Švicarska rolada klasična je slastica poznata po biskvitu premazanom kremom ili džemom i zarolanom u roladu pa u presjeku ima lijep prošaran izgled. Iako se najčešće zove švicarskom roladom, vjerojatnije je da potječe iz Austrije gdje još u 19. stoljeću vrlo popularna bila rolada od tankog biskvita i voća iz kompota i kreme, a sličnu slasticu nalazimo u mnogim dijelovma Europe.
Švicarska se našla u imenu ovog deserta nakon što je i tamo stekao vojsku obožavatelja, a dobio je i nekoliko završnih detalja – najčešće komadiće čokolade u biskvit ili šlag kao nadjev.
U 20. stoljeću ovaj se kolač služio u čitavoj Europi i šire pod današnjim imenom, a sve je osvojila njegova jednostavnost, elegantan izgled i naravno sjajan okus, pa se u njemu uživalo i u posebnim prilikama ali i uz običan popodnevni čaj. Ovo zadnje, nije teško pogoditi, posebno se "uhvatilo" u Velikoj Britaniji, a Amerikanci su je također posudili, malo prekrojili i nazvali "jelly roll" ili "cream roll".
Ovaj obožavani recept ne bi bio takav da ga nije izuzetno lako napraviti, a za čitav pothvat trebat će vam samo 25 minuta.
Sastojci za švicarsku roladu:
- maslac, za lim
- 3 velika jaja
- 100 g šećera u prahu, plus 3 žlice za posipanje
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 100 g glatkog brašna
- ½ čajne žličice praška za pecivo
- 250 g džema od jagoda ili okusa prema želji
Priprema švicarske rolade:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom kojeg ćete premazati maslacem.
- Jaja i šećer u prahu mutite 3 minute električnim mikserom pa dodajte vaniliju i miksajte još nekoliko sekundi. Prosijte brašno i prašak za pecivo pa ih žlicom umiješajte u smjesu jaja i šećera, pazeći da vam ne ostanu grudice.
- Tijesto izlijte u lim za pečenje i silikonskom špatulom ga razmažite do rubova i zagladite odozgo.
- Pecite 10-12 minuta dok ne poprimi zlatnu boju.
- Dok se biskvit peče, odrežite veliki komad papira za pečenje i pospite ga šećerom u prahu. Pečeni biskvit iskrenite na pripremljeni papir za pečenje i odlijepite papir ne kojem se pekao.
- Promiješajte džem da se malo opusti, po potrebi dodajte malo tople vode. Premažite površinu biskvita džemom.
- Uz pomoć papira za pečenje zamotajte još topli biskvit u roladu po kraćoj stranici.
- Zamotajte roladu u prozirnu foliju i ostavite da se ohladi.
- Maknite foliju s ohlađene rolade i poslužite. Režite na kriške pazeći da je „šav“ okrenut prema dolje.
Kolačima po Europi: Omiljene blagdanske slastice bez kojih je teško zamisliti praznike +9