Pasta alla zozzona ili u prijevodu s talijanskog jezika prljava tjestenina popularno je jelo koje potječe iz Rima. Izvan Italije, pak, rijetki su čuli za njega što je prava šteta. Riječ je o kombinaciji dvaju (ili čak tri) popularnih tjestenina – carbonare i amatriciane (s natruhama cacio e pepea).

Kada se priprema pasta alla zozzona najčešće se kuha tjestenina cjevastog oblika poput rigatonija te poslužuje u gustom i bogatom umaku napravljenom od rajčice, žumanjka i pikantnog sira od ovčjeg mlijeka pecorino romano s kobasicama i slaninom guanciale.

Ako ne možete pronaći legendarnu talijansku slaninu od sušenih svinjskih obraza, poslužite se pancetom. Recept je vrlo jednostavan, a napravite li sve kako treba dobit ćete bogat, kremast i ukusan umak s nevjerojatnom kombinacijom okusa.

Sastojci za pastu alla zozzona:

  • 250 g tjestenine
  • 200 g rajčica iz konzerve
  • 100 g slanine
  • 75 g sira pecorino romano
  • 60 ml suhog bijelog vina
  • 3 žumanjka
  • 2 svinjske kobasice
  • 1 luk
  • sol i crni papar po želji
  • maslinovo ulje po želji

Priprema paste alla zozzone:

  1. Zagrijte vodu u loncu, posolite je i skuhajte tjesteninu po uputama s pakiranja da budu al dente.
  2. U tavi ispržite slaninu narezanu na trakice kako biste otopili masnoću. Izvadite pržene komadiće slanine iz tave i stavite sa strane.
  3. Na preostaloj masnoći popržite luk i kobasice narezane na kolute. Po želji možete dodati i malo maslinova ulja, ali nije potrebno. Pirjajte kobasice i luk oko 5 do 7 minuta dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
  4. Deglazirajte tavu s vinom i dobro je postružite. Kad alkohol ispari, dodajte rajčice iz konzerve. Kuhajte sve zajedno oko desetak minuta.
  5. Dok se umak kuha, u maloj zdjelici izmućkajte žumanjke, crni papar, naribani sir i malo tople vode u kojoj se kuhala tjestenina. Stavite sa strane.
  6. Kuhanu tjesteninu stavite u umak i dobro promiješajte. Ugasite vatru na štednjaku i onda umiješajte mješavinu žumanjaka i sira te prženu slaninu u tjesteninu. Dobro promiješajte i odmah poslužite s još nešto naribanog sira. Dobar tek!

Uvrnuta tjestenina: Protrljajte dlanove i napravite omiljene talijanske "davitelje svećenika" Strozzapreti Strozzapreti - 4 Strozzapreti - 3 +1 Strozzapreti - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju