Pasta alla zozzona ili u prijevodu s talijanskog jezika prljava tjestenina popularno je jelo koje potječe iz Rima. Izvan Italije, pak, rijetki su čuli za njega što je prava šteta. Riječ je o kombinaciji dvaju (ili čak tri) popularnih tjestenina – carbonare i amatriciane (s natruhama cacio e pepea).
Kada se priprema pasta alla zozzona najčešće se kuha tjestenina cjevastog oblika poput rigatonija te poslužuje u gustom i bogatom umaku napravljenom od rajčice, žumanjka i pikantnog sira od ovčjeg mlijeka pecorino romano s kobasicama i slaninom guanciale.
Ako ne možete pronaći legendarnu talijansku slaninu od sušenih svinjskih obraza, poslužite se pancetom. Recept je vrlo jednostavan, a napravite li sve kako treba dobit ćete bogat, kremast i ukusan umak s nevjerojatnom kombinacijom okusa.
Sastojci za pastu alla zozzona:
- 250 g tjestenine
- 200 g rajčica iz konzerve
- 100 g slanine
- 75 g sira pecorino romano
- 60 ml suhog bijelog vina
- 3 žumanjka
- 2 svinjske kobasice
- 1 luk
- sol i crni papar po želji
- maslinovo ulje po želji
Priprema paste alla zozzone:
- Zagrijte vodu u loncu, posolite je i skuhajte tjesteninu po uputama s pakiranja da budu al dente.
- U tavi ispržite slaninu narezanu na trakice kako biste otopili masnoću. Izvadite pržene komadiće slanine iz tave i stavite sa strane.
- Na preostaloj masnoći popržite luk i kobasice narezane na kolute. Po želji možete dodati i malo maslinova ulja, ali nije potrebno. Pirjajte kobasice i luk oko 5 do 7 minuta dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
- Deglazirajte tavu s vinom i dobro je postružite. Kad alkohol ispari, dodajte rajčice iz konzerve. Kuhajte sve zajedno oko desetak minuta.
- Dok se umak kuha, u maloj zdjelici izmućkajte žumanjke, crni papar, naribani sir i malo tople vode u kojoj se kuhala tjestenina. Stavite sa strane.
- Kuhanu tjesteninu stavite u umak i dobro promiješajte. Ugasite vatru na štednjaku i onda umiješajte mješavinu žumanjaka i sira te prženu slaninu u tjesteninu. Dobro promiješajte i odmah poslužite s još nešto naribanog sira. Dobar tek!
Uvrnuta tjestenina: Protrljajte dlanove i napravite omiljene talijanske "davitelje svećenika" +1