Pečeni kupus u kremastom umaku sa sirom sjajan je prilog uz brojna jela. Možete ga servirati uz meso, ribu ili bjelančevine biljnog porijekla. Toliko je dobar da ga možete jesti i sam, kao zasebno jelo.
Za pripremu zapečenog kupusa u kremastom umaku ne treba vam mnogo kompliciranih sastojaka niti vremena. Bit će vam dovoljna jedna manja glavica kupusa, sir, maslac, brašno, punomasno mlijeko i nešto začina.
Zapečeni kupus sa sirom
- 1 manja glavica kupusa
- 400 g naribanog cheddara
- 375 ml punomasnog mlijeka
- 60 g maslaca
- 30 g brašna
- sol i papar po želji
- prstohvat muškatnog oraščića
Priprema zapečenog kupusa sa sirom:
- Operite glavicu kupusa, narežite je na deblje trake pa stavite blanširati u lonac s vrućom i posoljenom vodom. Kuhajte 5 do 10 minuta dok kupus ne omekša.
- Ocijedite vodu od kupusa i ostavite sa strane.
- U loncu rastopite maslac i dodajte maslac. Dobro sve promiješajte i kuhajte oko jedne minute.
- Postupno počnite dodavati zagrijano punomasno mlijeko i nastavite miješati.
- Posolite i popaprite umak. Dodajte i malo naribanog muškatnog oraščića po želji. Kuhajte umak dok se ne zgusne.
- Namastite vatrostalnu posudu pa na nju položite blanširani narezani kupus, dio naribanog sira i sve zajedno prelijte pripremljenim umakom.
- Na vrh dodajte ostatak naribanog sira.
- Stavite kupus u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta. Dobar tek!
Jela koja tako dobro griju: 5 recepata s kiselim kupusom koje morate isprobati ove zime +0