Iako ćemo ove godine Praznik rada provesti u nešto drugačijem ozračju, u sigurnosti vlastitog doma okruženi samo ukućanima, ne moramo se odreći tradicije roštiljanja. Svi sretnici s dvorištem svoje će šnicle vjerojatno pripremati na ugljenu. Ostali će se morati zadovoljiti električnim roštiljem ili pak grill tavom. No nema mjesta za tugu jer imamo savjete uz koje će meso biti sočno na kojoj ga god površini okretali.

Ključ dobrog roštilja svakako su kvalitetno meso i dobra marinada. Sve potrebne namirnice za roštilj možete pronaći u svom Lidlu, koji ove godine podsjeća da je najvažnije grilati doma. Dodate li tome meso na sobnoj temperaturi prije roštiljanja, premazivanje i glad koja slijedi nakon toga, stvorili ste dobitnu kombinaciju za uspješan prvomajski roštilj.

Crveno meso

Na roštilj prvo stavite junetinu ili deblje goveđe odreske jer oni podnose visoke temperature. U načelu marinade trebaju imati nešto kiselo, uljno i mirisno da bi meso bilo primamljivo, ukusno i meko. Odreske crvenog mesa poput bifteka ili 'lažnog bifteka' najbolje je ostaviti u marinadi preko noći ili barem nekoliko sati prije pečenja kako ne bi bili gumeni ili bezukusni. Jednostavna marinada poput soli, papra, ulja i tanko narezanog crvenog luka odlična je za sve vrste mesa, junetinu ili krmenadle, a tri sata prije pečenja možete u marinadu dodati i obilnu žlicu senfa i dobro sve umasirati u meso.



Limun je izvrstan saveznik u pripremi mesa. Želite li biti sigurni da će meso ispasti meko i ukusno, premažite ga limunovim sokom. No to učinite neposredno prije pečenja jer limunov sok ima puno brži učinak te će djelovati na meso već nakon 30 minuta.

Marinirane odreske poželjno je pustiti da dođu na sobnu temperaturu prije nego što ih stavite na rešetku roštilja. Na taj način nećete ''šokirati'' meso toplinom, a ono će se ljepše ispeći i imati bolju boju.

Svinjetina

Svinjetina također voli vruću rešetku, a vi ćete u njoj uživati još više ako je karamelizirate s obje strane. Sol omekšava meso pa je odreske poželjno dobro nasoliti minimalno 30 minuta prije pečenja, iako bi idealno bilo četiri sata prije pripreme. Mislite li meso držati u marinadi duže, oko dva dana, ipak pripazite na količinu soli jer ima tendenciju izvlačenja vlage iz mesa pa bi vaša marinada mogla imati suprotan učinak, odnosno meso bi moglo biti suho. Uz sol, možete dodati češnjak i začinsko bilje

Jedan od zakona dobrog roštilja je konstantno premazivanje mesa, to posebno vrijedi za krmenadle. Za to preporučamo korištenje masti s ružmarinom. Svinjetinu, kao i junetinu i govedinu, treba pustiti da neko vrijeme odstoje prije kušanja. Obično se na roštiljima uvijek tako i dogodi jer se svo meso skuplja u velikoj zdjeli, a tek kad je sve pri kraju uživa u njemu. Nažalost, većinom bez osobe koja je za sami roštilj zaslužna.

Mljeveno meso

Prema riječima suca Masterchefa Grahama Elliota, ne trebaš biti grill majstor da bi napravio odlične pljeskavice. Potrebne su samo kockice leda koje se stavljaju na sredinu mesa tijekom pečenja i utisnu prstima. Zbog niže temperature meso će ostati sočnije jer se neće isušiti, a bit će fino zapečeno.



Meso koje gotovo svaki Hrvat stavi na roštilj su ćevapi pa s njima vjerojatno već imate iskustva. Poanta je u tome da ćevape treba često okretati kako bi zadržali sočnost. Nikad ih ne smijete ostaviti na miru.

Rebarca

Ključni korak kod pripreme rebarca jest micanje opne koja prekriva kosti kako bi meso bolje upilo začine. Za rebarca je najbolja suha marinada od kumina, čilija, crvene paprike, soli i papra. Meso je potrebno s obje strane dobro utrljati tom mješavinom i ostaviti ih minimalno pola sata, najbolje preko noći. Rebarca treba peći polako, zbog suhe marinade rešetke možete premazati s masti, a pred kraj ih je najbolje premazati BBQ umakom s gornje strane. Nakon što ih skinete s roštilja, prekrite ih folijom i ostavite da odleže desetak minuta.



Piletina

Kako se roštilj polako hladi, došlo je vrijeme za piletinu. U slučaju da imate električni roštilj, svakako smanjite temperaturu prije nego što na rešetku stavite pileća prsa. Ona često ispadaju suha ili nedovoljno pečena, no ostavite li ih u salamuri, odnosno otopini vode i soli, dobit ćete ukusno i meko meso koje će se brže ispeći.

Recept za salamuru je jednostavan – na šalicu vode ide jedna žlica soli. Mješavine vam treba toliko da meso u potpunosti prekrijete tekućinom. Za meko meso dovoljno je da pileća prsa u salamuri stoje pola sata. Sol mijenja proteinske strukture u mesu tako da se zadrži više vode, sasvim dovoljno da višak ispari – a ostatak pruži mekoću.

Piletina se izvrsno sljubljuje s medom, limunom, češnjakom, senfom, paprom, crvenom paprikom, timijanom, ružmarinom i majčinom dušicom, pa je marinirajte po svojim preferencijama s nekoliko od nabrojenih sastojaka.



Za pileća prsa dovoljno je nekoliko minuta sa svake strane, dok je batak i zabatak potrebno peći duže. Prvo na indirektnoj toplini pa posljednjih nekoliko minuta na direktnoj kako bi dobilo hrskavu koricu. Ovisno o veličini, računajte da za piletinu s kostima ukupno treba oko pola sata kako ne bi bilo sirovo. Također, bitno je da su komadi koje stavljate na roštilj ujednačene veličine. Pomoći može i ako napravite dva mala reza na mesnatom dijelu kako bi toplina bolje prodrla do mesa uz kost. Isprobajte i trik u kojem na dnu batka kod zgloba dubljim rezom zarežete kost kako bi toplina prolazila kroz nju i pobrinula se da batak ili karabatak bude ravnomjerno i brže pečen.

Ljepljive slatke marinade, sa smeđim šećerom, slatkim alkoholom ili kečapom, karakteristične za piletinu ili rebarca koristite samo na manjim komadima mesa poput krilaca ili onima koji se kraće peku kako umjesto karamelizirane površine ne biste dobili zagorenu.

Kobasice

Ako kobasicu stavite na jaču vatru, ona će izvana potamnjeti, a iznutra ostati sirova, pa njih ostavite za kraj. No pazite da ih ne pečete na preniskoj temperaturi jer ćete kasnije dobiti smežurane kobasice sivkaste boje. I ono najvažnije – ne skidajte opnu s kobasica jer upravo ona pomaže da sok ostane unutra.

 

Sve što vam treba za roštiljanje - od pribora, mesa do poslastica - ugrabite u Lidlovoj akcijskoj ponudi koja traje od 30. travnja do 5. svibnja.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju