Mandeltårta ili torta od badema popularna je švedska slastica. Riječ je o desertu savršenom za blagdane i druge svečane prilike, a koji se sastoji od laganog biskvita, fine kreme i badema.

Umjesto klasičnog biskvita, za ovu tortu potrebno je ispeći tanke kore od bjelanjaka, šećera i mljevenih badema. Torta se, pak, nadjeva kremom od kuhanih žumanjaka, šećera i maslaca, a ukrašava s listićima od badema.

Mandeltårtu možete pripremiti i kod kuće – potrebno vam je tek malo strpljenja i truda. Evo što točno trebate napraviti.

Sastojci za tortu od badema:

  • 300 g bijelog šećera
  • 200 g tostiranih mljevenih badema
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 150 g omekšanog maslaca
  • 50 g badema u listićima za ukrašavanje
  • 25 g brašna
  • 8 jaja
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • ½ čajne žličice ekstrakta badema
  • ½ čajne žličice kukuruznog škroba
  • biljno ulje za namašćivanje kalupa za torte

Priprema torte od badema:

  1. U lončiću na štednjaku zagrijte na laganoj temperaturi vrhnje za šlag sa 75 g šećera.
  2. Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
  3. Žumanjke, kukuruzni škrob i ekstrakt vanilije pomiješajte pjenjačom dok se sastojci na sljube.
  4. Zagrijano vrhnje prelijte u smjesu sa žumanjcima. Dobro promiješajte.
  5. Dobivenu smjesu stavite na štednjak i na laganoj temperaturi miješajte sastojke oko četiri minute dok se krema ne zgusne.
  6. Prebacite smjesu u posudu, prekrijte je plastičnom folijom i pustite da se smjesa ohladi do kraja na sobnoj temperaturi.
  7. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg u mikseru zajedno s preostalim šećerom.
  8. Dodajte sitno mljevene tostirane bademe, brašno i ekstrakt badema.
  9. Podijelite dobivenu smjesu na dva jednaka dijela.
  10. Stavite smjesu u dva kalupa za torte promjera 20 centimetara koje ste prethodno namastili s nešto ulja.
  11. Stavite peći kore u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 25 do 30 minuta, odnosno dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
  12. Ohladite kore do kraja.
  13. Ohlađenu smjesu na bazi žumanjaka izmiksajte s omekšanim maslacem u glatku kremu.
  14. Dobivenu kremu premažite između dvije ohlađene i ispečene kore od bjelanjaka i badema, te preko vrha. Stavite tortu u hladnjak da se stisne.
  15. Prije posluživanja pospite vrh torte s bademima u listićima. Dobar tek!

Njemačka krtica: Recept za genijalnu tortu od čokolade, banana i šlaga +0 Torta krtica

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju