Siq je arapska riječ za okno, pa ne čudi što upravo ovo ime nosi prolaz do drevnog grada Petra koji je uklesan u stijenu u Jordanu, a koji je Europljanima postao poznat tek početkom 19. stoljeća.

Ovaj prolaz dug je oko 1,2 kilometara, a njegova širina na nekim mjestima doseže tek dva metra. Zidovi se pak uzdižu na visinu od 91 do 182 metra.

Petra je bila glavni grad Nabatejaca, a u razdoblju od 5. stoljeća prije Krista do 3. stoljeća poslije Krista bilo vrlo važno trgovačko središte. Siq su koristili za ulazak u grad s karavanama, točnije za dolazak pred slavnu riznicu Al Khazneh. Riznica je zapravo grob nabatejskog kralja Aretasa III. koji je kasnije pretvoren u hram.

Siq je prirodno geološko čudo nastalo tektonskim razdvajanjem te je oblikovano vodom. Ispod njega pronađene su neke podzemne prostorije čija namjena još uvijek nije otkrivena. Pretpostavlja su da su bili nastambe za stražare koji su čuvali ulazak u Petru.

U našoj fotogaleriji pogledajte kako danas izgleda ulaz u grad koji je stanovništvo napustilo u sedmom stoljeću, a putopis Valentine Beg iz Petre i Jordana pročitajte na ovom linku.

Nevjerojatan španjolski grad zbog kojeg ćete sigurno zaboraviti na Barcelonu i Madrid Cordoba - 5 Cordoba - 4 Cordoba - 3 +1 Cordoba - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju