Do sada vjerojatno već ne postoji osoba koja nije čula ili barem vidjela slavnog turskog chefa Nusreta Gokcea poznatijeg kao Salt Bae. Proslavio se 2017. godine kada je postao internetski meme zahvaljujući svom specifičnom načinu začinjavanja hrane.

No, za iskusne gurmane i nije neka nepoznanica da chefovi često hranu začinjavaju tako što ju „prskaju“ začinima s visine. Neki bi možda pomislili da se radi samo o „fensi“ performansu, no ovaj način začinjavanja hrane ima svoju matematičku i logičnu pozadinu. I zbog nje vam je hrana ukusnija, vjerujte.

Posipanjem začina s visine kuhar omogućuje začinima da ravnomjernije padnu po jelu. Ova metoda također je praktična kada spravljate jela bez recepta, jer ćete ovako lakše primijetiti koliko ste zapravo začina stavili – lakše je procijeniti tako nego kad ih pospete po sredini i utrljate u povrće ili meso, jer se do tada začini poput soli već otope i postanu nevidljivi.

Pa, koja je onda idealna visina za ovaj „začinski snijeg“? Većina ljudi posipa hranu s visine od 5 do 8 centimetara, no chefovi to čine s čak 25 do 30 centimetara visine. Ne vjerujete da to ima efekta? Poigrajte se u kuhinji i napravite eksperiment kakav bi razveselio dijete u vama, pa usporedite.

Pitanje o tome zašto začinjavaju hranu s visine dočekalo je jednom prilikom i slavnog britanskog kuhara Jamiea Olivera na njegovoj Facebook stranici. On je također odgovorio: „Bacajući začine po hrani s visine omogućujete ravnomjerniju distribuciju začina, što u konačnici vodi tome da ćete iz svog jela izvući maksimalan i najbolji okus.“

Postoji još mnoštvo malih trikova koji bi čak i ovaj mali i naizgled običan čin prilikom kuhanja mogli podići na viši nivo, no eto – za početak počnimo s ovim, koji doslovno i jest na višem nivou.

Naravno, nije potrebno penjati se na stolicu ili ljestve da biste postigli ovaj efekt ukusne i ravnomjerno začinjene hrane. Makar, možda biste upravo zbog toga i sami postali novi meme i zvijezda gastro svijeta. Sve je dobro, samo se nemojte ozlijediti… 😉

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju