Jeste li ikad legli u krevet umorni od cjelodnevnih aktivnosti, ali svejedno niste mogli zaspati? Ili vam je san bio isprekidan čestim buđenjima? Razlog za nemirne snove možda se krije i u hrani koje jedete prije spavanja. Ovih 7 vrsta hrane svakako biste trebali preskakati u večernjim satima. 

1. Tamna čokolada

Kako ovo grešno zadovoljstvo može biti loše za vas, pitate se? Što je tamnija, to je čokolada slasnija, zar ne? No čokolada s visokim postotkom kakaa također sadrži i veće količine kofeina koje će vas razbuditi, potaknuti rad metabolizma i omesti vaš počinak. Iz istog razloga suzdržite se od ispijanja kave i drugih kofeinskih napitaka prije spavanja.

2. Začinjena hrana

San usporava većinu tjelesnih funkcija, uključujući i rad probave. Pojedete li prije spavanja začinjenu hranu, isprovocirat ćete probavni sustav na pojačan rad. Povrh toga, jaki začini povisit će temperaturu tijela te tako dodatno zbuniti organizam.

3. Masna hrana

Možda će vam konzumacija slasne pizze ili prženih krumpirića pomoći da lakše zaspite, ali će vam takva hrana i omesti miran san. Znanstvenici s fakulteta u Minnesoti proveli su studiju na miševima koja je pokazala da hranjenje masnim namirnicama osigurava dulje spavanje, ali je ono prožeto nemirom i čestim buđenjima.

4. Crveno meso

Hrana s visokim postotkom proteina, poput crvenog mesa, zahtijeva dugotrajan proces probave. Za tijelo je osobito neugodno ako se konzumira bez ugljikohidrata, pa je takav tip namirnica bolje izbjegavati prije večernjeg počinka.

5. Žitne pahuljice

Toplo mlijeko prirodni je sedativ koji provjereno uspavljuje. Ako ga pomiješajte s tipičnom hranom za doručak, poput žitnih pahuljica, mogli biste usporiti proces tonjenja u san. Glavni razlog za to krije se u velikoj količini šećera koji se industrijski dodaju u proizvodnji i koji razbuđuje organizam. Iz istog razloga izbjegavajte i sve druge vrste slastica s visokim postotkom šećera.

6. Lisnato povrće i mahunarke

Povrće s visokim postotkom prehrambenih vlakana poput zelja, kelja, celera i mahunarki odlično djeluje na probavni sustav, pa se preporučuje jesti ga tijekom dana. Izbjegavajte ipak ovu vrstu povrća prije spavanja, jer će omesti rad probave i miran san.

7. Kiselo voće

Dobar san omest će i neko kiselo voće poput naranči i malina. Unos vitamina prije spavanja otežat će pravilan rad probavnog sustava, ali vam i dati nalet energije koji ne želite osjetiti prije spavanja. Čuvajte se i konzumacije rajčice prije sna jer ona sadrži dosta kiseline koja potiče žgaravicu.

Neobjašnjivo! Tajne o Plavom planetu koje ne prestaju izazivati svađe Oko Sahare Pogled na strukturu Richat / Oko Sahare iz svemira (Foto: Arhiva/AFP) Seven Mile Miracle, Havaji - 3 +0 Ružičasto jezero u Australiji

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju