Mljeveno meso sastavni je dio brojnih umaka za tjesteninu, nadjeva za sendviče i tortilje.
Ako ne jedete hranu životinjskog porijekla, ili vam je ono dosadilo, ne očajavajte. Na tržištu se nalazi nekolicina biljnih alternativa za mljeveno meso od soje, pšenice i proteina graška.
Biljnu alternativu za mljeveno meso možete napraviti i sami – od zelene leće i oraha. Donosimo vam recept za sočni nadjev prepun bjelančevina biljnog porijekla koji možete spojiti s brojnim jelima.
Njime možete nadjenuti tortilje i sendviče, sljubiti ga s kuhanom tjesteninom i rižom, staviti na pečeni krumpir – pa čak i pizzu.
Biljna alternativa za mljeveno meso od leće i oraha (Foto: Shutterstock)
Sastojci:
- 1 l povrtnog temeljca
- 200 g zelene leće
- 100 g oraha
- 3-4 češnja češnjaka
- 2 velike rajčice
- 1 luk
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 žlica mljevenog kumina
- 1 čajna žličica čili praha
- 1 čajna žličica sušenog origana
- ½ čajne žličice kajenskog papra
- ½ čajna žličice tekućeg dima
- sol po želji
- sok limete po želji
- šaka svježeg korijandra
- biljno ulje po želji
Priprema:
- Namočite orah u vrućoj vodi oko pola sata. Ocijedite orahe od vode i narežite ih na manje komade.
- Dobro isperite sušenu leću.
- U loncu zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk. Pirjajte ga nekoliko minuta dok ne omekša.
- Dodajte nasjeckani češnjak i nastavite pirjati oko 30 sekundi.
- Dodajte koncentrat rajčice, sve dobro promiješajte i pirjajte još pola minute.
- Dodajte nasjeckane rajčice.
- Dodajte nasjeckane orahe, sušenu leću i sve podlijte povrtnim temeljcem.
- Začinite smjesu tekućim dimom, kuminom, čili prahom, kajenskim paprom i origanom.
- Poklopite lonac i kuhajte sve zajedno oko 25 minuta.
- Otklopite lonac i nastavite kuhati smjesu dok ne ispari višak tekućine.
- Začinite biljnu alternativu za mljeveno meso sa solju po želji.
- Poslužite s nasjeckanim korijandrom i malo soka limete. Dobar tek!
3 eura za 100 grama: Zapostavljene "zlatne" pahuljice koje imaju okus po siru, a poboljšavaju okus svakog slanog jela +1