ne može svatko izdržati", dodaje Ivana Bekavac te naglašava da je upornost ključna za uspjeh.

"Ako si dovoljno uporan, možeš raditi u najboljim restoranima svijeta. Doslovno dođeš tamo, moliš i dosadan si. Kažeš da ćeš se vraćati svaki dan, nećeš ništa dirati, nego samo gledati kako se radi. Četvrti, peti dan malo ti daju da pomažeš, osmog već nosiš sa sobom noževe. Vani je drukčije, mladim ljudima daju se prilike, mogu volontirati i sve se može kad se hoće. Ovdje je lako sjediti na kavi, kukati kako nema posla, ali treba dati nešto da bi to dobio natrag", otkriva Bekavac, koja je i prvi posao radila bez plaće, samo da bi naučila i došla do točke gdje je danas.

Iako se kuhanje u sjajnim restoranima oko svijeta može činiti kao med i mlijeko, to nije tako. Ivana Bekava upravo se vratila s Kariba, gdje je kuhala na privatnom katamaranu. Iako je imala dovoljno vremena zagristi u taj raj na zemlji, nije joj bilo lako.

St Vincent, Karibi St Vincent, Karibi (Foto: Privatni album)

"Kad nekome kažeš da si proveo tri-četiri mjeseca na Karibima, to zvuči super, ali većinu vremena provedeš zatvoren u maloj kuhinji. No naučiš i vidiš svašta. Posjetili smo otoke na koje ne idu turisti, a tirkizne boje s fotografija još su ljepše uživo. Tamo su primjerice jastozi i tune hrana za sirotinju. Jastozi se prodaju po dvadesetak kuna za kilogram.", kaže.

I Ivani Čuljak kofer je uvijek spreman za put. U Meksiku je provela pola godine te je guštala u avokadu i mangu.

"Ondje su tako ukusni da sam živjela na njima svaki dan, a destinacije u kojima ih uzgajaju uvijek imaju prednost", smije se Ivana.

Obje se slažu da se posao kuhara može naći bilo gdje u svijetu, ali osim hrabrosti potrebno je i dosta odricanja, izlaska iz zone komfora.

"Putovanja su me naučila cijeniti ono što imam - male stvari koje se često uzimaju zdravo za gotovo. Primjerice, kad si za Božić sam na drugom kraju svijeta i odeš do supermarketa da bi kupio kroasan pa ga tužan i sam pojedeš u stanu, onda naučiš uživati u svakom trenutku blagdana s obitelji. No kad odeš van, naučiš se izboriti sam za sebe i zato to svima toplo preporučujem", otkriva Čuljak.

"Kad se negdje odseliš i moraš naći stan, a nikoga ne poznaješ, to može biti prava muka. Samo taj početni korak gdje ćeš prespavati traži puno truda. Kad dođem u novi grad, najprije tražim ima li tamo nekog našeg poznatog tko može pomoći. To su teške situacije jer ne znaš što te čeka", priča Ivana B., no, kako kaže, zbog takvog načina života sklopile su brojna prijateljstva za cijeli život pa ih po cijelome svijetu čeka kauč na kojem mogu prespavati.

Hiša Franko Hiša Franko (Foto: Privatni album)

Jedan od poslova na kojem je mnogo naučila bio je u slovenskoj Hiši Franko.

"Tamo sam se zaljubila u prirodu. Gotovo godinu dana živjela sam u potpunoj izolaciji jer nema ničega oko restorana. Bilo je tamo nekoliko krava kojima sam dala imena i sretala ih dok sam ujutro trčala. Poznavala sam samo ljude iz restorana s kojima sam radila i živjela. Kuhinja je specifično okruženje gdje u mjesec dana dobro upoznaš ljude, posebna je to kemija. No imala sam i priliku puno putovati sa svojom cheficom po Sloveniji, ali i Austriji, Italiji, Americi jer smo imali brojna gostovanja", kaže Ivana

"U kuhinjama se ljudi brzo izmjenjuju, pa nije problem dobiti posao i ako vide da si dobar, onda će te zaposliti. U Novom Zelandu dobila sam posao tako da sam otišla s frendicom na kavu. Rekla mi je kako ima super slastičarnica koju mi mora pokazati. Otišle smo u Milse – jednu od najboljih slastičarnica u Aucklandu i Novom Zelandu.

Oduševila sam se! Sve je bilo tako lijepo, bila sam izvan sebe koliko. Milse se može mjeriti s vrhunskim francuskim slastičarnicama. Napisala sam im mail s molbom da mi se jave ako ikada budu tražili radnika. Bilo mi je nezamislivo da bih ondje mogla dobiti posao, ali odgovorili su mi da dođem na praksu i ostala sam tri mjeseca, koliko mi je viza dopustila", priča Ivana Č. 

Na pitanje koje bi mjesto ponovno posjetila, veselo odgovara da bi to bio Novi Zeland, gdje pola kilograma maslaca košta dvadesetak kuna. Ondje tempo nije toliko ubitačan, radi se osam sati, a prekovremeni se plaćaju. Vikend je slobodan jer su dva dana odmora obavezna po zakonu. Među brojnim kuriozitetima navodi i kako bi se oni koji imaju afinitete prema piću ondje lako mogli propiti.

Hangi Hangi (Foto: Privatni album)

Doseljenicima Kivijima alkohol je dio tradicije. U usporedbi s primjerice Zagorcima za koje se kaže da mogu popiti, Kiviji su tate-mate. Za razliku od života u Oaklandu, koji je mješavina svih kultura i nacija, u Taupu gdje žive većinom Kiviji i Maori Ivana je imala priliku bolje upoznati njihove običaje. Zvali su je gipsy zbog njezina engleskog s izraženim "r" i nisu je lako prihvatili jer ''nije bila njihova''.

Osim toga, teško ih je razumjeti zbog specifičnog slenga - baš kao što to može biti i Hrvatima na Braču ili Međimurju kad se počne pričati na dijalektu. Stoga je na razgovor za posao povela prijateljicu Hrvaticu koja je ondje živjela godinama. Kako kaže, priroda je ondje nezaboravna. Jezero Taupo najveće je na Novom Zelandu, otprilike veličine Singapura, a ne nedostaje ni vulkana koji su poslužili za snimanje Gospodara prstenova. Sjajno je i to što se svi kupaju zimi bez obzira na niske temperature, zahvaljujući toplim izvorima.

"Jako mi se svidjela i maorska kultura, kao i hrana, a najviše njihov hangi, odnosno maorska peka. Kako ima mnogo termalnih izvora i zemlja je topla, služi im za pripremu jela od janjetine, krumpira, začina..." priča Ivana Č. te opisuje kako se posuda stavlja u zemlju i prekriva lišćem pa kuha.

Dodaje kako Maori i Hrvati imaju sjajan odnos, a prozvali su nas Tararima zbog načina na koji govorimo. Uvijek bi se vratila i u Australiju, gdje ima toliko prijatelja da se osjeća kao kod kuće.

"Tata mojeg prijatelja, gospodin Milan u Sydneyju kiseli kupus, kojim opskrbljuje cijelu Australiju i Novi Zeland pa za Božić i Novu godinu ima ludnicu kad naši počnu raditi sarmu", smije se Ivana. 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ivana Čuljak-Lošić (@chu_lo_) on May 14, 2018 at 12:25am PDT

Putovanje koje im je ostalo u pamćenju im je i krstarenje po Jonskim otocima, a iznenadilo ih je kako se za malo novca može uživati u ribi i vinu. Kažu kako putovanja ne moraju biti skupa. Kamo god da idu, obožavaju lokalne tržnice ili uzmu nešto iz trgovine i naprave piknik.

Uvijek su u potrazi za no name restoranima gdje je domaća hrana i dobra usluga, a bježe od razvikanih mjesta gdje idu turisti. U Parizu im je jedna od smjernica bila udaljiti se od centra dovoljno da se ne vidi Eiffelov toranj i krenuti u istraživanje, fotografirati se kraj mesnica i izgubiti se u četvrtima s dobrom vibrom. Nemaju isprintan program, nego opušteno hodaju, često prolazeći i dvadeset kilometara dnevno. Ako nešto pođe drukčije nego što su zamislile, ne živciraju se.

"Kad smo putovale u Grčku došla sam dva dana ranije i kad sam se trebala naći s Ivanom na jednom otoku, nisam je mogla dobiti na mobitel. Kako ona uvijek ponavlja 'ma, snaći ću se', nisam se brinula. U nekom trenutku vidjela sam je kako stiže autom s novim prijateljem", prisjeća se Ivana B.

Kupus gospodina Milana Kupus gospodina Milana (Foto: Privatni album)

Kako je prijevoz od aerodroma do grada bio papren, Ivana Čuljak promijenila je nekoliko lokalnih autobusa da bi stigla u gradić dvadeset kilometara do cilja. Tamo je nešto pojela i upoznala Patrika iz Nizozemske koji ju je povezao, a ostali su prijatelji za cijeli život.

Kako kažu, treba biti pametan, dobro procijeniti situaciju i ljude. Ne opterećuju se ni prtljagom, putuju s minimalno stvari - samo su mobitel, punjač, i novčanik obvezni, a ostalo se može kupiti na putu.

"Ne treba se živcirati na putovanjima, sve treba shvatiti kao avanturu, prihvatiti i nezgodne situacije, ostati pozitivan i uživati", slažu se Ivane.

Siq, Petra, Jordan - 2 Putovanja Kameni prolaz dug 1,2 kilometra koji je stoljećima skrivao izgubljeni grad

  • #savjeti za putovanja
  • #ivana bekavac
  • #Ivana Čuljak
  • #masterchef
  • #cia
  • #deserti
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Ulica zaboravljenog vremena, Karanac, Baranja
U srcu Baranje
Pola sata od Osijeka: Ulica zaboravljenog vremena savršeno je mjesto za jednodnevni izlet
Kućica od 24 kvadrata za odmor na Murteru, Airbnb
60 eura za noć
Nekoliko koraka od mora: Kućica od 24 kvadrata na Murteru za divan odmor
Skriveni restoran u obiteljskoj kući: Ispunjeni san bivšeg natjecatelja MasterChefa u kojem ćete poželjeti ostati satima
Škafetin
Skriveni restoran u obiteljskoj kući: Ispunjeni san bivšeg natjecatelja MasterChefa u kojem ćete poželjeti ostati satima
Uključite se i budite promjena koju trebate: Hrvatska postaje središte sportskih zbivanja
Europski tjedan sporta
Uključite se i budite promjena koju trebate: Hrvatska postaje središte sportskih zbivanja
Kviz općeg znanja: 15 pitanja za mentalni fitness
Za razgibavanje
Kviz općeg znanja: 15 pitanja za mentalni fitness
Top 5 razloga zašto posjetiti Hrvatsko zagorje ove jeseni
Bajkovito
Top 5 razloga zašto posjetiti Hrvatsko zagorje ove jeseni
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Kviz općeg znanja: 15 pitanja za mentalni fitness
Za razgibavanje
Kviz općeg znanja: 15 pitanja za mentalni fitness
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Jednostavan recept
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Bez kompliciranja
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Poljska i dalje u stanju visoke pripravnosti: Otkrili tko je poslao dron iznad vladine zgrade
Dovršena istraga
Otkriveno tko je upravljao dronom u Poljskoj: Krivac ipak nije Bjelorus
FOTO Dramatična intervencija u Slavoniji! Vatrogasci spašavali radnike prignječene ispod zida
ostali prignječeni
FOTO Užas u Slavoniji: Na radnike se srušio zid
Profesor i poduzetnik žali se da nema kadrova u privatnom sektoru zbog visokih plaća u javnom
KRITIKE VLADINIH MJERA
Poduzetnik o inflaciji: "Cijena sata rada keramičara veća je od one sveučilišnog profesora ili liječnika"
show
Pogledajte neugodan trenutak između Kate Middleton, kraljice Camille i Melanije Trump
video je viralan
Neugodnjak! Pogledajte čudan trenutak razgovora Camille i Melanije o kojem svi pričaju
Kralj Charles prvi je britanski monarh na rimokatoličkom sprovodu u 400 godina
''Ovo je velik korak...''
Povijesni trenutak na tužnom ispraćaju! Kralj Charles prekršio stoljetnu tradiciju
Tko je sin Željka Krušlina Kruške, Filip Krušlin?
jeste li znali?
Tko je šarmantni sin Željka Krušlina Kruške? Naš je hvaljeni sportaš, a poznat je i izvan Hrvatske
zdravlje
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Ne morate ga se odreći!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Važna informacija
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
5 dodataka prehrani koji mogu naštetiti vašoj jetri
Oprez!
5 dodataka prehrani koji mogu naštetiti vašoj jetri
zabava
Prizor iz zoološkog vrta u Sarajevu zgrozio posjetitelje, a stigao je i odgovor uprave vrta
Zanimljivo
Prizor iz zoološkog vrta u Sarajevu zgrozio posjetitelje, a stigao je i odgovor uprave vrta
Ovaj kviz otkriva tko je pravi znalac, a tko smo pogađa odgovore
Pokažite što znate!
Ovaj kviz otkriva tko je pravi znalac, a tko smo pogađa odgovore
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društven mreže
Zanimljivo
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društvene mreže
tech
Fascinantna sposobnost 17-godišnjakinje oduševila znanstvenike: Takvih je ljudi tek stotinjak na svijetu
Neki bi joj zavidjeli
U strahu da ne ispadne čudna samo je obitelji priznala što može. Znanstvenici oduševljeni: "Takvih ima samo 100"
Opasan ruski dron prkosi sankcijama: Ima mlazni pogon, satelitsku navigaciju i prepun je komponenti iz Kine i Zapada
Geran-3
Opasan ruski dron prkosi sankcijama: Ima mlazni pogon, satelitsku navigaciju i prepun je komponenti iz Kine i Zapada
Srbi moderniziraju oklopna vozila, ovo su detalji
Kupili ih od Mađara
Srbi moderniziraju oklopna vozila, ovo su detalji
sport
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
TJEDAN NAKON POBJEDE
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
Gordon Schildenfeld nije više trener Vukovara
Već treća smjena
Pala još jedna trenerska glava u SHNL-u: Ostvario povijesni plasman, ali...
Livaković nakon velike drame predstavljen u Gironi: "Modrić mi je lijepo govorio..."
Objasnio situaciju
Livaković nakon velike drame predstavljen u Kataloniji: "Modrić mi je lijepo govorio..."
tv
U dobru i zlu: Sada će cijela obitelj biti pod pritiskom - zašto je to napravila?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Sada će cijela obitelj biti pod pritiskom - zašto je to napravila?
MasterChef: Hrabro i otkačeno - ovim se jelom definitivno nitko nikada nije predstavio žiriju MasterChefa!
ZANIMLJIV ODABIR!
Hrabro i otkačeno - ovim se jelom definitivno nitko nikada nije predstavio žiriju MasterChefa!
Skrivena sudbina: Donio joj je dobre vijesti, ali može li vratiti njezino povjerenje?
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Donio joj je dobre vijesti, ali može li vratiti njezino povjerenje?
putovanja
Kviz općeg znanja: 15 pitanja za mentalni fitness
Za razgibavanje
Kviz općeg znanja: 15 pitanja za mentalni fitness
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
novac
Jedna mediteranska zemlja ozbiljno se naoružava. Potrošit će 25 milijardi eura, uskoro joj stiže četvrta fregata Belharra
Napeti odnosi
Jedna mediteranska zemlja ozbiljno se naoružava. Potrošit će 25 milijardi eura, uskoro joj stiže četvrta fregata Belharra
Ovo je deset hrvatskih gradova s najuspješnijim tvrtkama. Treće mjesto je iznenađenje
Gdje je bogatstvo?
Ovo je deset hrvatskih gradova s najuspješnijim tvrtkama. Treće mjesto je iznenađenje
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
lifestyle
Znate li da postoji kolač posvećen Robertu Redfordu?
Žene su oduševljene
Imamo recept za kolač nazvan po Robertu Redfordu, provjerite zašto se tako zove
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Ne morate ga se odreći!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
sve
Pogledajte neugodan trenutak između Kate Middleton, kraljice Camille i Melanije Trump
video je viralan
Neugodnjak! Pogledajte čudan trenutak razgovora Camille i Melanije o kojem svi pričaju
Kralj Charles prvi je britanski monarh na rimokatoličkom sprovodu u 400 godina
''Ovo je velik korak...''
Povijesni trenutak na tužnom ispraćaju! Kralj Charles prekršio stoljetnu tradiciju
Tko je sin Željka Krušlina Kruške, Filip Krušlin?
jeste li znali?
Tko je šarmantni sin Željka Krušlina Kruške? Naš je hvaljeni sportaš, a poznat je i izvan Hrvatske
Škafetin - 8
Škafetin

Skriveni restoran u obiteljskoj kući: Ispunjeni san bivšeg natjecatelja MasterChefa u kojem ćete poželjeti ostati satima

U Škafetinu ne primaju kartice, a jelovnika nema jer dnevno svježe namirnice kreiraju meni, o čemu će vam više ispričati domaćini... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Jastučići od lisnatog tijesta nadjeveni jabukama Hrana i piće
    Lako

    Mirisni i sočni: Jastučići od lisnatog tijesta nadjeveni jabukama

  • Jetrica na venecijanski Hrana i piće
    Ma, savršenstvo!

    Teleća jetrica na venecijanski: Recept za slasno jelo po receptu chefa Kočiša

  • Škafetin - 8 Hrana i piće
    Škafetin

    Skriveni restoran u obiteljskoj kući: Ispunjeni san bivšeg natjecatelja MasterChefa u kojem ćete poželjeti ostati satima

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close