Green goddess ili u prijevodu s engleskog zelena božica popularan je preljev za salate u Sjedinjenim Američkim Državama. 
Vjeruje se kako prvi preljev pod ovim imenom potječe još iz dvadesetih godina 20. stoljeća – chef Philip Roemer iz hotela Palace u San Franciscu navodno ga je osmislio 1923. godine kao posvetu istoimenoj predstavi Williama Archera. 
Originalni recept sadržavao je majonezu, kiselo vrhnje, limunov sok, ocat, inćune i mnoštvo svježeg bilja poput peršina, mladog luka, estragona i vlasca, a koje mu daje lijepu zelenu boju. 
Kombinacija je to začina koja se lijepo sljubljuje sa zelenim lisnatim povrćem, rajčicama, krastavcima i paprikama, korjenastim povrćem, pa čak i s kuhanom tjesteninom. 
Zelena božica i danas se jede diljem SAD-a, a sastojci se kombiniraju ovisno o stanju u hladnjaku i dijetalnim preferencijama. Mi vam donosimo najlakšu varijantu u nastavku teksta. 
Zeleni kremasti preljev za salatu - sastojci:
- 180 g majoneze
 - 180 g grčkog jogurta
 - 50 g svježih listića peršina
 - 20 g svježih listića bosiljka
 - 15 g svježih listića mente
 - 2 inćuna iz konzerve
 - 2 mlada luka
 - 2 žlice nasjeckanog vlasca
 - 1 limun
 - 1 ljutika
 - 1-2 češnja češnjaka
 - sol i papar po želji
 
Zeleni kremasti preljev za salatu - priprema:
- Očistite mladi luk, ljutiku i češnjak i stavite u sjeckalicu povrća zajedno s majonezom, grčkim jogurtom, začinskim biljem, inćunima iz konzerve, sokom jednog limuna i koricom polovice limuna.
 - Pulsirajte dok se svi sastojci ne povežu i ne dobijete kremasti glatki umak. Posolite ga i popaprite po želji.
 - Stavite ga u staklenku i pohranite u hladnjaku tri do četiri dana. Upotrijebite preljev na salati po želji. Dobar tek!
 
 
    
        Savršena francuska salata: 5 čestih pogrešaka zbog kojih neće biti dovoljno ukusna
        
                                                                                    
                
                    
 
                    
 
                    
 
                    
 
                    

              
              
              
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            