Zemlja smještena u Alpama slavna je po mnogočemu. Bilo da je riječ o prekrasnoj prirodi, bogatom izboru sireva, sjajnim čokoladama, preciznim i skupim satovima te pouzdanim bankama. Ovdje ljudi žive jako dobro i zadovoljno, no pustimo na trenutak te priče i zavirimo koja se sve jela isplati probati u Švicarskoj!

Papet Vaudois (poriluk s krumpirom i kobasicama)

Ovo slasno jelo podsjeća nas i na našu kuhinju, jer rijetko tko ne voli kobase i kiseli kupus. U ovom slučaju, baza jela napravljena je od krumpira i poriluka koji se dinstaju toliko dugo da vam se tope u ustima. Uz takav poriluk i krumpire, kombiniraju se kobasice Vaudos, koje potječu iz grada Vauda. One su prepune punog, masnog okusa koji se savršeno miješa s porilukom i krumpirima...

Rosti (punjeni krumpiri)

Krumpir je prilično važna namirnica u švicarskoj kuhinji. Ovo jelo počinje prženjem ribanog krumpira u tavi, a nakon što se krumpir poprži, na njega se doda slanina, prženo jaje i raclette sir. Uz takve krumpire, obično se servira kiseli luk.

Leckerli (keksi)

Ovi začinjeni keksi tradicionalno se jedu u švicarskim domovima u Božićno vrijeme, a jedna od ljepših stvari je osjetiti njihov miris dok se još peku. Potječu iz Berna, a kao osnovu imaju lješnjak. Prilično su ukusni, tako da sigurno nećete stati na 2,3 pojedena, već ćete ih nastaviti trusiti do mile volje.

Tartiflette

Sastojak bez kojeg se ovo jelo ne može napraviti svakako je sir Reblochon, nastao tijekom 16. stoljeća. No, jednako su važni i drugi sastojci – narezani krumpir, slanina i karamelizirani luk. Kad je smjesa tih sastojaka spremljena, jelo se prelije gore navedenim sirom koji se otopi cijeli, čak i s korom. Na ovaj način, dobit ćete možda i najukusnije jelo od krumpira i luka koje ste imali prilike kušati u životu.

Juha od brašna

Riječ je zapravo o nekoj vrsti ajnpren juhe, a ova juha, nastala u Baselu, ima dugu povijest u švicarskoj gastronomiji. Toliku dugu, da se ovdje smatra, kako se djevojka koja ne zna napraviti ovu juhu – ne može udati. Brašno u ovom slučaju služi kao sredstvo za zgrušavanje, a juha se radi još od goveđeg temljeca, luka i maslaca. Na kraju se po vrhu riba sir Gruyere kako bi se dobio topljeni, slani preljev.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju