Kimchi je korejsko jelo sastavljeno od fermentiranog kineskog kupusa i drugih vrsta povrća u finoj začinskoj marinadi. Kineski kupus se obično sljubljuje s korejskom čili pastom po imenu Gochujang ili s dodatkom čili praha Gochugaru.

Kimchi ima savršenu ravnotežu slatko-kiselih i ljutih okusa. Najčešće se poslužuje kao prilog uz razne vrste mesnih, ribljih i povrtnih jela, ali se može dodati kao sastojak u kuhana jela na žlicu.

Ne samo da njegov okus možete sljubiti sa širokom paletom jela, već je i njegova redovita konzumacija dobra za zdravlje. Kineski kupus bogat je vitaminima A i C, no njegova najvažnija korist dokazi od procesa fermentacije koje poboljšava naš crijevni mikrobiom.

Kimchi se može kupiti u specijaliziranim trgovinama korejske hrane, a uz malo truda i strpljenja napraviti i u kućnoj radinosti.

Sastojci za kimchi:

  • 1 glavica kineskog kupusa
  • 1 l vode
  • 100 g rotkvice
  • 100 g svježeg đumbira
  • 6 češnja češnjaka
  • 1-3 žlice čili praha Gochugaru
  • 2 crvene čili papričice
  • 2 ljutike
  • 2 mrkve
  • 2 žlice umaka tamari
  • 2 žlice morske soli
  • vezica mladog luka

Priprema kimchija:

Kimchi možete napraviti i kod kuće Kimchi možete napraviti i kod kuće (Foto: Shutterstock)

Prvi dan

  1. Sterilizirajte staklenku od 1 litre. Pustite da se ohladi.
  2. Otrgajte vanjske listove na kineskom kupusu. Ostatak dobro isperite pod mlazom čiste vode.
  3. Narežite oprani kupus na trakice debljine oko pet centimetara i stavite u veću zdjelu.
  4. Pomiješajte litru vode i dvije žlice soli. Dobro promiješajte tekućinu dok se sol ne otopi, pa je prelijte preko trakica kineskog kupusa tako da je povrće u potpunosti pod tekućinom.
  5. Pokrite kupus plastičnom folijom ili poklopcem i pustite sve zajedno na sobnoj temperaturi preko noći.

Drugi dan

  1. Ocijedite slanu vodu od kupusa, ali sačuvajte slanu otopinu.
  2. Naribajte mrkve, nasjeckajte rotkvice na tanke kriške i narežite mladi luk na veće komade. Pomiješajte dobiveno povrće s nasjeckanim kineskim kupusom.
  3. Ogulite češnjak i ljutiku. Izvadite koštice iz čili papričica.
  4. U blenderu napravite smjesu od češnjaka, đumbira, čili papričica, ljutike, tamarija i čili praha Gotchugaru. Iskoristite jednu do tri žlice čili praha ovisno o tome koliko volite ljutu hranu.
  5. Dobivenu pastu prebacite u zdjelu s povrćem. Dobro utrljajte smjesu u kineski kupus i drugo povrće. Najbolje je da to učinite s kuhinjskim rukavicama na rukama.
  6. Dobiveno povrće utisnite u steriliziranu staklenku i dolijte malo slane otopine.
  7. Na vrh povrća stavite uteg tako da bude uronjeno pod tekućinom. Prekrijte staklenku s plastičnom folijom i gumicom.

Dan 3-7

  1. Staklenku ostavite na sobnoj temperaturi do 14 dana. Nakon sedmog dana počnite isprobavati kimchi. Kupus bi trebao biti slan, ugodno kiselkast i pomalo hrskav.
  2. Kada ste zadovoljni s rezultatom, staklenku zatvorite s odgovarajućim poklopcem i stavite u hladnjak. Ovako pripremljeni kimchi u hladnjaku može „izdržati“ i do četiri mjeseca. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju