• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Znate li što je chaat? Mala jela na koja su se navukli milijuni ljudi diljem svijeta

Chaat nije samo naziv jela nego i kultura uživanja u malim zadovoljstvima koja se u Indiji mogu pronaći na svakom koraku...

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 21.04.2020 16:57 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Lampion - 9 Nostalgija u tanjuru Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane Tulsi - 5 Lijek iz vrta Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi Tortellini varivo Tjedni jelovnik Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna

Ono što su meze u Grčkoj i na Bliskom istoku, to su se u Indiji zove chaat. Naziv za raznovrsna jela koja se šarene na uličnim štandovima, prave kod kuće ili u restoranima dolazi od hindske riječi "lizati". Ništa neobično, s obzirom na to da su slatka, slana, osvježavajuća, hrskava ili kremasta mala jela za polizati prste, ili cijeli tanjur (kad nitko ne gleda).

Chaat nije samo naziv jela nego i kultura uživanja u malim zadovoljstvima koja tješe, griju i usrećuju. Na tisuće je vrsta chaatova, no u većini slučajeva imaju 5 ključnih komponenti: bazu, umak, hrskavost, povrće i umami.

Baza je najčešće kakav ugljikohidrat poput samose (pogačice od prženog ili pečenog tijesta), papdija (prženi krekeri od brašna) ili hrskave riže. Baza daje finu teksturu koja se potom oplemenjuje umacima.

Začinjeni chutney jedan je od najčešćih dodataka, kao i jogurt koji omekšava snažne začine i hladi. Osim hrskave baze za igru pod zubima dodaje se hrskavi krumpir (sev) ili masala chana: prženi, začinjeni slanutak.

Sjeckani luk, rajčice, krumpir također su čest dodatak, baš kao i chaat masala što pruža umami. One koji nisu navikli na tu indijsku mješavinu začina sumporasta aroma može podsjetiti na trula jaja, ali tako treba biti.

Među najpopularnijim malim jelima koja možete kušati u Indiji ili ih pokušati pripremiti kod kuće zasigurno su pržene loptice od brašna koje se poslužuju prelivene jogurtom (dahi vada). Mješavina papra, chillija i chaat masale koje se dodaju u jelo čisti sinuse bolje od hrena te olakšava boravak na usijanom betonu.

Aloo tikki osim za uveseljavanje simpatičnim nazivom ima ulogu priloga. Palačinke ili popečci od krumpira i povrća peku se u tavi i dobro idu uz jogurt ili chutney.

Bhel puri je salata od napuhane riže s kojekakvim dodacima poput luka, začina i umaka. Jede se sa svime i što brže jer stajanjem postaje gnjecavo.

Sev Puri se sastoji od prženih krekera i hrskave tjestenine od slanutkova brašna. Toj se kombinaciji nerijetko dodaju i kuhani krumpir, povrće, luk i chutney.

Gol gappa, poznat i kao panipuri, prepoznat ćete po karakterističnom izgledu. Šuplje hrskave loptice veličine zalogaja pune se krumpirom, slanutkom, lukom, začinima i vodom aromatiziranom začinima poput metvice. Jedu se u jednom zalogaju.

Katori ili tokri chaat košarice su od naribanog krumpira koje se prže u vrućem ulju pa zatim pune ostalim sastojcima, bilo slanim ili slatkim, kao što je primjerice voće. Odlučite li se na pripremu, budite oprezni kako se ne biste opekli.

Sastojci za katori chaat:

250 g krumpira (tri krumpira srednje veličine)
2 šalice vode za namakanje
1 žlica rižina brašna ili jestivog škroba
ulje za prženje

Nadjev: 

1. Nadjev odaberite prema želji. To može biti prženi ili kuhani slanutak, kockice kuhanog krumpira, svježe začinsko bilje, luk, rajčica itd.

2. U zdjelu ulijte 2 šalice vode, ubacite naribani krumpir i ostavite 15 do 20 minuta.

3. Dobro iscijedite vodu iz krumpira i stavite ga na kuhinjsku krpu da se dodatno osuši.

4. Pomiješajte krumpir s brašnom ili škrobom te dobro promiješajte.

5. U veće cjedilo (za čaj) dobro i ravnomjerno utisnite krumpir prstima ili žlicom sa svih strana. Preklopite manjim cjedilom pa pažljivo uronite u vruće ulje. Nakon minute maknite gornje cjedilo i pržite dok krumpiri ne postanu hrskavi pa pažljivo prebacite na kuhinjski papir.

6. Ponavljajte postupak dok ne potrošite smjesu pa napunite košarice.

  • #Recepti
  • #Indija
  • #chaat
  • #meze
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Novi kviz općeg znanja: Za razgibavanje vijuga i dobru zabavu
15 pitanja za zabavu
Prihvaćate li izazov? Novi kviz općeg znanja koji neće baš svi riješiti 100 posto
Dan dan rezanci recept s mljevnom piletinom
Dan dan
Bolje nego iz dostave: Recept za kineske rezance koji će biti gotovi u pola sata
Besplatan ručak za goste kafića: Kod Cvokonje se petkom nazdravlja uz domaći buncek, češnjovke, kotlovinu...
Do isteka zaliha
Besplatan ručak za goste kafića: Kod Cvokonje se petkom nazdravlja uz domaći buncek, češnjovke, kotlovinu...
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Tajni recepti koji se ne pronalaze u kuharicama i čvarci zubog kojih se dolazi na Bilogoru
Pravac Grubišno Polje
Tajni recepti koji se ne pronalaze u kuharicama i čvarci zubog kojih se dolazi na Bilogoru
Majmunski kruh recept
Ljepljiv i sočan
Majmunski kruh: Ne znamo je li zabavnije raditi ga ili jesti, ali savršen je izbor uz kavu
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Čokoladni kolač recept
Savršenstvo bez mane
Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Masovna makljaža maskiranih mladića na zagrebačkom trgu: "Svi smo šokirani, policije nije bilo nigdje"
Ima uhićenih
Masovna makljaža maskiranih mladića na zagrebačkom trgu! Napadnuti učenici iz Dalmacije koji su došli na Interliber
Užas u Zagrebu! U centru grada napadnuta novinarska ekipa N1 televizije
Oglasili se GONG, HND, Vlada...
Užas u Zagrebu! U centru grada napadnuta novinarska ekipa N1 televizije
Kako izbjeći trovanje ugljičnim monoksidom?
Dobro je znati
Tihi ubojica vreba u zimskim mjesecima: Ovo su važni koraci koji vam mogu spasiti život
show
Ljupka Gojić Mikić otvara pizzeriju u Zagrebu
''Sretno!''
Ljupka Gojić Mikić i naš proslavljeni nogometaš objavili veliku vijest: ''Još malo...''
Lauru Gnjatović iznenadilo pitanje o njoj na kvizu
''I onda - bam!''
Našu misicu iznenadila neočekivana situacija: ''O, Bože, jesam li ja upravo ušla u povijest?''
Simona Mijoković i Ante Gotovac postali su baka i djed
''ušla je u jednu zajednicu''
Simona Mijoković potvrdila da je postala baka, njezina kći rodila je s 18 godina: ''Gabriela je otišla od nas''
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Važno!
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
zabava
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Na ovom kvizu prolaze samo oni koji "pamte sve i svašta"
Pokažite što znate!
Na ovom kvizu prolaze samo oni koji "pamte sve i svašta"
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
tech
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Odustali od nasljednika?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Korisnici WhatsAppa bit će oduševljeni: Evo što će koristiti umjesto telefonskih brojeva
Opcija u razvoju
Korisnici WhatsAppa bit će oduševljeni: Evo što će koristiti umjesto telefonskih brojeva
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
Zastrašujući izgled
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
sport
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Sve je poznato
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Livaković povukao radikalan potez za spas karijere: "Situacija je postala vrlo neugodna..."
razljutio španjolce
Livaković povukao radikalan potez za spas karijere: "Situacija je postala vrlo neugodna..."
VIDEO Poznati Srbin izjavu započeo na engleskom, nastavio na talijanskom, a na kraju: "Smrade jedan!"
Dobio je otkaz
VIDEO Poznati Srbin izjavu započeo na engleskom, nastavio na talijanskom, a na kraju: "Smrade jedan!"
tv
Kumovi: Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
KUMOVI
Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
Kumovi: Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
KUMOVI
Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
Kumovi: Tko je ona i što radi u njihovoj kući?
KUMOVI
Kumovi: Tko je ona i što radi u njihovoj kući?
putovanja
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
novac
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
lifestyle
Kraljica Letizia u kaputu ukrašenom cvjetnim uzorkom
BAŠ JE WOW
Ružičasta haljina kraljice Letizije stvarno je lijepa, ali kaput - kaput je spektakl
Recept za mekani kuglof sa sirom i čokoladom
Uz kavu
Biskvit je tako mekan, ali krema je božanstvena: Pročitajte recept za najfiniji kuglof
Kultne frizure 80-ih i 90-ih
Bile su hit
Nisu za zaborav: Odaberite najljepšu frizuru iz 80-ih i 90-ih
sve
Ljupka Gojić Mikić otvara pizzeriju u Zagrebu
''Sretno!''
Ljupka Gojić Mikić i naš proslavljeni nogometaš objavili veliku vijest: ''Još malo...''
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Sve je poznato
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Kraljica Letizia u kaputu ukrašenom cvjetnim uzorkom
BAŠ JE WOW
Ružičasta haljina kraljice Letizije stvarno je lijepa, ali kaput - kaput je spektakl
Pad Kee Mao
Pad Kee Mao

Pijani rezanci: Recept za tajladski klasik s piletinom u prefinom umaku

Ljutinu prilagodite vlastitom ukusu, a odlučite li ovo jelo probati na tajlandskim ulicama, koristit će vam dobra tolerancija na pikantne okuse. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Piletina Mornay Hrana i piće
    Mornay

    Bolji od bešamela? Slavni umak uz koji lako možete složiti slasna jela i kad nemate puno sastojaka pri ruci

  • Tulsi - 5 Hrana i piće
    Lijek iz vrta

    Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi

  • Pad Kee Mao Hrana i piće
    Pad Kee Mao

    Pijani rezanci: Recept za tajladski klasik s piletinom u prefinom umaku

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close