Leća se smatra sretnom hranom u dobrom dijelu svijeta, pa tako i u Italiji. Okrugli plosnati oblik leće podsjeća na kovanice pa u Italiji vjeruju da što više jedete tu mahunarku, to će vam doći više novca u novoj godini.
Kada se leća sljubi sa svinjetinom – mesom bogatim masnoćom koje potječe od životinja čije njuške uvijek strše naprijed i zato simboliziraju prosperitet – dobiva se ukusna i moćna kombinacija bogata bjelančevinama za koju se vjeruje da donosi sreću.
Ne čudi stoga što se na početku nove godine u Italiji često kuha tjestenina s lećom po imenu pasta e lenticchie. U receptu se koristi kratka cjevasta tjestenina poput tubettija, a obuhvaća i nešto nasjeckane pancete ne nezaobilaznog parmezana.
Sastojci za talijansku tjesteninu s lećom:
- 750 ml pilećeg temeljca
- 750 ml obične vode
- 450 g tjestenine
- 250 ml pasate
- 250 ml bijelog vina
- 200 g leće
- 150 g nasjeckane pancete
- 100 g parmezana
- 1 mrkva
- 1 stapka celera
- 1 luk
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 grančica ružmarina
- 1 grančica timijana
- lovorov list
- biljno ulje za pirjanje
- prstohvat čili praha
- sol i papar po želji
Priprema talijanske tjestenine koja donosi sreću:
- Nasjeckajte luk, mrkvu i celer na sitne komade veličine leće. Češnjak narežite na tanke kriške.
- Leću isperite u vodi da odstranite sve eventualne nečistoće.
- U velikom loncu prepržite sitno nasjeckanu pancetu na malo biljnog ulja ili bez – po želji. Pirjajte dok panceta ne dobijete smeđu boju.
- Dodajte nasjeckan i luk, mrkvu i celer. Posolite i popaprite.
- Pirjajte povrće dvije-tri minute, pa dodajte češnjak i prstohvat čilija. Pirjajte oko jedne minute.
- Dodajte koncentrat rajčice, sve dobro promiješajte i pirjajte oko minute.
- Podlijte povrće i pancetu s vinom. Kada se vino reducira za pola, ubacite leću.
- Podlijte s pilećim temeljcem te pasatom. U tekućinu ubacite i timijan, ružmarin te lovor.
- Kada tekućina zavrije, smanjite temperaturu i kuhajte sve zajedno oko pola sata.
- Izvadite iz lonca začinsko bilje.
- Štapnim mikserom izblendajte dio leće da dobijete kremastu teksturu umaka.
- Tada dodajte sušenu tjesteninu i ostatak. Nastavite kuhati još 15 do 20 minuta uz često miješanje dok se tjestenina i leća ne skuhaju do kraja. Po potrebi dodajte još vode kako se tjestenina bude kuhala.
- Umiješajte u kuhanu tjesteninu jednu žlicu maslaca i naribani parmezan.
- Poslužite toplo. Dobar tek!
Pola kilograma za 1,5 eura: Zaboravljeni izvor proteina koji smanjuje visoki kolesterol +0