Svinjetina u umaku od dimljene slatke paprike jednostavno je i brzo jelo u čijem okusu to nikada ne biste prepoznali. Savršeno je za brzi domaći obrok usred radnog tjedna jer vam za pripremu i kuhanje treba tek pola sata. Odlično se slaže i s tjesteninom i s rižom i pireom od krumpira.
Ako volite ljuto, dio slatke paprike možete zamijeniti ljutom. Dimljena paprika dodat će dubinu jelu, a ako ste je još željni, možete mali umiješati i u kiselo vrhnje prije nego ga dodate u umak. Ako koristite neki drugi komad svinjetine, a ne lungić, računajte s time da će trebati više vremena da se skuha.
Sastojci za svinjetinu u umaku od dimljene slatke paprike:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 glavice luka, narezane na sitno
- 400 g svinjskog filea bez masti, narezanog na deblje trake
- 250 g šampinjona, narezanih na tanke ploške
- 1 ½ žlica dimljene slatke paprike
- 1 žlica pirea od rajčice
- 200 ml pilećeg temeljca
- 100 ml kiselog vrhnja
- tjestenina ili riža, po želji, za posluživanje
Priprema svinjetine u umaku od dimljene slatke paprike:
- Zagrijte ulje u velikoj tavi i kratko popržite svinjetinu. Izvadite je i ostavite sa strane pa u isto ulje dodajte luk. Kada luk omekša i postane staklast, vratite svinjetinu i dodajte gljive pa pirjajte na jakoj vatri 3-4 minute. Dodajte slatku papriku, promiješajte i prijajte još minutu.
- Umiješajte pire od rajčice pa zalijte temeljcem i kuhajte 5 do 8 minuta dok se svinjetina ne skuha. Na kraju umiješajte kiselo vrhnje i malo začina.
- Poslužite s tjesteninom ili rižom i po želji dodajte još kiselog vrhnja.
Hrskava svinjetina s jajima: Azijski recept pun okusa koji može pomoći protiv mamurluka +0