Kukuruzna zlevanka, slatka ili slana, neodoljiv je zalogaj gastrotradicije kontinentalne Hrvatske. Pravi se od jednostavnih sastojaka koje uvijek imate kod kuće, poput kukuruzne krupice, pšeničnog brašna ili pšenične krupice, a često joj se dodaju i vrhnje, džem, jabuke ili mak.
Što se jednostavnosti tiče, iznimka nije ni ova veganska varijacija zlevanke s jabukama s potpisom Marine Minko, maherice veganske kuhinje, čije recepte pobožno pratimo na portalu www.krenizdravo.hr, a što se tiče okusa, sigurno je jedna od najboljih koju smo u životu probali.
S tek nekoliko jednostavnih zamjena - narančasti batat umjesto jaja i veganski umjesto običnog jogurta, dobit ćete tradicionalni desert bez namirnica životinjskog podrijetla i fantastičnog okusa. Precizni recept vodit će vas bez greške, a navedena količina sastojaka odgovarat će limu za pečenje dimenzija 40 x 35 centimetra. Uživajte!
Sastojci za vegansku kukuruznu zlevanku s jabukama:
- 300 g kukuruzne krupice (za palentu) ili kukuruznog oštrog brašna
- 270 g pšeničnog oštrog brašna
- 150 g narančastog batata
- 200 ml javorovog sirupa (ili neki zaslađivač po želji)
- 300 ml suncokretovog ulja
- 500 ml veganskog jogurta
- 350 ml mineralne gazirane vode
- 20 g praška za pecivo
- 800 g jabuka
- cimet po želji
Priprema veganske kukuruzne zlevanke s jabukama:
- Promiješajte u većoj zdjeli kukuruznu krupicu, oštro pšenično brašno i prašak za pečenje.
- Jabuke ogulite i naribajte te posipajte cimetom.
- Koru jabuke izblendajte zajedno s mineralnom vodom i zatim ocijedite da dobijete čistu tekućinu nalik gaziranom soku od jabuka.
- Izblendajte sirovi batat zajedno s jogurtom, odvojite pola smjese i maknite sa strane, a u preostalu polovicu dodajte ulje, javorov sirup i dobiveni sok od jabuka. Sve dobro promiješajte i ulijte u zdjelu sa suhim sastojcima.
- Promiješajte dobro i izlijte u kalup obložen papirom za pečenje te po vrhu rasporedite naribane jabuke.
- Pecite 20-ak minuta na 180 °C.
- Zatim izvadite i prelijte preostalom smjesom od jogurta i batata. Vratite u pećnicu na još 20-ak minuta. Provjerite ubadanjem drvenog štapića. Zlevanka je pečena kada je izvađeni štapić potpuno suh.
- Tijekom serviranja po želji posipajte šećerom u prahu.
Nakon vode: Najrasprostranjenije piće na svijetu koje je promijenilo tijek povijesti +1