Leća se smatra sretnom hranom u dobrom dijelu svijeta, pa tako i u Italiji. Okrugli plosnati oblik leće podsjeća na kovanice pa u Italiji vjeruju da što više jedete tu mahunarku, to će vam doći više novca u novoj godini. 
Kada se leća sljubi sa svinjetinom – mesom bogatim masnoćom koje potječe od životinja čije njuške uvijek strše naprijed i zato simboliziraju prosperitet – dobiva se ukusna i moćna kombinacija bogata bjelančevinama za koju se vjeruje da donosi sreću. 
Ne čudi stoga što se na početku nove godine u Italiji često kuha tjestenina s lećom po imenu pasta e lenticchie. U receptu se koristi kratka cjevasta tjestenina poput tubettija, a obuhvaća i nešto nasjeckane pancete ne nezaobilaznog parmezana.
Sastojci za talijansku tjesteninu s lećom:
- 750 ml pilećeg temeljca
 - 750 ml obične vode
 - 450 g tjestenine
 - 250 ml pasate
 - 250 ml bijelog vina
 - 200 g leće
 - 150 g nasjeckane pancete
 - 100 g parmezana
 - 1 mrkva
 - 1 stapka celera
 - 1 luk
 - 2-3 češnja češnjaka
 - 1 žlica koncentrata rajčice
 - 1 grančica ružmarina
 - 1 grančica timijana
 - lovorov list
 - biljno ulje za pirjanje
 - prstohvat čili praha
 - sol i papar po želji
 
Priprema talijanske tjestenine koja donosi sreću:
- Nasjeckajte luk, mrkvu i celer na sitne komade veličine leće. Češnjak narežite na tanke kriške.
 - Leću isperite u vodi da odstranite sve eventualne nečistoće.
 - U velikom loncu prepržite sitno nasjeckanu pancetu na malo biljnog ulja ili bez – po želji. Pirjajte dok panceta ne dobijete smeđu boju.
 - Dodajte nasjeckan i luk, mrkvu i celer. Posolite i popaprite.
 - Pirjajte povrće dvije-tri minute, pa dodajte češnjak i prstohvat čilija. Pirjajte oko jedne minute.
 - Dodajte koncentrat rajčice, sve dobro promiješajte i pirjajte oko minute.
 - Podlijte povrće i pancetu s vinom. Kada se vino reducira za pola, ubacite leću.
 - Podlijte s pilećim temeljcem te pasatom. U tekućinu ubacite i timijan, ružmarin te lovor.
 - Kada tekućina zavrije, smanjite temperaturu i kuhajte sve zajedno oko pola sata.
 - Izvadite iz lonca začinsko bilje.
 - Štapnim mikserom izblendajte dio leće da dobijete kremastu teksturu umaka.
 - Tada dodajte sušenu tjesteninu i ostatak. Nastavite kuhati još 15 do 20 minuta uz često miješanje dok se tjestenina i leća ne skuhaju do kraja. Po potrebi dodajte još vode kako se tjestenina bude kuhala.
 - Umiješajte u kuhanu tjesteninu jednu žlicu maslaca i naribani parmezan.
 - Poslužite toplo. Dobar tek!
 

              
              
              
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            