Kurkuma je vrlo popularna u Aziji, temelj je indijske i bliskoistočne kuhinje, ali je poznata i po brojnim zdravstvenm dobrobitima pa se tisućama godina koristi u tradicionalnoj kineskoj i indijskoj ayurvedskoj medicini, ali i u narodnim medicinama velikog broja azijskih zemalja.

Za njezina "čudotvorna" svojstva odgovoran je kurkumin, čije se djelovanje pojačava u kombinaciji s određenim spojevima koji povećavaju njegovu bioraspoloživost. Zato se kurkuma često miješa s vodom, ghee maslacem i paprom i tako nastaje jedan od najpoznatijih pripravaka od kurkume – zlatna pasta.

Najjednostavniji recept za pripremu zlatne paste pronašli smo na portalu www.krenizdravo.hr. Trebate samo tri sastojka i malo vode – i vaša osobna zaliha ovog svestranog pripravka za zdravlje i kuhanje je spremna. Naravno, postoje varijacije ovog recepta, ali u ovom najjednostavnijem obliku imat ćete i najviše mogućnosti za upotrebu zlatne paste.

Zlatna pasta od kurkume nudi bezbroj zdravstvenih dobrobiti – jača imunitet, rješava probleme s kožom, probavom, zglobovima… Dodajte žličicu ili dvije u vruće mlijeko, začinite njome čaj ili je uzimajte samu.

U gastronomiji je zlatna pasta česta u receptima azijske kuhinje, a u ovom je osnovnom obliku možete dodati u svako jelu umjesto kurkume, začiniti jela od krumpira, povrća, riže, leće i graha ili je napraviti zvijezdom nedjeljnog pečenja.

Sastojci za zlatnu pastu od kurkume:

  • 250 ml vode
  • 30 g kurkume
  • 5 g mljevenog crnog papra
  • 35 ml ghee maslaca ili kokosovog ulja

Priprema zlatne paste od kurkume:

  1. U loncu pomiješajte vodu i kurkumu. Lagano kuhajte sedam minuta. Nastavite miješati dok smjesa ne postigne konzistenciju poput paste. Možete dodati više ili manje vode, ako želite gušću ili rjeđu konzistenciju.
  2. Kad je pasta gotova, pustite da se malo ohladi.
  3. Dodajte joj otopljeni ghee i crni papar te sve dobro promiješajte.
  4. Dok je pasta još topla i tekuća, ulijte je u staklenku s hermetičkim poklopcem i ostavite da se ohladi. Smjesa će se zgusnuti kako se hladi.
  5. Čuvajte u hladnjaku 2 – 3 tjedna.

Hrana i lijek: Superdrvo čiji listovi imaju 25 puta više željeza od špinata Moringa - 4 Moringa - 2 Moringa - 1 +0 Moringa - 3

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju