Kolač s tri sloja čokolade rijetko će koga ostaviti ravnodušnim. Sočni biskvit skriva ljepljivo, naravno, čokoladno iznenađenje, a nježna čokoladna šlag-krema svakom će zalogaju dati finu svilenu teksturu. Ako ne volite čokoladu, ovo nije kolač za vas. Ako je volite – sumnjamo da ćete imati primjedbi.

Neka vas ne plaše tri sloja jer je ovaj kolač vrlo jednostavno pripremiti. Biskvit je jedan od onih koji se samo umute i izliju, a dalje vam treba samo mikser i malo strpljenja. Upute u receptu vode vas kroz svaki pojedini korak, jedino ćete se sami morati domisliti kako da ne pojedete sve odjednom.

Kolač s tri sloja čokolade - sastojci:

Biskvit

  • 150 g kristal šećera
  • 150 g smeđeg šećera
  • 110 ml biljnog ulja
  • 240 ml punomasnog mlijeka
  • 180 ml svježe kuhane crne kave
  • 3 jaja
  • ½ čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 280 g glatkog brašna
  • 75 g kakaa u prahu
  • 1½ čajne žličice sode bikarbone
  • 1½ čajne žličice praška za pecivo
  • 1 čajna žličica soli

Čokoladni nadjev

  • 170 g čokolade s udjelom kakaa 35 % - 65 %
  • 360 ml vrhnja za šlag
  • ½ čajne žličice soli

Čokoladna šlag-krema

  • 460 ml vrhnja za šlag
  • 150 g mascarponea
  • 80 g šećera u prahu, prosijanog
  • 65 g kakaa u prahu
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • ¼ čajne žličice soli

Kolač s tri sloja čokolade - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  2. Obložite kalup dimenzija 22 x 33 cm papirom za pečenje.
  3. Električnim mikserom izmiješajte mokre sastojke - jaja (sobne temperature), ulje, šećer, kavu (sobne temperature), mlijeko (sobne temperature) i ekstrakt vanilije. Miksajte 1-2 minute, dok se sve ne sjedini u jednoličnu smjesu.
  4. U smjesu od mokrih sastojaka prosijte suhe sastojke - brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, kakao u prahu i sol, pa ih nježno umiješajte gumenom špatulom. Nemojte koristiti električni mikser.
  5. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite biskvit na 180 stupnjeva 40 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
  6. Na pola vremena pečenja počnite pripremati čokoladni nadjev. Vrhnje za šlag zakuhajte u loncu na srednje jakoj vatri.
  7. Prelijte vruće vrhnje preko nasjeckane čokolade i ostavite da odstoji minutu. Miješajte dok smjesa ne postane glatka i onda umiješajte sol.
  8. Kada je biskvit pečen, izvadite ga iz pećnice i čitavog ga izbodite drškom kuhače ili škarama. Prelijte čokoladni nadjev preko biskvita, a ostavite nekoliko žlica za ukrašavanje.
  9. Da biste napravili čokoladnu šlag-kremu, u zdjelu za miješanje ulijte vrlo hladno slatko vrhnje i prosijani šećer u prahu. Miksajte srednjom brzinom toliko da se smjesa zgusne, ali ne postane jako čvrsta.
  10. Dodajte ekstrakt vanilije, kakao u prahu i mascarpone. Nastavite miksati još minutu ili dvije, a zatim dodajte sol. Prestanite miksati čim krema dobije konzistenciju mekog šlaga.
  11. Kada se lim s biskvitom ohladi na sobnu temperaturu, razmažite kremu po kolaču i ukrasite čokoladnim nadjevom koji ste odvojili.
  12. Poslužite i uživajte!

Kamo na finu pizzu u Zadru? "Lijepo i ugodno mjesto s ljubaznim konobarima" Pizzeria Congo - 1 Pizzeria Congo - 2 +0 Pizzeria Congo - 3