Kurkuma je vrlo popularna u Aziji, temelj je indijske i bliskoistočne kuhinje, ali je poznata i po brojnim zdravstvenm dobrobitima pa se tisućama godina koristi u tradicionalnoj kineskoj i indijskoj ayurvedskoj medicini, ali i u narodnim medicinama velikog broja azijskih zemalja.
Za njezina "čudotvorna" svojstva odgovoran je kurkumin, čije se djelovanje pojačava u kombinaciji s određenim spojevima koji povećavaju njegovu bioraspoloživost. Zato se kurkuma često miješa s vodom, ghee maslacem i paprom i tako nastaje jedan od najpoznatijih pripravaka od kurkume – zlatna pasta.
Najjednostavniji recept za pripremu zlatne paste pronašli smo na portalu www.krenizdravo.hr. Trebate samo tri sastojka i malo vode – i vaša osobna zaliha ovog svestranog pripravka za zdravlje i kuhanje je spremna. Naravno, postoje varijacije ovog recepta, ali u ovom najjednostavnijem obliku imat ćete i najviše mogućnosti za upotrebu zlatne paste.
Zlatna pasta od kurkume nudi bezbroj zdravstvenih dobrobiti – jača imunitet, rješava probleme s kožom, probavom, zglobovima… Dodajte žličicu ili dvije u vruće mlijeko, začinite njome čaj ili je uzimajte samu.
U gastronomiji je zlatna pasta česta u receptima azijske kuhinje, a u ovom je osnovnom obliku možete dodati u svako jelu umjesto kurkume, začiniti jela od krumpira, povrća, riže, leće i graha ili je napraviti zvijezdom nedjeljnog pečenja.
Sastojci za zlatnu pastu od kurkume:
- 250 ml vode
- 30 g kurkume
- 5 g mljevenog crnog papra
- 35 ml ghee maslaca ili kokosovog ulja
Priprema zlatne paste od kurkume:
- U loncu pomiješajte vodu i kurkumu. Lagano kuhajte sedam minuta. Nastavite miješati dok smjesa ne postigne konzistenciju poput paste. Možete dodati više ili manje vode, ako želite gušću ili rjeđu konzistenciju.
- Kad je pasta gotova, pustite da se malo ohladi.
- Dodajte joj otopljeni ghee i crni papar te sve dobro promiješajte.
- Dok je pasta još topla i tekuća, ulijte je u staklenku s hermetičkim poklopcem i ostavite da se ohladi. Smjesa će se zgusnuti kako se hladi.
- Čuvajte u hladnjaku 2 – 3 tjedna.
Hrana i lijek: Superdrvo čiji listovi imaju 25 puta više željeza od špinata +0