Mljeveno meso sastavni je dio brojnih umaka za tjesteninu, nadjeva za sendviče i tortilje.

Ako ne jedete hranu životinjskog porijekla, ili vam je ono dosadilo, ne očajavajte. Na tržištu se nalazi nekolicina biljnih alternativa za mljeveno meso od soje, pšenice i proteina graška.

Biljnu alternativu za mljeveno meso možete napraviti i sami – od zelene leće i oraha. Donosimo vam recept za sočni nadjev prepun bjelančevina biljnog porijekla koji možete spojiti s brojnim jelima.

Njime možete nadjenuti tortilje i sendviče, sljubiti ga s kuhanom tjesteninom i rižom, staviti na pečeni krumpir – pa čak i pizzu.

Biljna alternativa za mljeveno meso od leće i oraha Biljna alternativa za mljeveno meso od leće i oraha (Foto: Shutterstock)

Sastojci:

  • 1 l povrtnog temeljca
  • 200 g zelene leće
  • 100 g oraha
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 2 velike rajčice
  • 1 luk
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 žlica mljevenog kumina
  • 1 čajna žličica čili praha
  • 1 čajna žličica sušenog origana
  • ½ čajne žličice kajenskog papra
  • ½ čajna žličice tekućeg dima
  • sol po želji
  • sok limete po želji
  • šaka svježeg korijandra
  • biljno ulje po želji

Priprema:

  1. Namočite orah u vrućoj vodi oko pola sata. Ocijedite orahe od vode i narežite ih na manje komade.
  2. Dobro isperite sušenu leću.
  3. U loncu zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk. Pirjajte ga nekoliko minuta dok ne omekša.
  4. Dodajte nasjeckani češnjak i nastavite pirjati oko 30 sekundi.
  5. Dodajte koncentrat rajčice, sve dobro promiješajte i pirjajte još pola minute.
  6. Dodajte nasjeckane rajčice.
  7. Dodajte nasjeckane orahe, sušenu leću i sve podlijte povrtnim temeljcem.
  8. Začinite smjesu tekućim dimom, kuminom, čili prahom, kajenskim paprom i origanom.
  9. Poklopite lonac i kuhajte sve zajedno oko 25 minuta.
  10. Otklopite lonac i nastavite kuhati smjesu dok ne ispari višak tekućine.
  11. Začinite biljnu alternativu za mljeveno meso sa solju po želji.
  12. Poslužite s nasjeckanim korijandrom i malo soka limete. Dobar tek!

3 eura za 100 grama: Zapostavljene "zlatne" pahuljice koje imaju okus po siru, a poboljšavaju okus svakog slanog jela Prehrambeni kvasac Prehrambeni kvasac možete dodati u juhe i salate Prehrambeni kvasac možete staviti i na tjesteninu umjesto parmezana +1 Prehrambeni kvasac možete dodati raznim umacima

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju