1. Šparoge

Ovo proljetno povrće, koje se odlično slaže s ribom i tjesteninom, bogato je folatima. Riječ je vitaminu iz grupe B kompleksa koji je ključan za sintezu neurotransmitera poput dopamina i serotonina u tijelu, te je veliki prijatelj dobrog raspoloženja.

2. Mladi češnjak

Želite izgubiti koji kilogram? Posegnite za mladim češnjakom. On sadrži tvar po imenu alicin koji šalje mozgu informaciju o zasićenosti, te vas tako sprečava da pretjerate u hrani. Mladi češnjak ima nježniji okus, pa ga se preporučuje dodati svježim salatama sa sezonskim povrćem.

3. Špinat

Znate li zašto Popaj u crtiću jede špinat? Njegovo ukusno lišće odličan je izvor željeza. Ovaj mineral je važan dio crvenih krvnih zrnaca koje prenose kisik mišićima i opskrbljuju nas prijeko potrebnom energijom.


4. Artičoke

One su odlični izvori magnezija, minerala važnog za tristotinjak biokemijskih reakcija u tijelu. Ako vam u tijelu nedostaje ovog minerala, vaši mišići moraju raditi napornije kako bi obavili željenu funkciju, zbog čega se brže umaraju.

5. Jagode
Ovo bobičasto voće crvene boje i slasnog okusa prepuno je vitamina C, koji razbuđuje, jača imunitet i tako štiti tijelo od bolesti. Povrh svega, jagode opskrbljuju tijelo antioksidantima koji izglađuju kožu i 'skidaju' umor s lica. Najbolje je jesti ih sirove.

6. Borovnice
Umor vas sprečava u memoriranju važnih informacija, učenju i svakodnevnim poslovima? Jedite borovnice! Stručnjaci su povezali redovitu konzumaciju borovnica s boljim moždanim funkcijama, odnosno povećanjem koncentracije i pamćenjem.

7. Orasi
Ovi su orašasti plodovi puni aminokiselina koje tijelo koristi za proizvodnju hormona sreće – serotonina. Polako otpuštaju energiju u tijelu te se učinkovito odupiru posljedicama svakodnevnog stresa.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju