Leća se smatra sretnom hranom u dobrom dijelu svijeta, pa tako i u Italiji. Okrugli plosnati oblik leće podsjeća na kovanice pa u Italiji vjeruju da što više jedete tu mahunarku, to će vam doći više novca u novoj godini.

Kada se leća sljubi sa svinjetinom – mesom bogatim masnoćom koje potječe od životinja čije njuške uvijek strše naprijed i zato simboliziraju prosperitet – dobiva se ukusna i moćna kombinacija bogata bjelančevinama za koju se vjeruje da donosi sreću.

Ne čudi stoga što se na početku nove godine u Italiji često kuha tjestenina s lećom po imenu pasta e lenticchie. U receptu se koristi kratka cjevasta tjestenina poput tubettija, a obuhvaća i nešto nasjeckane pancete ne nezaobilaznog parmezana.

Sastojci za talijansku tjesteninu s lećom:

  • 750 ml pilećeg temeljca
  • 750 ml obične vode
  • 450 g tjestenine
  • 250 ml pasate
  • 250 ml bijelog vina
  • 200 g leće
  • 150 g nasjeckane pancete
  • 100 g parmezana
  • 1 mrkva
  • 1 stapka celera
  • 1 luk
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 grančica ružmarina
  • 1 grančica timijana
  • lovorov list
  • biljno ulje za pirjanje
  • prstohvat čili praha
  • sol i papar po želji

Priprema talijanske tjestenine koja donosi sreću:

  1. Nasjeckajte luk, mrkvu i celer na sitne komade veličine leće. Češnjak narežite na tanke kriške.
  2. Leću isperite u vodi da odstranite sve eventualne nečistoće.
  3. U velikom loncu prepržite sitno nasjeckanu pancetu na malo biljnog ulja ili bez – po želji. Pirjajte dok panceta ne dobijete smeđu boju.
  4. Dodajte nasjeckan i luk, mrkvu i celer. Posolite i popaprite.
  5. Pirjajte povrće dvije-tri minute, pa dodajte češnjak i prstohvat čilija. Pirjajte oko jedne minute.
  6. Dodajte koncentrat rajčice, sve dobro promiješajte i pirjajte oko minute.
  7. Podlijte povrće i pancetu s vinom. Kada se vino reducira za pola, ubacite leću.
  8. Podlijte s pilećim temeljcem te pasatom. U tekućinu ubacite i timijan, ružmarin te lovor.
  9. Kada tekućina zavrije, smanjite temperaturu i kuhajte sve zajedno oko pola sata.
  10. Izvadite iz lonca začinsko bilje.
  11. Štapnim mikserom izblendajte dio leće da dobijete kremastu teksturu umaka.
  12. Tada dodajte sušenu tjesteninu i ostatak. Nastavite kuhati još 15 do 20 minuta uz često miješanje dok se tjestenina i leća ne skuhaju do kraja. Po potrebi dodajte još vode kako se tjestenina bude kuhala.
  13. Umiješajte u kuhanu tjesteninu jednu žlicu maslaca i naribani parmezan.
  14. Poslužite toplo. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju