Cijenjeni vinar Robert Voerzio jedan od najboljih proizvođača barola na svijetu, posjetio je Zagreb povodom održavanja Acrobat Portfolio Tastinga, te svoja vrhunska vina predstavio na specijalnoj večeri u Bistro Apetit by Marin Rendić.

Živuća legenda barola predstavila je tu večer čak sedam svojih vina, dok je menu specijalno za ovu priliku pripremao jedan od najboljih domaćih chefova, chef Marin Rendić. Bila je to večer vrhunskog eno-gastronomskog spektakla u kojem su se miješali savršeni okusi i doživljaji začinjeni pričama o nastanku i proizvodnji ove čuvene vinarije.

Barbera d'Alba Il Cerreto, Barolo Cerequio, Barolo Fossati samo su neka od legendarnih barola Roberta Voerzia koja su se izvrsno sjedinila s fantastičnim jelima chefa Rendića, u kojima su se izmjenjivali juneći obrazi, ribeye steak odležan 45 dana, te file jelena. Vrhunac večeri svakako je bio dolazak na stol spektakularnog Barolo Riserva 10 Anni Fossati Case Nere iz 2008. godine, a večera u Bistro Apetitu by Marin Rendić poslužila je i kao izvrsna prigoda za prvo predstavljanje novog Robertovog vina, Barolo del Comune di La Morra.

Roberto Voerzio svoju je kompaniju pokrenuo tek 1986. godine sa sjedištem u La Morri sa svega nekoliko hektara i s ciljem proizvesti najbolji barolo u regiji. Danas je jedna od živućih legenda Barola, te vlasnik 20 hektara vinograda na području La Morre.

Njegovo vinogradarstvo karakteriziraju nasadi visoke gustoće i izuzetno niski prinosi. Tehnike koje pažljivo primjenjuje u vinogradima obrezivanja, zelene berbe i prorjeđivanja grozda ostavljaju voće zrelijim i koncentriranijim u okusima i šećerima, održavajući uravnoteženu kiselost.

Vinogradi Voerzia nalaze se u najljepšim područjima Barola: La Serra, Brunate, Cerequio, Sarmassa, Rocche del´Annunziata i Fossati, s laskavim vinogradima Dolcetto, Barbera i Nebbiolo, svi u općini La Morra. Uzgaja se ukupno 20 hektara, i to sve organski.
U vinskom svijetu smatra se klasikom „modernista“, s kratkom fermentacijom, ne većom od mjesec dana. Uz pomoć svog sina Davidea u podrumu se vina odležavaju u francuskom hrastu barrique i talijanskom botti, Barolo najmanje 2 godine.

Nakon osam mjeseci u inoksu provodi minimalno osam mjeseci u boci prije nego što same boce uopće dođu na tržište. Po iznimnim kriterijima Roberta Voerzia to nije dovoljno pa on tvrdi kako njegova vina trebaju barem pet do šest godina stajati u boci, prije nego što se otvore i uživaju, a najbolje smatra dvadeset do dvadeset i pet godina nakon berbe. S obzirom na vinsku jezgra zrelog voća i besprijekorne ravnoteže, oni mogu stariti i stare desetljećima ako se uredno odležavaju u podrumu. Mnoga Voerzijeva barolo cru vina se buteljiraju u magnume.

Bilo je i mnogih berbi kada je Voerzio odlučio ne puštati vina iz određenih vinograda, jer kvaliteta nije zadovoljila njegove zahtjevne standarde. Voerzijev perfekcionistički pristup vinogradima, u kombinaciji s njegovom neumoljivom kvalitetom proizvodnje i angažmanom u održivim praksama, čine njegova vina legendarnim, a za njih se uveliko smatra da predstavljaju vrhunski izražaj u toj kategoriji. Kompletna ponuda barola Roberta Voerzia može se pronaći u vinotekama Svijet vina na adresi Prisavlje 2 i Vlaška 25.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju