Švicarska rolada klasična je slastica poznata po biskvitu premazanom kremom ili džemom i zarolanom u roladu pa u presjeku ima lijep prošaran izgled. Iako se najčešće zove švicarskom roladom, vjerojatnije je da potječe iz Austrije gdje još u 19. stoljeću vrlo popularna bila rolada od tankog biskvita i voća iz kompota i kreme, a sličnu slasticu nalazimo u mnogim dijelovma Europe.

Švicarska se našla u imenu ovog deserta nakon što je i tamo stekao vojsku obožavatelja, a dobio je i nekoliko završnih detalja – najčešće komadiće čokolade u biskvit ili šlag kao nadjev.

U 20. stoljeću ovaj se kolač služio u čitavoj Europi i šire pod današnjim imenom, a sve je osvojila njegova jednostavnost, elegantan izgled i naravno sjajan okus, pa se u njemu uživalo i u posebnim prilikama ali i uz običan popodnevni čaj. Ovo zadnje, nije teško pogoditi, posebno se "uhvatilo" u Velikoj Britaniji, a Amerikanci su je također posudili, malo prekrojili i nazvali "jelly roll" ili "cream roll".

Ovaj obožavani recept ne bi bio takav da ga nije izuzetno lako napraviti, a za čitav pothvat trebat će vam samo 25 minuta.

Sastojci za švicarsku roladu:

  • maslac, za lim
  • 3 velika jaja
  • 100 g šećera u prahu, plus 3 žlice za posipanje
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 100 g glatkog brašna
  • ½ čajne žličice praška za pecivo
  • 250 g džema od jagoda ili okusa prema želji

Priprema švicarske rolade:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom kojeg ćete premazati maslacem.
  2. Jaja i šećer u prahu mutite 3 minute električnim mikserom pa dodajte vaniliju i miksajte još nekoliko sekundi. Prosijte brašno i prašak za pecivo pa ih žlicom umiješajte u smjesu jaja i šećera, pazeći da vam ne ostanu grudice.
  3. Tijesto izlijte u lim za pečenje i silikonskom špatulom ga razmažite do rubova i zagladite odozgo.
  4. Pecite 10-12 minuta dok ne poprimi zlatnu boju.
  5. Dok se biskvit peče, odrežite veliki komad papira za pečenje i pospite ga šećerom u prahu. Pečeni biskvit iskrenite na pripremljeni papir za pečenje i odlijepite papir ne kojem se pekao.
  6. Promiješajte džem da se malo opusti, po potrebi dodajte malo tople vode. Premažite površinu biskvita džemom.
  7. Uz pomoć papira za pečenje zamotajte još topli biskvit u roladu po kraćoj stranici.
  8. Zamotajte roladu u prozirnu foliju i ostavite da se ohladi.
  9. Maknite foliju s ohlađene rolade i poslužite. Režite na kriške pazeći da je „šav“ okrenut prema dolje.

Kolačima po Europi: Omiljene blagdanske slastice bez kojih je teško zamisliti praznike Božićni panj Vanilin kiflice Vanilin kiflice +9 Božićni panj

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju