Kimchi je korejsko jelo napravljeno od fermentiranog kineskog kupusa i drugih vrsta povrća u marinadi na temelju korejske čili paste gochujang ili čili praha gochugaru. Karakterizira ga savršeno uravnotežena količina slatkih, kiselih i ljutih okusa.
U Koreji se kimchi jede – uz sve. Dodaje se u juhe, palačinke, pečeni krumpir i rezance. Odličan je i kao prilog mesnim i ribljim jelima. U Hrvatskoj se može kupiti u specijaliziranim trgovima azijske i zdrave hrane, možete ga naručiti preko interneta, ali i sami napraviti po ovom receptu.
Kimchi će biti i sjajan dodatak tostu od sira. Za sendvič možete upotrijebiti različitu vrstu topivih sireva – od blage mozzarelle preko gaude do zrelog cheddara.
Posebnu hrskavost kruhu dat će – majoneza. Namažite je na kriške kruha umjesto maslaca i prepustite se uživanju.
Sastojci za tost sa sirom i kimchijem:
- 60 g naribanog sira po želji
- 40 g ocijeđenog kimchija
- 2 kriške kruha
- 1 žlica majoneze
- 1 žlica maslaca
Priprema tosta sa sirom i kimchijem:
- U većoj tavi rastopite žlicu maslaca pa na njemu prepirjajte kimchi. Pirjajte ga svega nekoliko minuta da zagrijete fermentirani kineski kupus.
- Napravite u tavi mjesta i za kruh podalje od kimchija.
- Vanjsku stranu kruha premažite majonezom te stavite na zagrijanu tavu.
- Na obje kriške kruha stavite naribani sir, smanjite temperaturu na lagano i pecite tako oko pet do sedam minuta dok se sir ne rastopi.
- Prebacite zagrijani kimchi na jednu krišku kruha, a drugom je preklopite. Špatulom stisnite tost sendvič i pustite da se termički obradi do kraja, odnosno dok obje strane ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju.
- Poslužite odmah! Dobar tek!