Tjestenina s mljevenim orasima bilo je popularno jelo u Hrvatskoj u 80-im godinama prošlog stoljeća. Serviralo se za ručak i večeru – bez obzira što je riječ o slatkom jelu.
Za jelo se upotrebljavala koja god vrsta tjestenine se mogla naći kod kuće poput pužića, pennea, špageta… Skuhana tjestenina bi se pomiješala s maslacem, mljevenim orasima i dosta šećera sve dok se nije dobilo jelo koje su obožavali klinci, ali i odrasli.
Baš poput luleka s makom, riječ je o nostalgičnom obroku iz nekih prošlih vremena koje je zaboravljeno i danas se rijetko kad kuha. A to je prava šteta.
Donosimo vam recept za tjesteninu s mljevenim orasima. Količinu šećera prilagodite vlastitom ukusu, a po želji možete ga modernizirati te dodati i nešto začina po želji. Na raspolaganju vam je sve od mljevenog cimeta i klinčića do muškatnog oraščića ili pak đumbira i ekstrakta vanilije.
Tjestenina s mljevenim orasima - sastojci:
- 300 g tjestenine po želji
- 150 g mljevenih oraha
- 100 g šećera
- 50 g maslaca
- 1 vanilin šećer
- punomasno mlijeko po želji
Tjestenina s mljevenim orasima - priprema:
- Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijedite je i stavite sa strane.
- U većoj tavi rastopite maslac, dodajte mljevene orahe, šećer i vanilin šećer te dobro promiješajte. Po želji možete sve zajedno podliti s malo punomasnog mlijeka.
- U tavu dodajte kuhanu tjesteninu, sve dobro promiješajte i servirajte toplo. Dobar tek!
5 razloga zašto bismo svaki dan trebali pojesti šaku oraha