• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Putovanja #savjeti za putovanja

Ivana i Ivana: Raditi u najboljim restoranima i obići svijet? Moguće je!

Gdje ima hrabrosti, ima i uspjeha, dokazuju prijateljice Ivana Bekavac i Ivana Čuljak, koje nakon povratka preko granice spremaju novu kulinarsku priču...

Nika Borovac 27.05.2019 10:09 komentari
viber Created with Sketch.
Ivana Bekavac u Ateni
Ivana Bekavac u Ateni (Foto:Privatni album)

Galerija Ivana Bekavac i Ivana Čuljak - 1 14 St Vincent, Karibi 14 Početak prijateljstva... 14 Hiša Franko 14

U trendu Novi kviz općeg znanja - 15 15 pitanja Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale Palmanova Utopija Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići Svinjski odresci u umaku od luka i piva Umak iz raja Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta

Ivana i Ivana kliknule su čim su se upoznale. Spojila ih je ljubav prema kuhanju, putovanjima i neutaživa znatiželja za životom. Kad rade, maksimalno su posvećene, ali čim skinu pregače, počinje planiranje nove avanture.

Ivana Bekavac ima diplomu CIA-e (Culinary Institute of America), koji se smatra kulinarskim Harvardom, a otvorio joj je vrata u Hišu Franko kod Ane Roš, koja je proglašena najboljom cheficom svijeta 2017. godine.

Pastry chefica Ivana Čuljak u svoju je kulinarsku avanturu krenula s MasterChefom, radila je u jednoj od najboljih slastičarnica na Novom Zelandu, a danas je u Bread Clubu i radi na vlastitom projektu "Neka jedu kolače". Obišle su svijet, a putovnice su im izlizane od kilometara koje neumorno skupljaju.

Ivana i Ivana upoznale su se u splitskoj Bokeriji, gdje su zajedno radile, a uskoro možemo očekivati i novi zajednički projekt. O čemu se radi? Ne žele kvariti iznenađenje, ali vjerujemo da će se raditi o idealnom spoju slatkog i slanog.

Zbog načina na koji ganjaju svoje snove, mnogima su inspiracija, no za skupljanje žigova u putovnici i recki u CV-ju potrebna je i doza hrabrosti.

"Prije je raditi kao kuhar bila sramota. Obitelj mi je govorila 'samo nemoj to', ali s vremenom su se stvari promijenile i danas mnogi rade prekvalifikacije", kaže Ivana Bekavac, kojoj je diploma vrhunske kulinarske akademije bila izvrsna polazišna točka.

Ivana Čuljak i Ivana Bekavac Ivana Čuljak i Ivana Bekavac (Foto: Privatni album)

"Prvi dojam bio mi je kao da sam ušla u dvorac iz Harryja Pottera. CIA je koncipirana kao kulinarski koledž gdje nekoliko tisuća ljudi dijeli isti interes. Svi samo pričaju o hrani - žive je. Na raspolaganju su najbolji mentori, a nakon školovanja možeš raditi bilo gdje na svijetu. Program je takav da te pripreme na posao, na to da radiš šest dana u tjednu po 16, 17 sati dnevno.

Kad si slobodan, opereš veš i naspavaš se. Kuharski posao ne može se raditi polovično. Nemaš život, ali zato imaš veliku ljubav. U školu nije bilo teško upasti; traži se šest mjeseci rada u restoranu i znanje engleskog, no mnogo ljudi otpadne po putu do diplome. Kako bi ostali samo najbolji, kuha se i po cijele noći, a to ne može svatko izdržati", dodaje Ivana Bekavac te naglašava da je upornost ključna za uspjeh.

"Ako si dovoljno uporan, možeš raditi u najboljim restoranima svijeta. Doslovno dođeš tamo, moliš i dosadan si. Kažeš da ćeš se vraćati svaki dan, nećeš ništa dirati, nego samo gledati kako se radi. Četvrti, peti dan malo ti daju da pomažeš, osmog već nosiš sa sobom noževe. Vani je drukčije, mladim ljudima daju se prilike, mogu volontirati i sve se može kad se hoće. Ovdje je lako sjediti na kavi, kukati kako nema posla, ali treba dati nešto da bi to dobio natrag", otkriva Bekavac, koja je i prvi posao radila bez plaće, samo da bi naučila i došla do točke gdje je danas.

Iako se kuhanje u sjajnim restoranima oko svijeta može činiti kao med i mlijeko, to nije tako. Ivana Bekava upravo se vratila s Kariba, gdje je kuhala na privatnom katamaranu. Iako je imala dovoljno vremena zagristi u taj raj na zemlji, nije joj bilo lako.

St Vincent, Karibi St Vincent, Karibi (Foto: Privatni album)

"Kad nekome kažeš da si proveo tri-četiri mjeseca na Karibima, to zvuči super, ali većinu vremena provedeš zatvoren u maloj kuhinji. No naučiš i vidiš svašta. Posjetili smo otoke na koje ne idu turisti, a tirkizne boje s fotografija još su ljepše uživo. Tamo su primjerice jastozi i tune hrana za sirotinju. Jastozi se prodaju po dvadesetak kuna za kilogram.", kaže.

I Ivani Čuljak kofer je uvijek spreman za put. U Meksiku je provela pola godine te je guštala u avokadu i mangu.

"Ondje su tako ukusni da sam živjela na njima svaki dan, a destinacije u kojima ih uzgajaju uvijek imaju prednost", smije se Ivana.

Obje se slažu da se posao kuhara može naći bilo gdje u svijetu, ali osim hrabrosti potrebno je i dosta odricanja, izlaska iz zone komfora.

"Putovanja su me naučila cijeniti ono što imam - male stvari koje se često uzimaju zdravo za gotovo. Primjerice, kad si za Božić sam na drugom kraju svijeta i odeš do supermarketa da bi kupio kroasan pa ga tužan i sam pojedeš u stanu, onda naučiš uživati u svakom trenutku blagdana s obitelji. No kad odeš van, naučiš se izboriti sam za sebe i zato to svima toplo preporučujem", otkriva Čuljak.

"Kad se negdje odseliš i moraš naći stan, a nikoga ne poznaješ, to može biti prava muka. Samo taj početni korak gdje ćeš prespavati traži puno truda. Kad dođem u novi grad, najprije tražim ima li tamo nekog našeg poznatog tko može pomoći. To su teške situacije jer ne znaš što te čeka", priča Ivana B., no, kako kaže, zbog takvog načina života sklopile su brojna prijateljstva za cijeli život pa ih po cijelome svijetu čeka kauč na kojem mogu prespavati.

Hiša Franko Hiša Franko (Foto: Privatni album)

Jedan od poslova na kojem je mnogo naučila bio je u slovenskoj Hiši Franko.

"Tamo sam se zaljubila u prirodu. Gotovo godinu dana živjela sam u potpunoj izolaciji jer nema ničega oko restorana. Bilo je tamo nekoliko krava kojima sam dala imena i sretala ih dok sam ujutro trčala. Poznavala sam samo ljude iz restorana s kojima sam radila i živjela. Kuhinja je specifično okruženje gdje u mjesec dana dobro upoznaš ljude, posebna je to kemija. No imala sam i priliku puno putovati sa svojom cheficom po Sloveniji, ali i Austriji, Italiji, Americi jer smo imali brojna gostovanja", kaže Ivana

"U kuhinjama se ljudi brzo izmjenjuju, pa nije problem dobiti posao i ako vide da si dobar, onda će te zaposliti. U Novom Zelandu dobila sam posao tako da sam otišla s frendicom na kavu. Rekla mi je kako ima super slastičarnica koju mi mora pokazati. Otišle smo u Milse – jednu od najboljih slastičarnica u Aucklandu i Novom Zelandu.

Oduševila sam se! Sve je bilo tako lijepo, bila sam izvan sebe koliko. Milse se može mjeriti s vrhunskim francuskim slastičarnicama. Napisala sam im mail s molbom da mi se jave ako ikada budu tražili radnika. Bilo mi je nezamislivo da bih ondje mogla dobiti posao, ali odgovorili su mi da dođem na praksu i ostala sam tri mjeseca, koliko mi je viza dopustila", priča Ivana Č. 

Na pitanje koje bi mjesto ponovno posjetila, veselo odgovara da bi to bio Novi Zeland, gdje pola kilograma maslaca košta dvadesetak kuna. Ondje tempo nije toliko ubitačan, radi se osam sati, a prekovremeni se plaćaju. Vikend je slobodan jer su dva dana odmora obavezna po zakonu. Među brojnim kuriozitetima navodi i kako bi se oni koji imaju afinitete prema piću ondje lako mogli propiti.

Hangi Hangi (Foto: Privatni album)

Doseljenicima Kivijima alkohol je dio tradicije. U usporedbi s primjerice Zagorcima za koje se kaže da mogu popiti, Kiviji su tate-mate. Za razliku od života u Oaklandu, koji je mješavina svih kultura i nacija, u Taupu gdje žive većinom Kiviji i Maori Ivana je imala priliku bolje upoznati njihove običaje. Zvali su je gipsy zbog njezina engleskog s izraženim "r" i nisu je lako prihvatili jer ''nije bila njihova''.

Osim toga, teško ih je razumjeti zbog specifičnog slenga - baš kao što to može biti i Hrvatima na Braču ili Međimurju kad se počne pričati na dijalektu. Stoga je na razgovor za posao povela prijateljicu Hrvaticu koja je ondje živjela godinama. Kako kaže, priroda je ondje nezaboravna. Jezero Taupo najveće je na Novom Zelandu, otprilike veličine Singapura, a ne nedostaje ni vulkana koji su poslužili za snimanje Gospodara prstenova. Sjajno je i to što se svi kupaju zimi bez obzira na niske temperature, zahvaljujući toplim izvorima.

"Jako mi se svidjela i maorska kultura, kao i hrana, a najviše njihov hangi, odnosno maorska peka. Kako ima mnogo termalnih izvora i zemlja je topla, služi im za pripremu jela od janjetine, krumpira, začina..." priča Ivana Č. te opisuje kako se posuda stavlja u zemlju i prekriva lišćem pa kuha.

Dodaje kako Maori i Hrvati imaju sjajan odnos, a prozvali su nas Tararima zbog načina na koji govorimo. Uvijek bi se vratila i u Australiju, gdje ima toliko prijatelja da se osjeća kao kod kuće.

"Tata mojeg prijatelja, gospodin Milan u Sydneyju kiseli kupus, kojim opskrbljuje cijelu Australiju i Novi Zeland pa za Božić i Novu godinu ima ludnicu kad naši počnu raditi sarmu", smije se Ivana. 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ivana Čuljak-Lošić (@chu_lo_) on May 14, 2018 at 12:25am PDT

Putovanje koje im je ostalo u pamćenju im je i krstarenje po Jonskim otocima, a iznenadilo ih je kako se za malo novca može uživati u ribi i vinu. Kažu kako putovanja ne moraju biti skupa. Kamo god da idu, obožavaju lokalne tržnice ili uzmu nešto iz trgovine i naprave piknik.

Uvijek su u potrazi za no name restoranima gdje je domaća hrana i dobra usluga, a bježe od razvikanih mjesta gdje idu turisti. U Parizu im je jedna od smjernica bila udaljiti se od centra dovoljno da se ne vidi Eiffelov toranj i krenuti u istraživanje, fotografirati se kraj mesnica i izgubiti se u četvrtima s dobrom vibrom. Nemaju isprintan program, nego opušteno hodaju, često prolazeći i dvadeset kilometara dnevno. Ako nešto pođe drukčije nego što su zamislile, ne živciraju se.

"Kad smo putovale u Grčku došla sam dva dana ranije i kad sam se trebala naći s Ivanom na jednom otoku, nisam je mogla dobiti na mobitel. Kako ona uvijek ponavlja 'ma, snaći ću se', nisam se brinula. U nekom trenutku vidjela sam je kako stiže autom s novim prijateljem", prisjeća se Ivana B.

Kupus gospodina Milana Kupus gospodina Milana (Foto: Privatni album)

Kako je prijevoz od aerodroma do grada bio papren, Ivana Čuljak promijenila je nekoliko lokalnih autobusa da bi stigla u gradić dvadeset kilometara do cilja. Tamo je nešto pojela i upoznala Patrika iz Nizozemske koji ju je povezao, a ostali su prijatelji za cijeli život.

Kako kažu, treba biti pametan, dobro procijeniti situaciju i ljude. Ne opterećuju se ni prtljagom, putuju s minimalno stvari - samo su mobitel, punjač, i novčanik obvezni, a ostalo se može kupiti na putu.

"Ne treba se živcirati na putovanjima, sve treba shvatiti kao avanturu, prihvatiti i nezgodne situacije, ostati pozitivan i uživati", slažu se Ivane.

Siq, Petra, Jordan - 2 Putovanja Kameni prolaz dug 1,2 kilometra koji je stoljećima skrivao izgubljeni grad

  • #savjeti za putovanja
  • #ivana bekavac
  • #Ivana Čuljak
  • #masterchef
  • #cia
  • #deserti
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Tri grada, tri priče: Jednodnevni izleti koji su pravi lijek za zimski umor
Advent u Europi
Tri grada, tri priče: Jednodnevni izleti koji su pravi lijek za zimski umor
Ušminkavanje i sasvim nova namjena: Milijunska obnova Domobranske vojarne u Sisku
U Lađarskoj ulici
Ušminkavanje i sasvim nova namjena: Milijunska obnova Domobranske vojarne u Sisku
Tajna savršenog woka: Što ne smijete preskočiti za brzinsku pripremu najukusnijeg jela
Škola kuhanja
Tajna savršenog woka: Trikovi zbog kojih će vam jelo napokon ispasti kao u kineskom restoranu
Zeleno i održivo, poštovanje prirode dio je međimurskog mentaliteta.
Oglas
Zeleno i održivo, poštovanje prirode dio je međimurskog mentaliteta.
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Picadillo: Jednostavno jelo s latino temperamentom
Hit s mljevenim mesom
Picadillo: Recept za senzacionalno, a jednostavno jelo iz jedne tave
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traumatično iskustvo
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Svinjski file u umaku od piva i luka: Rakošno jelo gotovo za samo 45 minuta recept
Umak iz raja
Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Provjereno ekskluzivno donosi! Marko Perković Thompson ima dva ilegalna objekta
Vještaci potvrdili
Provjereno ekskluzivno donosi! Marko Perković Thompson ima dva ilegalna objekta
Dnevnik Nove TV doznaje: U tijeku akcija uhićenja glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića!
Uhićen i smijenjen
Mikulića čeka noć u pritvoru. Dnevnik Nove TV doznaje detalje: "Ovo je prilično čudna policijska akcija"
Ana Radović dvaput je zvala Hitnu iz razbijenog auta, vozač je imao pun dosje prekršaja. Shrvani otac: "Samo želim znati tko je on"
TRAGEDIJA U SRBIJI
Ana Radović dvaput je zvala hitnu iz razbijenog auta, vozač je imao pun dosje prekršaja. Shrvani otac: "Samo želim znati tko je on"
show
Severina se oprostila od drage osobe na Instagramu
''U velikoj sam tuzi...''
Severinu shrvao odlazak voljene osobe: ''Sad se opet negdje gore glasno smiju...''
Nenad Tatarinov privukao pažnju najnovijom fotografijom na Instagramu
''Čestitke''
Nova fotka bivšeg supruga Maje Šuput otkrila promjenu u njegovu životu
Tko je zet Mileta Kitića?
godinama su skupa
Tko je zet Mileta Kitića? Ne voli privlačiti pažnju javnosti, a njegovoj mezimici je velika podrška
zdravlje
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Evo što pokazuju istraživanja
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Ovaj dentalni zahvat dramatično poboljšava vaše zdravlje – a većina ljudi to ne zna!
stomatolog vam može produžiti život
Ovaj dentalni zahvat dramatično poboljšava vaše zdravlje – a većina ljudi to ne zna!
5 razloga zašto vam je teško penjati se stepenicama
Fizioterapeut objašnjava
5 razloga zašto vam je teško penjati se stepenicama
zabava
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
U ovom selu uz tradiciju prihvaćaju i modernu, a scena je neke nasmijala do suza
Urnebesno
U ovom selu uz tradiciju prihvaćaju i modernu, a scena je neke nasmijala do suza
tech
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Više od milijun korisnika prešlo na ovaj operativni sustav odmah nakon gašenja podrške za Windows 10
Počeo egzodus?
Više od milijun korisnika prešlo na ovaj operativni sustav odmah nakon gašenja podrške za Windows 10
Novi tragovi ukazuju na nešto neočekivano o povijesti nastanjivosti Marsa
Dosad se vjerovalo drugačije
Novi tragovi ukazuju na nešto neočekivano o povijesti nastanjivosti Marsa
sport
Kustić ekskluzivno otkrio: Ovo su protivnici Vatrenih pred SP! Reprezentacija od 435 milijuna stiće u Hrvatsku
spektakl!
VIDEO Kustić ekskluzivno otkrio: Ovo su protivnici Vatrenih pred SP! Reprezentacija od 435 milijuna stiže u Hrvatsku
Totalni raspad Dinama u Lilleu: Francuzi deklasirali nemoćne i izgubljene Modre
Pratite na gol.hr-u
Totalni raspad Dinama u Lilleu: Francuzi deklasirali nemoćne i izgubljene Modre
VIDEO Čovjeka je doslovno zamrznuo na nogama: Ovakav nokaut niste još vidjeli!
KAKO GA JE UGASIO
VIDEO Čovjeka je doslovno zamrznuo na nogama: Ovakav nokaut niste još vidjeli!
tv
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
KUMOVI
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
MasterChef: Neugodno iznenađenje na Egonovom tanjuru! "Ne znam na što sam naišao, ali…"
NEUGODNO
Neugodno iznenađenje na Egonovom tanjuru! "Ne znam na što sam naišao, ali…"
U dobru i zlu: Prošao je pored nje kao da je nevidljiva
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Prošao je pored nje kao da je nevidljiva
putovanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Svinjski file u umaku od piva i luka: Rakošno jelo gotovo za samo 45 minuta recept
Umak iz raja
Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta
novac
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Milijuni tvrtki s jednim zaposlenim
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Šef šibenskog Iskra brodogradilišta vjeruje da mogu preuzeti 3. maj i učiniti ga profitabilnim. Otkriva kako
Koja je tajna uspjeha?
Šef šibenskog Iskra brodogradilišta vjeruje da mogu preuzeti 3. maj i učiniti ga profitabilnim. Otkriva kako
lifestyle
Viktroija Rađa u Mary Jane cipelama na koncertu Amire Medunjanin 2025.
Izdanje za koncert
Ovo su najudobnije cipele s visokom potpeticom, ima ih i Viktorija Rađa, a nosi ih uz traperice i sako
Popis recepata za kolače od dizanog tijesta
Mekani, slasni i podatni
Za vas smo pripremile popis recepata za kolače od dizanog tijesta, imamo ih 15, a tu je i bonus
Najbolji popusti haljine za crni petak Black Friday 2025.
13 modela
Ove svestrane haljine nikad ne izlaze iz mode, a sada su snižene i do 40 posto
sve
Severina se oprostila od drage osobe na Instagramu
''U velikoj sam tuzi...''
Severinu shrvao odlazak voljene osobe: ''Sad se opet negdje gore glasno smiju...''
Kustić ekskluzivno otkrio: Ovo su protivnici Vatrenih pred SP! Reprezentacija od 435 milijuna stiće u Hrvatsku
spektakl!
VIDEO Kustić ekskluzivno otkrio: Ovo su protivnici Vatrenih pred SP! Reprezentacija od 435 milijuna stiže u Hrvatsku
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Kolač s cimetom
Jednostavno

S cimetom i maslacem: Kolač skromnog izgleda prepun okusa i uspomena

Mek i sočan biskvit preliven finim sirupom s okusom cimeta odlično se slaže s kavom, čajem, kuhanim vinom i hladnim danima. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Torta od meda Hrana i piće
    Jednostavnije ne može

    Slastica u zadnji čas: Slatka torta za koju sve sastojke imate kod kuće, a pripremit ćete je za pola sata

  • Muffini s bananom Hrana i piće
    Jednostavno

    Slatki doručak ili "običan" desert: Recept za brze muffine s bananom

  • Kolač s cimetom Hrana i piće
    Jednostavno

    S cimetom i maslacem: Kolač skromnog izgleda prepun okusa i uspomena

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close