Kolač s tri sloja čokolade rijetko će koga ostaviti ravnodušnim. Sočni biskvit skriva ljepljivo, naravno, čokoladno iznenađenje, a nježna čokoladna šlag-krema svakom će zalogaju dati finu svilenu teksturu. Ako ne volite čokoladu, ovo nije kolač za vas. Ako je volite – sumnjamo da ćete imati primjedbi.

U trendu Šetnica kroz Kanal sv. Ante - 2 Kao iz bajke Četiri i pol kilometra ljepote: Put na kojem se spajaju grad i more, priroda i povijest Spud Bud Spud Bud Hit-krumpiri zbog kojih se čekalo u ogromnim redovima na Dolcu sele se na more Kremasta tjestenina s tikvicama Tjedni jelovnik Brzo, lagano i povoljno: 7 neodoljivih ljetnih jela za koja vam pećnica ne treba

Neka vas ne plaše tri sloja jer je ovaj kolač vrlo jednostavno pripremiti. Biskvit je jedan od onih koji se samo umute i izliju, a dalje vam treba samo mikser i malo strpljenja. Upute u receptu vode vas kroz svaki pojedini korak, jedino ćete se sami morati domisliti kako da ne pojedete sve odjednom.

Kolač s tri sloja čokolade - sastojci:

Biskvit

  • 150 g kristal šećera
  • 150 g smeđeg šećera
  • 110 ml biljnog ulja
  • 240 ml punomasnog mlijeka
  • 180 ml svježe kuhane crne kave
  • 3 jaja
  • ½ čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 280 g glatkog brašna
  • 75 g kakaa u prahu
  • 1½ čajne žličice sode bikarbone
  • 1½ čajne žličice praška za pecivo
  • 1 čajna žličica soli

Čokoladni nadjev

  • 170 g čokolade s udjelom kakaa 35 % - 65 %
  • 360 ml vrhnja za šlag
  • ½ čajne žličice soli

Čokoladna šlag-krema

  • 460 ml vrhnja za šlag
  • 150 g mascarponea
  • 80 g šećera u prahu, prosijanog
  • 65 g kakaa u prahu
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • ¼ čajne žličice soli

Kolač s tri sloja čokolade - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  2. Obložite kalup dimenzija 22 x 33 cm papirom za pečenje.
  3. Električnim mikserom izmiješajte mokre sastojke - jaja (sobne temperature), ulje, šećer, kavu (sobne temperature), mlijeko (sobne temperature) i ekstrakt vanilije. Miksajte 1-2 minute, dok se sve ne sjedini u jednoličnu smjesu.
  4. U smjesu od mokrih sastojaka prosijte suhe sastojke - brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, kakao u prahu i sol, pa ih nježno umiješajte gumenom špatulom. Nemojte koristiti električni mikser.
  5. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite biskvit na 180 stupnjeva 40 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
  6. Na pola vremena pečenja počnite pripremati čokoladni nadjev. Vrhnje za šlag zakuhajte u loncu na srednje jakoj vatri.
  7. Prelijte vruće vrhnje preko nasjeckane čokolade i ostavite da odstoji minutu. Miješajte dok smjesa ne postane glatka i onda umiješajte sol.
  8. Kada je biskvit pečen, izvadite ga iz pećnice i čitavog ga izbodite drškom kuhače ili škarama. Prelijte čokoladni nadjev preko biskvita, a ostavite nekoliko žlica za ukrašavanje.
  9. Da biste napravili čokoladnu šlag-kremu, u zdjelu za miješanje ulijte vrlo hladno slatko vrhnje i prosijani šećer u prahu. Miksajte srednjom brzinom toliko da se smjesa zgusne, ali ne postane jako čvrsta.
  10. Dodajte ekstrakt vanilije, kakao u prahu i mascarpone. Nastavite miksati još minutu ili dvije, a zatim dodajte sol. Prestanite miksati čim krema dobije konzistenciju mekog šlaga.
  11. Kada se lim s biskvitom ohladi na sobnu temperaturu, razmažite kremu po kolaču i ukrasite čokoladnim nadjevom koji ste odvojili.
  12. Poslužite i uživajte!

Kamo na finu pizzu u Zadru? "Lijepo i ugodno mjesto s ljubaznim konobarima" Pizzeria Congo - 1 Pizzeria Congo - 2 +0 Pizzeria Congo - 3