Gornji Mustang ili nekadašnje Kraljevstvo Lo nepalsko je područje u Himalajama uz samu granicu s Tibetom. Želite li vidjeti kako živi lokalno stanovništvo koje nema često susrete s osobama i pojavama iz zapadne civilizacije, ovo je pravo mjesto za istraživanje.

Okrug Mustang izoliran je od ostatka svijeta jer se do njega teško dolazi, a cestovna infrastruktura praktički je nepostojeća.

"Putovanje je preživljavanje. Autobusi su neka limena konstrukcija koja vozi. Putovi koji bi trebali ličiti na ceste najčešće bi nestajali zbog kiše, zbog silnih odrona i klizanja.

Čak smo doznali vijest da je taj dan, nakon što smo mi prošli, klizište odnijelo pet života, pet ljudi je nestalo, a jedan bus se prevrnuo,“ otkriva nam fotograf Goran Jović, kojem su rekli da je prvi Hrvat koji je posjetio izolirano selo u Gornjem Mustangu.

Religija i praznovjerje

Za stanovnike nepalskih sela praznovjerje i religija duboko su povezani. Oko svetih hramova uvijek se kreću u smjeru kazaljke na satu jer bi im bilo što drugo donijelo veliku nesreću. Također, na vrhu brežuljaka vidjet ćete zastavice koje titraju na vjetru i tako donose mir stanovnicima dokle god im seže pogled.

"Bogatstvo se mjeri količinom drva koje posjedujete. Na vrhovima kuća posložena su drva koje se koriste samo u situacijama kad morate. Stanovništvo inače za ogrjev koristi izmet konja, koji se suši prije bacanja u peć," dodaje hrvatski putnik.

Što je Goran Jović zabilježio u Gornjem Mustangu i zašto vozači autobusa nose kacige u tom nepalskom području, pogledajte u prilogu IN magazina.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju