Kad sam prvi put radila ganache, bila sam potpuno oduševljena njime. Moje oduševljenje bilo je još veće kad sam saznala što se s njim sve može! Od slasno ljupkog čokoladnog ganachea može se napraviti:

U trendu Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave? Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak Karlobag - 7 Susret Velebita i valova Gdje Lika ljubi more: Gradić koji vole bajkeri, planinari i obožavatelji pustih plaža

- glazura
- krema
- umak
- tartufi

Izrada je jednostavna, jer sastojaka je samo nekoliko - čokolada, slatko vrhnje i maslac.

Kada je riječ o čokoladi, najbolje je da izaberete onu koju najviše voite, onu koju bi jeli i samu, preporučuje kuharica Stephanie Jaworski. A kada je riječ o vrhnju, ja uvijek pokušam naći 'sugar free' slatko vrhnje, jer čokolada u sebi ima sasvim dovoljno šećera.

Čokoladu treba nasjeckati na komadiće, a vrhnje ugrijati na temperaturu do vrenja. Nakon što je vrhnje ugrijano njime prelijte čokoladu i lagano je mješajte dok se ne otopi.

Ako ćete ganache koristiti za kremu ili tartufe, najbolji je omjer: na 100 g čokolade - 50 ml vrhnja. Za glazuru, taj bi omjer trebao biti: 100 g čokolade na 100 ml vrhnja. Radi većeg sjaja ganachea, na 100 g čokolade dodajte 20 g maslaca. Ako mu želite obogatiti okus, možete dodati vaniliju, rum...

Nakon što se čokolada dobro rastopi u vrhnju, smjesu stavite na hlađenje (ne predugo, da ne bude pretvrda).

Kako vi radite ganache i kako ga koristite? Javite! Još puno sjajnih tekstova o čokoladi potražite na blogu Choco Chocolate!