Ono što su meze u Grčkoj i na Bliskom istoku, to su se u Indiji zove chaat. Naziv za raznovrsna jela koja se šarene na uličnim štandovima, prave kod kuće ili u restoranima dolazi od hindske riječi "lizati". Ništa neobično, s obzirom na to da su slatka, slana, osvježavajuća, hrskava ili kremasta mala jela za polizati prste, ili cijeli tanjur (kad nitko ne gleda).

Chaat nije samo naziv jela nego i kultura uživanja u malim zadovoljstvima koja tješe, griju i usrećuju. Na tisuće je vrsta chaatova, no u većini slučajeva imaju 5 ključnih komponenti: bazu, umak, hrskavost, povrće i umami.

Baza je najčešće kakav ugljikohidrat poput samose (pogačice od prženog ili pečenog tijesta), papdija (prženi krekeri od brašna) ili hrskave riže. Baza daje finu teksturu koja se potom oplemenjuje umacima.

Začinjeni chutney jedan je od najčešćih dodataka, kao i jogurt koji omekšava snažne začine i hladi. Osim hrskave baze za igru pod zubima dodaje se hrskavi krumpir (sev) ili masala chana: prženi, začinjeni slanutak.

Sjeckani luk, rajčice, krumpir također su čest dodatak, baš kao i chaat masala što pruža umami. One koji nisu navikli na tu indijsku mješavinu začina sumporasta aroma može podsjetiti na trula jaja, ali tako treba biti.

Među najpopularnijim malim jelima koja možete kušati u Indiji ili ih pokušati pripremiti kod kuće zasigurno su pržene loptice od brašna koje se poslužuju prelivene jogurtom (dahi vada). Mješavina papra, chillija i chaat masale koje se dodaju u jelo čisti sinuse bolje od hrena te olakšava boravak na usijanom betonu.

Aloo tikki osim za uveseljavanje simpatičnim nazivom ima ulogu priloga. Palačinke ili popečci od krumpira i povrća peku se u tavi i dobro idu uz jogurt ili chutney.

Bhel puri je salata od napuhane riže s kojekakvim dodacima poput luka, začina i umaka. Jede se sa svime i što brže jer stajanjem postaje gnjecavo.

Sev Puri se sastoji od prženih krekera i hrskave tjestenine od slanutkova brašna. Toj se kombinaciji nerijetko dodaju i kuhani krumpir, povrće, luk i chutney.

Gol gappa, poznat i kao panipuri, prepoznat ćete po karakterističnom izgledu. Šuplje hrskave loptice veličine zalogaja pune se krumpirom, slanutkom, lukom, začinima i vodom aromatiziranom začinima poput metvice. Jedu se u jednom zalogaju.

Katori ili tokri chaat košarice su od naribanog krumpira koje se prže u vrućem ulju pa zatim pune ostalim sastojcima, bilo slanim ili slatkim, kao što je primjerice voće. Odlučite li se na pripremu, budite oprezni kako se ne biste opekli.

Sastojci za katori chaat:

250 g krumpira (tri krumpira srednje veličine)
2 šalice vode za namakanje
1 žlica rižina brašna ili jestivog škroba
ulje za prženje

Nadjev: 

1. Nadjev odaberite prema želji. To može biti prženi ili kuhani slanutak, kockice kuhanog krumpira, svježe začinsko bilje, luk, rajčica itd.

2. U zdjelu ulijte 2 šalice vode, ubacite naribani krumpir i ostavite 15 do 20 minuta.

3. Dobro iscijedite vodu iz krumpira i stavite ga na kuhinjsku krpu da se dodatno osuši.

4. Pomiješajte krumpir s brašnom ili škrobom te dobro promiješajte.

5. U veće cjedilo (za čaj) dobro i ravnomjerno utisnite krumpir prstima ili žlicom sa svih strana. Preklopite manjim cjedilom pa pažljivo uronite u vruće ulje. Nakon minute maknite gornje cjedilo i pržite dok krumpiri ne postanu hrskavi pa pažljivo prebacite na kuhinjski papir.

6. Ponavljajte postupak dok ne potrošite smjesu pa napunite košarice.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju