Philly Cheesesteak je popularni američki sendvič koji kombinira sitno sjeckane komadiće junećeg odreska, povrće i sir. Nastao je tridesetih godina prošlog stoljeća u Philladelphiji u Sjedinjenim Američkim Državama po kojima je dobio i ime.
Legenda kaže da je za ovaj kulinarski izum zaslužan ulični prodavač hot-dogova Pat Olivieri koji je jednog dana odlučio napraviti nešto novo.
Taman kad je poželio kušao svoju kreaciju zaustavio ga je lokalni taksist i priznao da njegova hrana tako dobro miriše da i on želi malo.
Zvijezda je rođena.
Recept za klasični philly cheesesteak može se prilagoditi i drugim jelima. Mi vam danas predlažemo tjesteninu s okusom philly cheesesteaka.
Philly Cheesesteak tjestenina - sastojci:
- 450 g junećeg odreska (najbolje ribeye)
- 225 g suhe tjestenine
- 225 g šampinjona
- 170 g sira provolone
- 125 ml vrhnja za kuhanje
- 125 ml punomasnog mlijeka
- 3-4 češnja češnjaka
- 1 litra mesnog temeljca
- 1 luk
- 1 zelena paprika
- 1 crvena paprika
- 1 čajna žličica mediteranske mješavine začina
- biljno ulje po želji
- sol i papar po želji
Philly Cheesesteak tjestenina - priprema:
- U dubljoj tavi zagrijte malo ulja, pa na njemu ispecite juneći odrezak koji ste prethodno začinili sa solju, paprom i mediteranskom mješavinom začina te narezali na tanke ploške. Pecite komadiće junetine na visokoj temperaturi nekoliko minuta s obje strane dok se termički ne obrade do kraja. Pečene komadiće odreska zamotajte u aluminijsku foliju i stavite sa strane da se odmara.
- U istu tavu dodajte još ulja i ispirjajte nasjeckane šampinjone. Pirjajte ih oko osam do 10 minuta dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Stavite ih sa strane zajedno s junetinom.
- U istoj tavi prepirjajte nasjeckani luk i paprike dok povrće ne omekša. Dodajte i češnjak te pirjajte sve zajedno još oko pola minute. Potom podlijte tavu s mesnim temeljcem. Drvenom kuhačom ostružite zagorjele komadiće mesa i masnoće. U tavu ulijte mlijeko, vrhnje za kuhanje i suhu tjesteninu. Poklopite lonac i pustite da se kuha 10 do 12 minuta dok tjestenina ne postane al dente, a umak se ne zgusne.
- U tavu vratite prepirjane gljive i dodajte naribani sir. Posolite po potrebi i pustite da se sira rastopi. Servirajte tjesteninu s pečenim komadićima junetine i salatom po želji. Dobar tek!