Jeste li ikad legli u krevet umorni od cjelodnevnih aktivnosti, ali svejedno niste mogli zaspati? Ili vam je san bio isprekidan čestim buđenjima? Razlog za nemirne snove možda se krije i u hrani koje jedete prije spavanja. Ovih 7 vrsta hrane bi definitivno trebali preskakati u večernjim satima. 

1. Tamna čokolada

Kako ovo grešno zadovoljstvo može biti loše za vas, pitate se? Što je tamnija, to je čokolada slasnija, zar ne? No, čokolada s visokim postotkom kakaa također sadrži i veće količine kofeina koje će vas razbuditi, potaknuti rad metabolizma i omesti vaš počinak. Iz istog razloga suzdržite se od ispijanja kave i drugih kofeinskih napitaka prije spavanja.

2. Začinjena hrana
San usporava većinu tjelesnih funkcija uključujući i rad probave. Pojedete li prije spavanja začinjenu hranu isprovocirat ćete probavni sustav na pojačani rad. Povrh toga, jaki začini povisit će temperaturu tijela te tako dodatno zbuniti organizam.

3. Masna hrana
Možda će vam konzumacija slasne pizze ili prženih krumpirića pomoći da lakše zaspete, ali će vam i takva hrana omesti miran san. Znanstvenici s fakulteta u Minnesoti proveli su studiju na miševima koja je pokazala da hranjenje masnim namirnicama osigurava dulje spavanje, ali je ono prožeto nemirom i čestim buđenjima.

4. Crveno meso
Hrana s visokim postotkom proteina poput crvenog mesa, zahtjeva dugotrajan proces probave. Za tijelo je osobito neugodno ako se konzumira bez ugljikohidrata, pa je takav tip namirnica bolje izbjegavati prije večernjeg počinka.

img placeholder img placeholder

5. Žitne pahuljice
Toplo mlijeko je prirodni sedativ koji provjereno uspavljuje. Ako ga pomiješajte s tipičnom hranom za doručak, poput žitnih pahuljica mogli biste usporiti proces tonjenja u san. Glavni razlog za to krije se u velikoj količini šećera koji se industrijski dodaju u proizvodnji i koji razbuđuje organizam. Iz istog razloga izbjegavajte i sve druge vrste slastica s visokim postotkom šećera.

6. Lisnato povrće i mahunarke
Povrće s visokim postotkom prehrambenih vlakana poput zelja, kelja, celera i mahunarki odlično djeluje na probavni sustav, pa se preporučuje jesti tijekom dana. Izbjegavajte ipak ovu vrstu povrća prije spavanja, jer će omesti rad probave i miran san.

7. Kiselo voće
Dobar san omest će i neko kiselo voće poput naranči i malina. Unos vitamina prije spavanja otežat će pravilan rad probavnog sustava, ali vam i dati izboj energije koji ne želite osjetiti prije spavanja. Čuvajte se i konzumacije rajčice prije sna, jer ona sadrži dosta kiseline koja potiče žgaravicu.

Neobjašnjivo! Tajne o Plavom planetu koje ne prestaju izazivati svađe Oko Sahare Pogled na strukturu Richat / Oko Sahare iz svemira (Foto: Arhiva/AFP) Machu Picchu - 5 +4 Machu Picchu - 4