Kukuruzna zlevanka, slatka ili slana, neodoljiv je zalogaj gastrotradicije kontinentalne Hrvatske. Pravi se od jednostavnih sastojaka koje uvijek imate kod kuće, poput kukuruzne krupice, pšeničnog brašna ili pšenične krupice, a često joj se dodaju i vrhnje, džem, jabuke ili mak.

Što se jednostavnosti tiče, iznimka nije ni ova veganska varijacija zlevanke s jabukama s potpisom Marine Minko, maherice veganske kuhinje, čije recepte pobožno pratimo na portalu www.krenizdravo.hr, a što se tiče okusa, sigurno je jedna od najboljih koju smo u životu probali.

S tek nekoliko jednostavnih zamjena - narančasti batat umjesto jaja i veganski umjesto običnog jogurta, dobit ćete tradicionalni desert bez namirnica životinjskog podrijetla i fantastičnog okusa. Precizni recept vodit će vas bez greške, a navedena količina sastojaka odgovarat će limu za pečenje dimenzija 40 x 35 centimetra. Uživajte!

Sastojci za vegansku kukuruznu zlevanku s jabukama:

  • 300 g kukuruzne krupice (za palentu) ili kukuruznog oštrog brašna
  • 270 g pšeničnog oštrog brašna
  • 150 g narančastog batata
  • 200 ml javorovog sirupa (ili neki zaslađivač po želji)
  • 300 ml suncokretovog ulja
  • 500 ml veganskog jogurta
  • 350 ml mineralne gazirane vode
  • 20 g praška za pecivo
  • 800 g jabuka
  • cimet po želji

Priprema veganske kukuruzne zlevanke s jabukama:

  1. Promiješajte u većoj zdjeli kukuruznu krupicu, oštro pšenično brašno i prašak za pečenje.
  2. Jabuke ogulite i naribajte te posipajte cimetom.
  3. Koru jabuke izblendajte zajedno s mineralnom vodom i zatim ocijedite da dobijete čistu tekućinu nalik gaziranom soku od jabuka.
  4. Izblendajte sirovi batat zajedno s jogurtom, odvojite pola smjese i maknite sa strane, a u preostalu polovicu dodajte ulje, javorov sirup i dobiveni sok od jabuka. Sve dobro promiješajte i ulijte u zdjelu sa suhim sastojcima.
  5. Promiješajte dobro i izlijte u kalup obložen papirom za pečenje te po vrhu rasporedite naribane jabuke.
  6. Pecite 20-ak minuta na 180 °C.
  7. Zatim izvadite i prelijte preostalom smjesom od jogurta i batata. Vratite u pećnicu na još 20-ak minuta. Provjerite ubadanjem drvenog štapića. Zlevanka je pečena kada je izvađeni štapić potpuno suh.
  8. Tijekom serviranja po želji posipajte šećerom u prahu.

Nakon vode: Najrasprostranjenije piće na svijetu koje je promijenilo tijek povijesti Čaj - 1 Čaj - 2 Čaj - 3 +1 Čaj - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju