Ovu raskošnu slojevitu tortu Norvežani smatraju najboljom tortom na svijetu. Nježna aroma vanilije i badema te uzbudljivi slojevi mekog biskvita, hrskave meringe i nježne kreme osigurali su joj popularnost i izvan domovine.
Recept za najbolju tortu
Zove se Kvæfjordkake, ime je dobila po gradiću na sjeveru Norveške u kojem je rođena njezina autorica Hulda Ottestad, a u ovom tekstu ćete naći recept za najbolju tortu na svijetu. Torta je, naime, nastala kao inačica jedne danske torte s puno više badema, a iz Huldine male slastičarnice proširila se norveškim domovima i postala – nacionalni ponos.
Sastojci za najbolju tortu na svijetu:
Za biskvit
- 150 g brašna
- 1½ čajne žličice praška za pecivo
- 112 g slanog maslaca sobne temperature
- 125 g šećera
- 4 velika žumanjka sobne temperature
- 60 ml mlijeka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Za meringu
- 4 velika bjelanjka sobne temperature
- 200 g šećera
- 50 g badema narezanih na listiće
Za kremu
- 50 g šećera
- 2 velika žumanjka sobne temperature
- 2 žlice kukuruznog škroba
- 480 ml punomasnog mlijeka
- ½ mahune vanilije, razrezane po dužini (ili 1 čajna žličica ekstrakta vanilije)
- 300 ml slatkog vrhnja
Priprema najbolje torte na svijetu:
- Zagrijte pećnicu na 165 stupnjeva. Premažite maslacem lim za pečenje dimenzija 40 x 30 cm i obložite ga papirom za pečenje.
- U posudi srednje veličine pomiješajte brašno i prašak za pecivo (za biskvit).
- Miksajte maslac i šećer dok ne postanu pjenasti. Umiksajte žumanjke, jedan po jedan. Dodajte mlijeko i vaniliju i miksajte dok se sve lijepo ne sjedini. Dodajte brašno s praškom za pecivo i miksajte još dok ne dobijete ujednačenu, gustu i ljepljivu smjesu. Silikonskom lopaticom ravnomjerno je rasporedite u pripremljeni lim za pečenje.
- Za meringu mikserom istucite bjelanjke da postanu pjenasti. Postupno dodajte šećer i miksajte dalje dok ne dobijete čvrsti snijeg. Izlijte ga preko tijesta u lim za pečenje i ravnomjerno ga rasporedite, tapkajući po površini da izvučete "šiljke". Pospite bademima u listićima i pecite oko 30 minuta ili dok meringa ne postane suha i nježno smećkaste boje. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.
- Da biste napravili kremu, u velikoj zdjeli pjenasto umiksajte šećer i žumanjke. Dodajte kukuruzni škrob i miksajte dok smjesa ne postane gusta i blijedo žute boje. Zatim u lonac ulijte mlijeko, dodajte sjemenke i cijelu mahunu vanilije (ili ekstrakt vanilije). Zagrijavajte na srednje jakoj vatri i kad zakuha, maknite s vatre. Izvadite mahunu vanilije pa polako ulijte mlijeko u smjesu žumanjaka i šećera, stalno miješajući da se jaja ne zgrušaju. Ulijte smjesu natrag u lonac i kuhajte na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne. Maknite s vatre i pustite da se ohladi. Istucite slatko vrhnje u čvrsti šlag i umiješajte ga u ohlađenu kremu.
- S pomoću papira za pečenje izvadite kolač iz lima za pečenje i preokrenite ga tako da meringa bude donji sloj. Prerežite tortu na pola po duljoj stanici da dobijete dva komada jednake veličine. Jedan komad pažljivo premjestite na pladanj za posluživanje i s vrha odlijepite papir za pečenje. Premažite tortu kremom i poklopite drugim dijelom kolača (ne zaboravite i s toga dijela maknuti papir za pečenje), ali tako da ovaj put meringa bude gornji sloj. Stavite tortu u hladnjak na sat vremena pa poslužite.
Slatka i kao Narnija: Jednostavan recept za pripremu i ukrašavanje efektne zimske torte +12