Philly Cheesesteak je popularni američki sendvič koji kombinira sitno sjeckane komadiće junećeg odreska, povrće i sir. Nastao je tridesetih godina prošlog stoljeća u Philladelphiji u Sjedinjenim Američkim Državama po kojima je dobio i ime.

Legenda kaže da je za ovaj kulinarski izum zaslužan ulični prodavač hot-dogova Pat Olivieri koji je jednog dana odlučio napraviti nešto novo.

Taman kad je poželio kušao svoju kreaciju zaustavio ga je lokalni taksist i priznao da njegova hrana tako dobro miriše da i on želi malo.
Zvijezda je rođena.

Recept za klasični philly cheesesteak može se prilagoditi i drugim jelima. Mi vam danas predlažemo tjesteninu s okusom philly cheesesteaka.

Philly Cheesesteak tjestenina - sastojci:

  • 450 g junećeg odreska (najbolje ribeye)
  • 225 g suhe tjestenine
  • 225 g šampinjona
  • 170 g sira provolone
  • 125 ml vrhnja za kuhanje
  • 125 ml punomasnog mlijeka
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 1 litra mesnog temeljca
  • 1 luk
  • 1 zelena paprika
  • 1 crvena paprika
  • 1 čajna žličica mediteranske mješavine začina
  • biljno ulje po želji
  • sol i papar po želji

Philly Cheesesteak tjestenina - priprema:

  1. U dubljoj tavi zagrijte malo ulja, pa na njemu ispecite juneći odrezak koji ste prethodno začinili sa solju, paprom i mediteranskom mješavinom začina te narezali na tanke ploške. Pecite komadiće junetine na visokoj temperaturi nekoliko minuta s obje strane dok se termički ne obrade do kraja. Pečene komadiće odreska zamotajte u aluminijsku foliju i stavite sa strane da se odmara.
  2. U istu tavu dodajte još ulja i ispirjajte nasjeckane šampinjone. Pirjajte ih oko osam do 10 minuta dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Stavite ih sa strane zajedno s junetinom.
  3. U istoj tavi prepirjajte nasjeckani luk i paprike dok povrće ne omekša. Dodajte i češnjak te pirjajte sve zajedno još oko pola minute. Potom podlijte tavu s mesnim temeljcem. Drvenom kuhačom ostružite zagorjele komadiće mesa i masnoće. U tavu ulijte mlijeko, vrhnje za kuhanje i suhu tjesteninu. Poklopite lonac i pustite da se kuha 10 do 12 minuta dok tjestenina ne postane al dente, a umak se ne zgusne.
  4. U tavu vratite prepirjane gljive i dodajte naribani sir. Posolite po potrebi i pustite da se sira rastopi. Servirajte tjesteninu s pečenim komadićima junetine i salatom po želji. Dobar tek!

Tajne profesionalaca: Kako savršeno skuhati tjesteninu? Kako skuhati tjesteninu? - 4 Kako skuhati tjesteninu? - 5 Kako skuhati tjesteninu? - 1 +1 Kako skuhati tjesteninu? - 2