Kolač s tri sloja čokolade rijetko će koga ostaviti ravnodušnim. Sočni biskvit skriva ljepljivo, naravno, čokoladno iznenađenje, a nježna čokoladna šlag-krema svakom će zalogaju dati finu svilenu teksturu. Ako ne volite čokoladu, ovo nije kolač za vas. Ako je volite – sumnjamo da ćete imati primjedbi.
Neka vas ne plaše tri sloja jer je ovaj kolač vrlo jednostavno pripremiti. Biskvit je jedan od onih koji se samo umute i izliju, a dalje vam treba samo mikser i malo strpljenja. Upute u receptu vode vas kroz svaki pojedini korak, jedino ćete se sami morati domisliti kako da ne pojedete sve odjednom.
Kolač s tri sloja čokolade - sastojci:
Biskvit
- 150 g kristal šećera
- 150 g smeđeg šećera
- 110 ml biljnog ulja
- 240 ml punomasnog mlijeka
- 180 ml svježe kuhane crne kave
- 3 jaja
- ½ čajne žličice ekstrakta vanilije
- 280 g glatkog brašna
- 75 g kakaa u prahu
- 1½ čajne žličice sode bikarbone
- 1½ čajne žličice praška za pecivo
- 1 čajna žličica soli
Čokoladni nadjev
- 170 g čokolade s udjelom kakaa 35 % - 65 %
- 360 ml vrhnja za šlag
- ½ čajne žličice soli
Čokoladna šlag-krema
- 460 ml vrhnja za šlag
- 150 g mascarponea
- 80 g šećera u prahu, prosijanog
- 65 g kakaa u prahu
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- ¼ čajne žličice soli
Kolač s tri sloja čokolade - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Obložite kalup dimenzija 22 x 33 cm papirom za pečenje.
- Električnim mikserom izmiješajte mokre sastojke - jaja (sobne temperature), ulje, šećer, kavu (sobne temperature), mlijeko (sobne temperature) i ekstrakt vanilije. Miksajte 1-2 minute, dok se sve ne sjedini u jednoličnu smjesu.
- U smjesu od mokrih sastojaka prosijte suhe sastojke - brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, kakao u prahu i sol, pa ih nježno umiješajte gumenom špatulom. Nemojte koristiti električni mikser.
- Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite biskvit na 180 stupnjeva 40 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
- Na pola vremena pečenja počnite pripremati čokoladni nadjev. Vrhnje za šlag zakuhajte u loncu na srednje jakoj vatri.
- Prelijte vruće vrhnje preko nasjeckane čokolade i ostavite da odstoji minutu. Miješajte dok smjesa ne postane glatka i onda umiješajte sol.
- Kada je biskvit pečen, izvadite ga iz pećnice i čitavog ga izbodite drškom kuhače ili škarama. Prelijte čokoladni nadjev preko biskvita, a ostavite nekoliko žlica za ukrašavanje.
- Da biste napravili čokoladnu šlag-kremu, u zdjelu za miješanje ulijte vrlo hladno slatko vrhnje i prosijani šećer u prahu. Miksajte srednjom brzinom toliko da se smjesa zgusne, ali ne postane jako čvrsta.
- Dodajte ekstrakt vanilije, kakao u prahu i mascarpone. Nastavite miksati još minutu ili dvije, a zatim dodajte sol. Prestanite miksati čim krema dobije konzistenciju mekog šlaga.
- Kada se lim s biskvitom ohladi na sobnu temperaturu, razmažite kremu po kolaču i ukrasite čokoladnim nadjevom koji ste odvojili.
- Poslužite i uživajte!
Kamo na finu pizzu u Zadru? "Lijepo i ugodno mjesto s ljubaznim konobarima"