Kimchi je korejsko jelo sastavljeno od fermentiranog kineskog kupusa i drugih vrsta povrća u finoj začinskoj marinadi. Kineski kupus se obično sljubljuje s korejskom čili pastom po imenu Gochujang ili s dodatkom čili praha Gochugaru.
Kimchi ima savršenu ravnotežu slatko-kiselih i ljutih okusa. Najčešće se poslužuje kao prilog uz razne vrste mesnih, ribljih i povrtnih jela, ali se može dodati kao sastojak u kuhana jela na žlicu.
Ne samo da njegov okus možete sljubiti sa širokom paletom jela, već je i njegova redovita konzumacija dobra za zdravlje. Kineski kupus bogat je vitaminima A i C, no njegova najvažnija korist dokazi od procesa fermentacije koje poboljšava naš crijevni mikrobiom.
Kimchi se može kupiti u specijaliziranim trgovinama korejske hrane, a uz malo truda i strpljenja napraviti i u kućnoj radinosti.
Sastojci za kimchi:
- 1 glavica kineskog kupusa
- 1 l vode
- 100 g rotkvice
- 100 g svježeg đumbira
- 6 češnja češnjaka
- 1-3 žlice čili praha Gochugaru
- 2 crvene čili papričice
- 2 ljutike
- 2 mrkve
- 2 žlice umaka tamari
- 2 žlice morske soli
- vezica mladog luka
Priprema kimchija:
Prvi dan
- Sterilizirajte staklenku od 1 litre. Pustite da se ohladi.
- Otrgajte vanjske listove na kineskom kupusu. Ostatak dobro isperite pod mlazom čiste vode.
- Narežite oprani kupus na trakice debljine oko pet centimetara i stavite u veću zdjelu.
- Pomiješajte litru vode i dvije žlice soli. Dobro promiješajte tekućinu dok se sol ne otopi, pa je prelijte preko trakica kineskog kupusa tako da je povrće u potpunosti pod tekućinom.
- Pokrite kupus plastičnom folijom ili poklopcem i pustite sve zajedno na sobnoj temperaturi preko noći.
Drugi dan
- Ocijedite slanu vodu od kupusa, ali sačuvajte slanu otopinu.
- Naribajte mrkve, nasjeckajte rotkvice na tanke kriške i narežite mladi luk na veće komade. Pomiješajte dobiveno povrće s nasjeckanim kineskim kupusom.
- Ogulite češnjak i ljutiku. Izvadite koštice iz čili papričica.
- U blenderu napravite smjesu od češnjaka, đumbira, čili papričica, ljutike, tamarija i čili praha Gotchugaru. Iskoristite jednu do tri žlice čili praha ovisno o tome koliko volite ljutu hranu.
- Dobivenu pastu prebacite u zdjelu s povrćem. Dobro utrljajte smjesu u kineski kupus i drugo povrće. Najbolje je da to učinite s kuhinjskim rukavicama na rukama.
- Dobiveno povrće utisnite u steriliziranu staklenku i dolijte malo slane otopine.
- Na vrh povrća stavite uteg tako da bude uronjeno pod tekućinom. Prekrijte staklenku s plastičnom folijom i gumicom.
Dan 3-7
- Staklenku ostavite na sobnoj temperaturi do 14 dana. Nakon sedmog dana počnite isprobavati kimchi. Kupus bi trebao biti slan, ugodno kiselkast i pomalo hrskav.
- Kada ste zadovoljni s rezultatom, staklenku zatvorite s odgovarajućim poklopcem i stavite u hladnjak. Ovako pripremljeni kimchi u hladnjaku može „izdržati“ i do četiri mjeseca. Dobar tek!