"Mrzimo miris i prskanje omleta. Preziremo holandez, domaće krumpiriće, patetične voćne ukrase i druge dekoracijske klišeje osmišljene kako bi lakovjernu publiku navele na to da dva jaja plate 12,95 dolara", napisao je svojedobno Anthony Bourdain o brunchu u poznatom tekstu za The New Yorker.

U maniri članka kasnije je chef i gastroputopisac objavio i bestseler "Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly (Dosje kuhinja)" iz 2000.

Bourdain i dalje živi

Iako je od Bourdainove smrti prošlo šest godina, neke od njegovih tvrdnji i dalje žive, poput prijezira prema brunchu koji dijele i današnji kuhari. Doručak možete dotjerati maštovitim palačinkama, sourdough pogačama ili dimljenim lososom, ali brunch će ostati užina koji najčešće ne vrijedi tog novca koji se za njega izdvaja, smatraju protivnici omiljenog prijepodnevnog obroka.  

Jaja na benediktinski često su na jelovnicima za brunch Jaja na benediktinski često su na jelovnicima za brunch (Foto: Shutterstock)

Iz perspektive restorana brunch može biti i prilika za jednostavnu zaradu. Kako piše Thrillist, užina je idealna prilika da restorani utope namirnice na izmaku roka trajanja ili iskoriste uvelo povrće i voće.

Otužne paprike postaju zvijezda jela

Otužne paprike za tren mogu postati sastojak za pripremu omleta, a smežurane jabuke prirodni sok za detoksikaciju. Jedan od razloga zbog kojih brunch u restoranima koji nisu specijalizirani za gablece može biti loša ideja jest taj što chefovi ujutro najčešće dolaze sebi nakon posla koji su obavljali do kasnih sati. U tom slučaju užinu većinom poslužuju početnici u kuhinji.

Trattoria Hrana i piće Kako izludjeti Talijana jednom rečenicom? Naručite špagete bolonjez... i 5 drugih pogrešaka koje se u Italiji ne opraštaju

"Većina jela koja se poslužuju za brunch su slična, što nije slučajnost jer ne traže skupe sastojke i jednostavno ih je pripremiti", piše Thrillist.

Iako vrijeme bruncha od 11 sati ujutro do tri sata poslijepodne većinom nije najbolje vrijeme za odlazak u restoran, ipak postoje iznimke. Ako ste zadovoljni cijenom i kvalitetom i uživate li u tome da vas ujutro dočeka obrok koji je netko drugi skuhao, ne vidimo razlog da ga se odreknete.

Burek i ćevapi su tek početak priče: Prefina jela koja obavezno treba probati u Bosni i Hercegovini Klepe Sogan dolma Bamija - 1 +5 Tufahija je popularan desert

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju