Bircher muesli poznati i kao švicarska zobena kaša naziv duguju svojem tvorcu, dr. Maximilianu Bircher-Benneru, švicarskom nutricionistu i liječniku koji je zobenu kašu osmislio oko 1900. godine kao ljekoviti obrok za svoje pacijente.

Bogataši, umjetnici, glazbenici, političari i druga društvena krema dolazila je u Bircherovu kliniku Lebendige Kraft (snaga vitalnosti) , smještenu u prirodi, nedaleko od Züricha kako bi se resetirala, skinula višak kilograma, izliječila razne tegobe ili vratila u formu.

Bircher je doduše muku mučio s prestajanjem pušenja, ali uzdao se u zdravu prehranu, kao i tjelovježbu te boravak na svježem zraku. Nakon lijepe duge šetnje šumom u rano jutro, pacijenti bi se bacili na Bircher-Bennerovo jelo od zobi, jabuka, mlijeka, orašastih plodova i limunova soka.

Navodno je otac zobene kaše inspiraciju za jelo dobio planinareći švicarskim Alpama. Lako probavljiv, s namirnicama koje ne izazivaju nagli pad šećera, alpski doručak jelo je od kojeg smo dugo siti i dobrog raspoloženja, bez nezdravih sastojaka. Originalan recept za zobenu kašu u međuvremenu se mijenjao i nadograđivao brojnim sastojcima poput sušenog voća, sjemenki i raznih zaslađivača, a u nastavku je jedan od recepata koji će vas zasititi.

Sastojci za zobenu kašu

  • 80 g zobenih pahuljica
  • 2 žlice naribanog kokosa
  • 1 žlica chia sjemenki
  • 1 žlica sjemenki konoplje ili sjemenki lana
  • 1 prstohvat soli
  • 1 žlica sjemenki bundeve
  • 3 žlice suhih brusnica
  • 1 i ¼ šalice bademova mlijeka ili mlijeka po izboru
  • 1 šalica običnog jogurta ili kokosova jogurta
  • ½-1 žličica čistog ekstrakta vanilije
  • 1 žlica meda (ili više prema ukusu)
  • 1 velika Granny Smith jabuka
  • ¼ šalice nasjeckanih oraha ili nasjeckanih badema

Priprema zobene kaše: 

  1. U posudi pomiješajte zobene pahuljice, orašaste plodove, kokos, sjemenke, sol i brusnice.
  2. Dodajte mlijeko, jogurt, vaniliju, med i naribanu jabuku i dobro promiješajte da se sjedini.
  3. Pokrijte zdjelu plastičnom folijom i sat do dva, ili preko noći.
  4. Sutradan umiješajte malo mlijeka ili jogurta da razrijedite smjesu ako je potrebno – i uživajte.

Bolje od majoneze? Neodoljivo kremasti umak gotov za 60 sekundi Jaja na benediktinski često su na jelovnicima za brunch Hollandaise - 3 Hollandaise - 2 +3 Hollandaise - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju