Travnička petica ili desetka u pitici (debljem somunu), banjalučka pločica od miješanog mesa ili sarajevski „čistunci“ od junetine u somunu s kajmakom, ponos su ćevabdžinica uzduž i poprijeko BiH, koje taje svoje recepte.

No osim ćevapa, navratiti treba i u buregdžinice gdje se dobro zna što je pita, a što burek. Za merak se ide i na zeljanicu (špinat i sir), šareni burek (krumpir i meso), maslenicu ili golu pitu bez nadjeva, sirnicu, tikvenicu, krumpirušu i zvrkaste buredžike. A što u pauzi između pita i bureka? Po redu... 

Klepe, kulaci i mantije

Jela od tjestenine kojima se nekad tepa da su bosanski ravioli, nemaju nikakve veze s talijanskom kuhinjom. Klepe, kulaci i mantije glavno su jelo nakon kojeg nitko ne ostaje gladan. Iako ima varijacija na temu, tijesto se uglavnom puni mljevenim mesom (junetinom), kuha i zatim peče preliveno maslacem, mljevenom paprikom, češnjakom i vrhnjem.

Bamija - 1 Bamija - 1 (Foto: NB)

Bamija

Na tržnicama Bosne i Hercegovine lančići od sušene i nanizane bamije uobičajen su prizor. Svježa bamija za razliku od sušene nalikuje na male zelene papričice, ali ima i crvenih vrsta. Nazivaju je i okra ili „damini prsti“, a hvale je je zdrava. Svim vrstama bamije zajednička je, ljepljiva i skliska tekstura koja izvrsno zgušnjava jela na žlicu. Bez bamije ne bi bilo begove čorbe; guste juhe s kokošjim ili pilećim mesom, a čest je dodatak i mesnom varivu: dagari ili tagari. Taj bosanski specijalitet od mesa i povrća ime duguje glinenoj posudi u kojoj se peče sve dok namirnice ne otpuste sokove.

Sogan dolma Sogan dolma (Foto: Shutterstock)

Dolme 

Sogan dolma ili punjeni luk traži nešto ljubavi, pažnje i prije svega strpljenja da se izvade kolutići iz glavice luka koja se potom puni smjesom od mljevena mesa i riže. U obitelj dolmi su i punjene tikvice, paprike, rajčice, patlidžan i vinova loza, ali luk ima posebno mjesto na stolu. Poželite li se punjenog povrća u najrazličitijim kombinacijama, navratite u neku od aščinica.

Omiljena janjetina u Jablanici Omiljena janjetina u Jablanici (Foto: Shutterstock)

Janjetina

Istinskim ljubiteljima janjetine proljeće je omiljeno godišnje doba, a kultna Jablanica, gdje goste desetljećima hipnotizira meso s ražnja, jedna od najdražih destinacija. No janjetina je zvijezda brojnih drugih jela, poput bosanskog lonca, raznih čorbi, kao i specijaliteta od iznutrica. Bumbar s mladim krumpirom, delicija u janjećoj maramici s iznutricama i rižom iz pećnice, jedan je od primjera.

Tufahija je popularan desert Tufahija je popularan desert (Foto: Shutterstock)

Od baklave preko tufahije do tulumbe

Bogata, sočna i slatka baklava ne treba poseban intro, vjerojatno najpoznatiji desert orijentalnog porijekla možete naći diljem BiH. No vrijedi upoznati i tufahiju nešto manje slatku, cijelu jabuku punjenu orašastim plodovima, posluženu sa šlagom i višnjom na vrhu. Urumašice koje ćete naći i kao hurumašice jednostavna su slastica u slatkom sirupu, kao i tulumbe koje oblikom podsjećaju na krastavce. Sličan stilom, različit oblikom je i kadaif, koji podsjeća na gnijezda od rezanaca za juhu.

Kafić s wow pogledom na 35. katu najviše zgrade Bosne i Hercegovine koji turisti obožavaju Avaz Twist Tower u Sarajevu - 3 Avaz Twist Tower u Sarajevu - 2 Avaz Twist Tower u Sarajevu - 1 +0 Avaz Twist Tower u Sarajevu - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju