Recenzije svih dosadašnjih petnaest hamburgernica pročitajte ovdje!

16. Tarpon
Savska 41


Na grozno bezidejnoj terasi ispred Zagrepčanke, s mogućnošću fasovanja pokoje betonske ploče s viših katova, poznati restoran Tarpon dočekuje goste tijekom ljeta. Valjda, nismo išli gore, nego smo pričekali predivnu, preljubaznu, ali i prezauzetu konobaricu. Između tune, jelena i klasika, odabrali smo zadnja dva, a o tuni samo čuli dobro mišljenje i ostavili je za sljedeću priliku. Bio sam malkice skeptičan prema burgeru od divljači, jer je staro pravilo da je ista to bolja što je dulje u marinadi, odnosno drugi dan u kotliću. Nažalost, tako je i bilo. Trpko i suho meso nije ispunilo očekivanja, pogotovo za 50 plaćenih kuna (200 grama, može se naručiti i po 100 i 300). Umak je prosječan, neprimjetan, ali trebalo bi ga puno više da spasi mirisno meso od suhoće. No, za razliku od divljači, pitomac je bila apsolutni pogodak! Sočno, izdašno, savršeno ispečeno meso bolo nas je u oko samo zato jer su u burgeru od 200 grama bile - dvije pljeskavice od 100, a ne jedna od 200. Sjajan okus i miris junetine, bez viška začina, meko, slasno i u top 5 okusa mesa od cijelog dosadašnjeg testiranja! Kao iz vrta! Prilozi su problematični, naime, umjesto krumpira dobije se pretanki, zamaščeni čips, a dva umaka nemaju ništa posebno u sebi, jedan na bazi majoneze i kečapa, drugi od vrhnja i crvene paprike. Svaka čast za meso u klasičnom burgeru, ostatak sasvim solidan, na prilozima ipak još raditi.

Hamburger 200 g - 35 kn
Jelenburger 200 g - 50 kn
Schweppes - 14 kn

Ocjena: Klasik 7,5
Jelenburger 6

Yellow Submarine
Frankopanska 11


Predivan, ugodan i maštovito uređen prostor u Frankopanskoj ulici (www.ysburger.com) jednostavno vas natjera da se prošećete njime i istražite i zadnju sitnicu - od naopakih tegli s cvijećem, preko pipa na plafonu, pa sve do bočica sa začinima i izvrsnog jednokratnog podloška. No, ono što posebno izdvaja Podmornicu pred drugim hamburgernicama je njihov trud da svaki, pa i najmanji sastojak njihovih raznovrsnih uradaka - bude hrvatskog porijekla. Pecivo se peče kod privatnika u Zagrebu, škripavac je iz Like, luk i rajčica slavonski, salata istarska, panceta dalmatinska i meso iz Zagorja. Jako veseli i kvalitetna ponuda vina na čaše, kao i vrhunska ponuda piva, od cijele palete St Jamsa do San Servola i to točenog! Kao otac, skinuo sam kapu vlasnicima što imaju dječji kutak i program zabave za kikiće u vidu bojica i farbanja. Svaka čast. Organski burgeri dolaze u dva oblika - normalnom 200 gramskom, i kao tri slidera - mini verzije koje vam pružaju izbor tri okusa. Original je 32 kune, a preko Mediterana, Smokehousea, Breakfasta, Countryja, Italiana i Gourmeta do najskupljeg s tartufima (45 kuna), paleta je toliko široka da se moramo složiti kako je ovo prvi butik hamburgera u Zagrebu.

Kod okusa bi moje nestručno razmaženo, duhanskim dimom netaknuto nepce primijetilo sljedeće: Meso je ukusno, miriše na roštilj, nije prezačinjeno, mrvu neslano i još mrvije - suho. Samo malo poraditi na sočnosti. Pecivo je priča za sebe, jednostavno bi trebalo biti mrvicu mekanije i vlažnije kod slidera, dok bi se kod klasičnih isto moglo dobiti malo više. Ono što je sjajno, to su krumpirići sa sirom, od posudice do zasitnog, sretnog okusa, kao i punjenja koja stvaraju imena raznim burgerima. Prvo me razvalio Gourmet zbog lješnjaka, pa Country zbog senfastog umaka, Truffles radi hrpe konkretnih gljiva... Izvrstan početak lijepe priče, uloženo puno truda,obavezno navraćamo provjeriti ima li noviteta, miriši li i dalje onako fino i jesu li konobarice još uvijek onako nasmijane i uljudne. I štap u sredini burgera je zakon! Prst gore!
Ocjena: 8

Hamburgeri - 32-45 kn
Krumpirići sa sirom - 15 kn
San Servolo točeni 0,5 - 17 kn

Pizza cut Duck
Teslina 17


U Teslinoj ulici, rezervnoj Bogovićevoj, tihoj i prekrasnoj, u blizini kižanja s Preradovićevom smjestio se maleni fast food bar Duck. Uredno, prostrano, s golemom plazmom na kojoj se puštaju rokerski spotovi, u donjem dijelu se smjestio dvojac - gazda i kuhar. Iako je vlasnik radio u restoranu s Michelinovim zvjezdicama, njegova je priča toliko jednostavna i dobra, da biu Americi već imala tri ekranzacije. Došao je tu, našao lokaciju u centru i ponudio čisti value for money - dobre marende, pizzu i burger po nevjerojatno povoljnim cijenama za strogi centar grada. Rezultat - stalno je pun, i klijentela se vraća. Iako je baza na dnevnim jelima, hamburgeri su in, pa na jelovniku postoji samo jedan, i to pravi gospodin. Velik je, visok i bogat, a ogromna količina salate ostavlja dojam pancetoidnog gorostasa koji se rađa iz neke zelene livade. Pecivo veliko, puno sezama, mrvicu suho, tako da je puklo na dnu prilikom klopanja, unutrašnji dijelovi dobro zapečeni. Meso je relativno tanano, neutralno, ne vodi glavnu riječ, nego se fino utapa u masi. Masi salate, stvarno puno friške hrskave salate. Umaka malo nedostaje, ali ga ima sa strane, sa chillijem, pa možete namakati varirajuće krumpiriće, mrvicu predebelo narezane, a sve je sjajno posluženo na - daski. Jako puno ukusnog špeka, ribanog parmezana, sira, luka, krastavaca i rajčica. Kako ćete se definitivno zaflekati (bonus bod!), na stolu je i antibakterijski gel, a iznenađenje dana je specijalitet kuće - sušeni listići češnjaka i luka. Ja bih to kao kokice jeo! Dakle, kompletan obrok u vidu hamburgera, krumpirića, salate i karlovačkog crnog za 41 kunu, a imaš deset metara do Pifa i inih birtija - Ducka treba zaštititi zakonom. Nije to sad ekstravagantna delicija, ali je idealan obrok za gladne mrcine u krizi srednjih godina. Vraćamo se samo tako!

Hamburger s krumpirićima i dva umaka - 29 kn
Crno Karlovačko 0,5 - 12 kn

Ocjena: 8

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju