• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Putovanja #savjeti za putovanja

Ivana i Ivana: Raditi u najboljim restoranima i obići svijet? Moguće je!

Gdje ima hrabrosti, ima i uspjeha, dokazuju prijateljice Ivana Bekavac i Ivana Čuljak, koje nakon povratka preko granice spremaju novu kulinarsku priču...

Nika Borovac 27.05.2019 10:09 komentari
viber Created with Sketch.
Ivana Bekavac u Ateni
Ivana Bekavac u Ateni (Foto:Privatni album)

Galerija Ivana Bekavac i Ivana Čuljak - 1 14 St Vincent, Karibi 14 Početak prijateljstva... 14 Hiša Franko 14

U trendu Željeznički kolodvor u Antwerpenu - 4 "Lijepi mali kolodvor" Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata" Špilje u Frodshamu, Engleska - 5 Jedinstvena investicijska prilika Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite Palmanova Utopija Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići

Ivana i Ivana kliknule su čim su se upoznale. Spojila ih je ljubav prema kuhanju, putovanjima i neutaživa znatiželja za životom. Kad rade, maksimalno su posvećene, ali čim skinu pregače, počinje planiranje nove avanture.

Ivana Bekavac ima diplomu CIA-e (Culinary Institute of America), koji se smatra kulinarskim Harvardom, a otvorio joj je vrata u Hišu Franko kod Ane Roš, koja je proglašena najboljom cheficom svijeta 2017. godine.

Pastry chefica Ivana Čuljak u svoju je kulinarsku avanturu krenula s MasterChefom, radila je u jednoj od najboljih slastičarnica na Novom Zelandu, a danas je u Bread Clubu i radi na vlastitom projektu "Neka jedu kolače". Obišle su svijet, a putovnice su im izlizane od kilometara koje neumorno skupljaju.

Ivana i Ivana upoznale su se u splitskoj Bokeriji, gdje su zajedno radile, a uskoro možemo očekivati i novi zajednički projekt. O čemu se radi? Ne žele kvariti iznenađenje, ali vjerujemo da će se raditi o idealnom spoju slatkog i slanog.

Zbog načina na koji ganjaju svoje snove, mnogima su inspiracija, no za skupljanje žigova u putovnici i recki u CV-ju potrebna je i doza hrabrosti.

"Prije je raditi kao kuhar bila sramota. Obitelj mi je govorila 'samo nemoj to', ali s vremenom su se stvari promijenile i danas mnogi rade prekvalifikacije", kaže Ivana Bekavac, kojoj je diploma vrhunske kulinarske akademije bila izvrsna polazišna točka.

Ivana Čuljak i Ivana Bekavac Ivana Čuljak i Ivana Bekavac (Foto: Privatni album)

"Prvi dojam bio mi je kao da sam ušla u dvorac iz Harryja Pottera. CIA je koncipirana kao kulinarski koledž gdje nekoliko tisuća ljudi dijeli isti interes. Svi samo pričaju o hrani - žive je. Na raspolaganju su najbolji mentori, a nakon školovanja možeš raditi bilo gdje na svijetu. Program je takav da te pripreme na posao, na to da radiš šest dana u tjednu po 16, 17 sati dnevno.

Kad si slobodan, opereš veš i naspavaš se. Kuharski posao ne može se raditi polovično. Nemaš život, ali zato imaš veliku ljubav. U školu nije bilo teško upasti; traži se šest mjeseci rada u restoranu i znanje engleskog, no mnogo ljudi otpadne po putu do diplome. Kako bi ostali samo najbolji, kuha se i po cijele noći, a to ne može svatko izdržati", dodaje Ivana Bekavac te naglašava da je upornost ključna za uspjeh.

"Ako si dovoljno uporan, možeš raditi u najboljim restoranima svijeta. Doslovno dođeš tamo, moliš i dosadan si. Kažeš da ćeš se vraćati svaki dan, nećeš ništa dirati, nego samo gledati kako se radi. Četvrti, peti dan malo ti daju da pomažeš, osmog već nosiš sa sobom noževe. Vani je drukčije, mladim ljudima daju se prilike, mogu volontirati i sve se može kad se hoće. Ovdje je lako sjediti na kavi, kukati kako nema posla, ali treba dati nešto da bi to dobio natrag", otkriva Bekavac, koja je i prvi posao radila bez plaće, samo da bi naučila i došla do točke gdje je danas.

Iako se kuhanje u sjajnim restoranima oko svijeta može činiti kao med i mlijeko, to nije tako. Ivana Bekava upravo se vratila s Kariba, gdje je kuhala na privatnom katamaranu. Iako je imala dovoljno vremena zagristi u taj raj na zemlji, nije joj bilo lako.

St Vincent, Karibi St Vincent, Karibi (Foto: Privatni album)

"Kad nekome kažeš da si proveo tri-četiri mjeseca na Karibima, to zvuči super, ali većinu vremena provedeš zatvoren u maloj kuhinji. No naučiš i vidiš svašta. Posjetili smo otoke na koje ne idu turisti, a tirkizne boje s fotografija još su ljepše uživo. Tamo su primjerice jastozi i tune hrana za sirotinju. Jastozi se prodaju po dvadesetak kuna za kilogram.", kaže.

I Ivani Čuljak kofer je uvijek spreman za put. U Meksiku je provela pola godine te je guštala u avokadu i mangu.

"Ondje su tako ukusni da sam živjela na njima svaki dan, a destinacije u kojima ih uzgajaju uvijek imaju prednost", smije se Ivana.

Obje se slažu da se posao kuhara može naći bilo gdje u svijetu, ali osim hrabrosti potrebno je i dosta odricanja, izlaska iz zone komfora.

"Putovanja su me naučila cijeniti ono što imam - male stvari koje se često uzimaju zdravo za gotovo. Primjerice, kad si za Božić sam na drugom kraju svijeta i odeš do supermarketa da bi kupio kroasan pa ga tužan i sam pojedeš u stanu, onda naučiš uživati u svakom trenutku blagdana s obitelji. No kad odeš van, naučiš se izboriti sam za sebe i zato to svima toplo preporučujem", otkriva Čuljak.

"Kad se negdje odseliš i moraš naći stan, a nikoga ne poznaješ, to može biti prava muka. Samo taj početni korak gdje ćeš prespavati traži puno truda. Kad dođem u novi grad, najprije tražim ima li tamo nekog našeg poznatog tko može pomoći. To su teške situacije jer ne znaš što te čeka", priča Ivana B., no, kako kaže, zbog takvog načina života sklopile su brojna prijateljstva za cijeli život pa ih po cijelome svijetu čeka kauč na kojem mogu prespavati.

Hiša Franko Hiša Franko (Foto: Privatni album)

Jedan od poslova na kojem je mnogo naučila bio je u slovenskoj Hiši Franko.

"Tamo sam se zaljubila u prirodu. Gotovo godinu dana živjela sam u potpunoj izolaciji jer nema ničega oko restorana. Bilo je tamo nekoliko krava kojima sam dala imena i sretala ih dok sam ujutro trčala. Poznavala sam samo ljude iz restorana s kojima sam radila i živjela. Kuhinja je specifično okruženje gdje u mjesec dana dobro upoznaš ljude, posebna je to kemija. No imala sam i priliku puno putovati sa svojom cheficom po Sloveniji, ali i Austriji, Italiji, Americi jer smo imali brojna gostovanja", kaže Ivana

"U kuhinjama se ljudi brzo izmjenjuju, pa nije problem dobiti posao i ako vide da si dobar, onda će te zaposliti. U Novom Zelandu dobila sam posao tako da sam otišla s frendicom na kavu. Rekla mi je kako ima super slastičarnica koju mi mora pokazati. Otišle smo u Milse – jednu od najboljih slastičarnica u Aucklandu i Novom Zelandu.

Oduševila sam se! Sve je bilo tako lijepo, bila sam izvan sebe koliko. Milse se može mjeriti s vrhunskim francuskim slastičarnicama. Napisala sam im mail s molbom da mi se jave ako ikada budu tražili radnika. Bilo mi je nezamislivo da bih ondje mogla dobiti posao, ali odgovorili su mi da dođem na praksu i ostala sam tri mjeseca, koliko mi je viza dopustila", priča Ivana Č. 

Na pitanje koje bi mjesto ponovno posjetila, veselo odgovara da bi to bio Novi Zeland, gdje pola kilograma maslaca košta dvadesetak kuna. Ondje tempo nije toliko ubitačan, radi se osam sati, a prekovremeni se plaćaju. Vikend je slobodan jer su dva dana odmora obavezna po zakonu. Među brojnim kuriozitetima navodi i kako bi se oni koji imaju afinitete prema piću ondje lako mogli propiti.

Hangi Hangi (Foto: Privatni album)

Doseljenicima Kivijima alkohol je dio tradicije. U usporedbi s primjerice Zagorcima za koje se kaže da mogu popiti, Kiviji su tate-mate. Za razliku od života u Oaklandu, koji je mješavina svih kultura i nacija, u Taupu gdje žive većinom Kiviji i Maori Ivana je imala priliku bolje upoznati njihove običaje. Zvali su je gipsy zbog njezina engleskog s izraženim "r" i nisu je lako prihvatili jer ''nije bila njihova''.

Osim toga, teško ih je razumjeti zbog specifičnog slenga - baš kao što to može biti i Hrvatima na Braču ili Međimurju kad se počne pričati na dijalektu. Stoga je na razgovor za posao povela prijateljicu Hrvaticu koja je ondje živjela godinama. Kako kaže, priroda je ondje nezaboravna. Jezero Taupo najveće je na Novom Zelandu, otprilike veličine Singapura, a ne nedostaje ni vulkana koji su poslužili za snimanje Gospodara prstenova. Sjajno je i to što se svi kupaju zimi bez obzira na niske temperature, zahvaljujući toplim izvorima.

"Jako mi se svidjela i maorska kultura, kao i hrana, a najviše njihov hangi, odnosno maorska peka. Kako ima mnogo termalnih izvora i zemlja je topla, služi im za pripremu jela od janjetine, krumpira, začina..." priča Ivana Č. te opisuje kako se posuda stavlja u zemlju i prekriva lišćem pa kuha.

Dodaje kako Maori i Hrvati imaju sjajan odnos, a prozvali su nas Tararima zbog načina na koji govorimo. Uvijek bi se vratila i u Australiju, gdje ima toliko prijatelja da se osjeća kao kod kuće.

"Tata mojeg prijatelja, gospodin Milan u Sydneyju kiseli kupus, kojim opskrbljuje cijelu Australiju i Novi Zeland pa za Božić i Novu godinu ima ludnicu kad naši počnu raditi sarmu", smije se Ivana. 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ivana Čuljak-Lošić (@chu_lo_) on May 14, 2018 at 12:25am PDT

Putovanje koje im je ostalo u pamćenju im je i krstarenje po Jonskim otocima, a iznenadilo ih je kako se za malo novca može uživati u ribi i vinu. Kažu kako putovanja ne moraju biti skupa. Kamo god da idu, obožavaju lokalne tržnice ili uzmu nešto iz trgovine i naprave piknik.

Uvijek su u potrazi za no name restoranima gdje je domaća hrana i dobra usluga, a bježe od razvikanih mjesta gdje idu turisti. U Parizu im je jedna od smjernica bila udaljiti se od centra dovoljno da se ne vidi Eiffelov toranj i krenuti u istraživanje, fotografirati se kraj mesnica i izgubiti se u četvrtima s dobrom vibrom. Nemaju isprintan program, nego opušteno hodaju, često prolazeći i dvadeset kilometara dnevno. Ako nešto pođe drukčije nego što su zamislile, ne živciraju se.

"Kad smo putovale u Grčku došla sam dva dana ranije i kad sam se trebala naći s Ivanom na jednom otoku, nisam je mogla dobiti na mobitel. Kako ona uvijek ponavlja 'ma, snaći ću se', nisam se brinula. U nekom trenutku vidjela sam je kako stiže autom s novim prijateljem", prisjeća se Ivana B.

Kupus gospodina Milana Kupus gospodina Milana (Foto: Privatni album)

Kako je prijevoz od aerodroma do grada bio papren, Ivana Čuljak promijenila je nekoliko lokalnih autobusa da bi stigla u gradić dvadeset kilometara do cilja. Tamo je nešto pojela i upoznala Patrika iz Nizozemske koji ju je povezao, a ostali su prijatelji za cijeli život.

Kako kažu, treba biti pametan, dobro procijeniti situaciju i ljude. Ne opterećuju se ni prtljagom, putuju s minimalno stvari - samo su mobitel, punjač, i novčanik obvezni, a ostalo se može kupiti na putu.

"Ne treba se živcirati na putovanjima, sve treba shvatiti kao avanturu, prihvatiti i nezgodne situacije, ostati pozitivan i uživati", slažu se Ivane.

Siq, Petra, Jordan - 2 Putovanja Kameni prolaz dug 1,2 kilometra koji je stoljećima skrivao izgubljeni grad

  • #savjeti za putovanja
  • #ivana bekavac
  • #Ivana Čuljak
  • #masterchef
  • #cia
  • #deserti
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Dora Rukavina u Tanazaniji: "Svi me pitaju zašto želim natrag"
Zemlja kontrasta
Dora Rukavina u Tanazaniji: "Svi me pitaju zašto želim natrag"
"Švicarski" šnicl: Recept za juneći odrezak toliko mekan da se raspada u ustima
Sočnije ne može!
"Švicarski" šnicl: Recept za juneći odrezak toliko mekan da se raspada u ustima
Dulja je nego što se mislilo: Najdulja podvodna pećina na svijetu broji 524 kilometra labirinta
Veliko otkriće
Dulja je nego što se mislilo: Najdulja podvodna pećina na svijetu broji 524 kilometra labirinta
Amsterdamski muzeji: Obavezne postaje u gradu kanala, bicikala i umjetnosti
Nema gužve
Amsterdamski muzeji: Obavezne postaje u gradu kanala, bicikala i umjetnosti
"Ludi grad" koji inspirira cijeli svijet: Pogledajte kako izgleda život u zelenilu, bez fosilnih goriva na sjeveru Europe
Inspirira cijeli svijet
"Ludi grad" koji je odlučio živjeti bez fosilnih goriva: Europski pionir u kojem usred zelenila građani dišu punim plućima
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Bolji od običnih?
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
"Lijepi mali kolodvor"
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite
Jedinstvena investicijska prilika
Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Jedina talijanska luka u Istri: Zgodni gradić koji treba posjetiti i kada ne idete u Trst
Pravac Italija
"Rovinj za siromašne": Zgodni talijanski gradić koji treba posjetiti i kada ne idete u Trst
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Kviz općeg znanja: Za one koji preziru mrak neznanja
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Samo će rijetki imati sve točno

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Užas u Sesvetama! Muškarac ubio 85-godišnjeg člana obitelji
Očevid u tijeku
Užas u Sesvetama! Muškarac ubio 85-godišnjeg člana obitelji
Nove informacije iz istrage nesreće u kojoj je poginula Ana Radović
Studentica poginula u Srbiji
Razriješen misterij tri poziva iz automobila smrti: Objavljen nalaz obdukcije tijela Ane Radović
Policija završila očevid na mjestu eksplozije u Novom Vinodolskom
OBJAVILA POLICIJA
Otkriveni detalji eksplozije kod Novog Vinodolskog u kojoj su nastradala djeca: "Upozoravamo građane..."
show
Sandra Križanec u emisiji ''Zdravlje na kvadrat''
''Sve bih ponovila''
Deset dijagnoza i jedan životni poziv: Bivša voditeljica otvoreno o bolesti, obitelji i životnim borbama
Marin Ivanović stoka priznao da se razveo
''najviše sam povrijedio roditelje''
Naš poznati reper priznao da se razveo i progovorio o borbi s ovisnostima
Bogdan Beočanin u desetoj emisiji showa Supertalent
''koliko god to okrutno zvučalo...''
Je li ovaj mladić zaslužio ovako oštre komentare žirija u Supertalentu?
zdravlje
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Evo što pokazuju istraživanja
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Pokušao opljačkati umirovljenika na bankomatu, ovakav rasplet nije očekivao
Svirepi lopov
Pokušao opljačkati umirovljenika na bankomatu, ovakav rasplet nije očekivao
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
tech
Problemi za oružje budućnosti: Ukrajinska vojska prestala je koristiti Andurilovu tehnologiju
Loše prošli i na testovima
Problemi za oružje budućnosti: Ukrajinska vojska prestala je koristiti Andurilovu tehnologiju
Rusi počeli dronovima loviti ukrajinske zrakoplove i helikoptere: "To je velika prijetnja i svakim danom postaje veći problem"
Nova primjena
Rusi počeli dronovima loviti ukrajinske zrakoplove i helikoptere: "To je velika prijetnja i svakim danom postaje veći problem"
VIDEO Novi ukrajinski kopneni borbeni dron pokazuje što slijedi na modernim ratištima
Velika vatrena moć, nula rizika za ljudstvo
VIDEO Novi ukrajinski kopneni borbeni dron pokazuje što slijedi na modernim ratištima
sport
Prekid na utakmici La Lige Sevilla - Real Betis
Prekid utakmice!
VIDEO Kaos u gradskom derbiju: Sudac prvo izvukao crveni, a onda je morao povući igrače u svlačionicu
Ivo Grbić briljirao na utakmici Karagumruka i Bešiktaša
Dobio čistu desetku!
Hrvat izludio velikana! Skupio 10 obrana, skinuo i penal, a onda je dobio posebnu pohvalu
VIDEO Dominik Kuzmanović oduševio Njemačku: Cijela dvorana je utihnula, Pajovič je u nevjerici gledao prema gore
E, TAKVOG GA ZNAMO
VIDEO Dominik Kuzmanović oduševio Njemačku: Cijela dvorana je utihnula, Pajovič je u nevjerici gledao prema gore
tv
MasterChef: ANKETA: Renatina odluka nikome nije bila jasna! Što vi mislite?
OTKRIJTE NAM!
ANKETA: Renatina odluka nikome nije bila jasna! Što vi mislite?
Skrivena sudbina: Koliko je lako izgubiti nekog voljenog ne propustite doznati u novim epizodama serije "Skrivena sudbina"
SKRIVENA SUDBINA
Koliko je lako izgubiti nekog voljenog ne propustite doznati u novim epizodama serije "Skrivena sudbina"
MasterChef: Damjan nakon odlaska iz MasterChefa otkrio koga vidi u finalu! Slažete li se s njim?
NAPUSTIO NATJECANJE
Damjan nakon odlaska iz MasterChefa otkrio koga vidi u finalu! Slažete li se s njim?
putovanja
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
"Lijepi mali kolodvor"
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite
Jedinstvena investicijska prilika
Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
novac
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Turistički procvat
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
lifestyle
Doris Dragović u bež kaputu brenda DeLight
MODEL BEZ KONKURENCIJE
Ni Doris Dragović nije odoljela najpopularnijem zimskom kaputu
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Slouchy čizme: Naborane čizme za zimu 2025.
TO SE TRAŽI!
Čizme za jače listove: 15 "naboranih" i širih modela u raznim bojama
sve
Prekid na utakmici La Lige Sevilla - Real Betis
Prekid utakmice!
VIDEO Kaos u gradskom derbiju: Sudac prvo izvukao crveni, a onda je morao povući igrače u svlačionicu
Doris Dragović u bež kaputu brenda DeLight
MODEL BEZ KONKURENCIJE
Ni Doris Dragović nije odoljela najpopularnijem zimskom kaputu
Ivo Grbić briljirao na utakmici Karagumruka i Bešiktaša
Dobio čistu desetku!
Hrvat izludio velikana! Skupio 10 obrana, skinuo i penal, a onda je dobio posebnu pohvalu
Gogoši
Gogoši

Nije sve u punjenju: Jeste li već kušali rumunjske krafne?

Posuti tek šećerom u prahu, gogoši će pokazati pravi okus tijesta, ali i vještinu onoga tko ga je mijesio. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Torta od meda Hrana i piće
    Jednostavnije ne može

    Slastica u zadnji čas: Slatka torta za koju sve sastojke imate kod kuće, a pripremit ćete je za pola sata

  • Kolač s cimetom Hrana i piće
    Jednostavno

    S cimetom i maslacem: Kolač skromnog izgleda prepun okusa i uspomena

  • Gogoši Hrana i piće
    Gogoši

    Nije sve u punjenju: Jeste li već kušali rumunjske krafne?

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close