Pileća piccata jedno je od talijanskih jela koje služe kao primjer da su jednostavna jela često i najslasnija. Piccata se u Italiji ne veže nužno za piletinu, nego i za teletinu ili druge vrste mesa koje se najprije stanje nožem, zatim uvaljaju u brašno pa prže, a slast im daje lagani umak od kapara i limuna.

Sastojci za piletinu alla piccata:

  • 4 pileća prsa
  • 1/2 šalice brašna
  • 1 limun
  • ulje za prženje
  • korica 1 limuna
  • sol i papar
  • tjestenina prema želji

Umak:

  • 6 žlica maslaca
  • 1 i 1/2 žlice brašna
  • 2,5 dl pilećeg temeljca
  • sok 1/2 limuna
  • 1 dl bijelog vina
  • 3 žlice kapara
  • 1/2 svežnja peršina

Priprema piletine alla piccata: 

  1. Pileća prsa prepolovite po duljini kako bi bila debljine od oko centimetra i pol. Zagrijte vodu za tjesteninu i stavite je kuhati kada provrije.
  2. Pomiješajte brašno, limunovu koricu, sol i papar pa uvaljajte svaki komad mesa u smjesu.
  3. Pržite meso oko 5 minuta sa svake strane ili dok se ne ispeče u nekoliko tura pa stavite na toplo.
  4. U istu tavu dodajte maslac i brašno pa miješajte kuhačom dok malo ne potamni, oko dvije minute. Postupno ulijte temeljac miješajući pjenjačom pa dodajte limunov sok, vino i kapare. Miješajte tri minute pa vratite piletinu natrag u tavu i ostavite oko tri minute.
  5. Piletinu i umak poslužite s tjesteninom i pospite peršinom.

Jedinstvena Expo zona na najvećem zelenom festivalu u regiji Greencajt Expo - 7 Greencajt Expo - 6 Greencajt Expo - 5 +3 Greencajt Expo - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju