Ljetovanje na „tuđi račun“ često uključuje neku vrstu angažmana – bilo volontiranje, rad na moru ili praćenje nagradnih igara. Za koju god se varijantu odlučili potrebno je izdvojiti ponešto truda koji se u konačnici nagrađuje novim iskustvima.

Najveći stručnjaci za putovanja na tuđi račun definitivno su blogeri. Najuspješniji među njima odustali su od poslova u uredima, uzeli fotoaparat u ruke i krenuli u istraživanje svijeta. Neke od vještina koje su za to potrebne su poznavanje jezika, znanje o tome kako funkcioniraju društvene mreže te entuzijazma i kreativnosti u neograničenim količinama.

Ljetovanje na tuđi račun - 4 Ljetovanje na tuđi račun - 4 (Foto: Pixabay.com)

Odlučite li se baciti u blogerske vode vjerojatno nećete otputovati besplatno već ovog ljeta, što ne znači da nećete neko od idućih provesti, npr. u dokolici na Malti. Do tada iskoristite sve platforme koje omogućuju besplatno objavljivanje tekstova, savjeta ili osvrta te pripadajućih fotografija na internetu te krenite s objavama. Doznajte što više možete o hashtagovima koji se koriste kako biste bili što vidljiviji, kao i naslovnima koji privlače čitatelje. „Prepišite“ sistem rada od najuspješnijih blogera i influencera te slijedite njihove savjete kako bi vas što prije prepoznali i ponudili vam putovanje ili smještaj u zamjenu za vaše materijale i promociju na društvenim mrežama.

Ljetovanje na tuđi račun - 6 Ljetovanje na tuđi račun - 6 (Foto: Pixabay.com)


Ljeto na farmi


Studenti ili oni koji traže dodatan posao mogu provesti radno ljeto volontirajući u inozemstvu. To podrazumijeva više truda, a manje kupanja, ali sve je bolje od užarenog asfalta. Worldwide Opportunities on Organic Farm organizacija je koja povezuje one koji žele znati više o organskom uzgoju, a zainteresirani putuju na mjesta diljem svijeta. Volonterski poslovi, poput pomaganja osobama s invaliditetom na Šri Lanci ili briga o životinjama u Australiji, mogu se pronaći na hrvatskim i stranim internetskim stranicama volonterskih centara.

> Čestitamo, osvojili ste 100 tisuća kuna koje morate potrošiti na putovanje! Kamo idete?


U zraku ili na vodi


Putovati na tuđi račun možete i tako da se zaposlite na kruzeru ili postanete član avionske kabinske posade, ali uzmite u obzir da nećete imati puno vremena za razgledavanje. Dobrih strana ima koliko i loših, ali definitivno ćete se kući vratiti s gomilom iskustava.

Ljetovanje na tuđi račun - 8 Ljetovanje na tuđi račun - 8 (Foto: Pixabay.com)


Ludi oglasi


Zamislite da vas netko odluči poslati na avanturu života i za to vam još platiti? Možda se čini kao san, no jedan američki proizvođač pića odlučio se upravo na takvo nešto, a dvoje najsretnijih ostvarili su svoj san. Sretnici su putovali Sjedinjenim Američkim Državama punih šest mjeseci. Uvjeti? Nije bilo potrebno učiniti ništa posebno, već samo dokumentirati i podijeliti svoja iskustva te pokazati kako živite najbolji život na svijetu. Islanđani su tražili "turističkog vodiča" čiji je zadatak bio da putuje svijetom i sve dokumentira te sve to, zajedno sa savjetima i iskustvima, objavljuje na društvenim mrežama... Za ovakve natječaje navala je velika – ali ništa vas ne košta pokušati.


Skupljanje milja


Letite li često, uključite se u prikupljanje milja, što omogućuje gotovo svaka zrakoplovna kompanija. Sakupljanjem milja ćete vrlo brzo moći ostvariti posebne pogodnosti, a ponekad čak i besplatne avionske karte, koje su često znak zahvalnosti što putujete istom kompanijom ili koristite često kreditnu karticu neke veće banke.

Ljetovanje na tuđi račun - 2 Ljetovanje na tuđi račun - 2 (Foto: Pixabay.com)


Na tuđem kauču


Ako ne tražite luksuz nego kutak za spavanje i otvoreni ste za nova prijateljstva, razmislite o couchsurfingu. Na stranicama istoimene zajednice potražite što se nudi u mjestu koje želite posjetiti, odaberite smještaj i kontaktirajte vlasnika. Za uzvrat bi bilo lijepo ponuditi svoj kauč onome tko se nađe u vašem kraju ili pratnju u razgledavanju grada. Osim što na taj način možete jeftinije proputovati svijet, moći ćete dobiti savjete od lokalaca o tome gdje jesti i piti, a što posjetiti te steći nova poznanstva.


Nagradne igre


Troje Hrvata, poznatili kao Travel Buds umjesto na izlaske i odjeću, novac više vole potrošiti na hostele i low-budget letove, a ljubav prema putovanjima i vještina kombiniranja jeftinih letova odvela ih je i do natječaja jedne aviokompanije na kojem su osvojili godinu dana neograničenog besplatnog letenja. Zaigrate li novu nagradnu igru PAN-a u kojoj možete osvojiti 100 tisuća kuna za putovanja, nešto slično može se dogoditi i vama!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju