Da nam netko priča ne bismo vjerovali koliko Vižinada krije iznenađenja, neočekivanih doživljaja koji se s lakoćom pretvaraju u drage uspomene, na tako malo kvadrata. Gdje god krenete, čekaju mala uzbuđenja – samo treba otvoriti oči. Priče o ljudima koji dobrim idejama i trudom uljepšavaju život, ondje doista ima napretek. Najbolje mjesto za istraživanje vižinadskog kraja upravo je Vižinada, gdje se na samom njezinom ulazu, s brežuljka sv. Tome mogu vidjeti predivne vizure vinograda što rastu na crvenoj i bijeloj zemlji – garancija vinoljupcima da su na dobrom mjestu. Između zelenila loze vidjet ćete i razigrane brežuljke, Motovun, Završje, Grožnjan, kao i kamene gradiće, lijepu rijeku Mirnu te bajkovita polja.

Vižinada je i stanica Parenzane, obnovljene pruge duge 123 kilometara koja je prije stotinjak godina povezivala Trst i Poreč. Danas je Parenzana poznata kao „put zdravlja i prijateljstva“, odnosno biciklistička i izletnička trasa. Da dobrih ideja, kao i načina na koje možete istražiti Istru dokazuje i mlada ekipa zaljubljenika u sport i prirodu ujedinjena pod imenom Istra grand tour. Radi se o turama na quadovima kroz koje se osim prirodnih ljepota otkrivaju i one gastronomske. Čak i ako prije niste imali prilike sjesti na quad, vesela ekipa će vam pokazati kako i što treba napraviti.

Vrijedi se zadržati i u samoj Vižinadi. Tamo možete vidjeti jednu zanimljivu crkvicu sv. Barnabe. Poznata je po freskama, a osobito su neobični prikazi paklenih muka. Freske kriju brojne tajne, natpise na glagoljici kojima se stručnjaci i dalje bave, a dugo su bile i sakrivene od pogleda. Otkriće je doista bilo filmsko! Naime crkvica sv. Barnabe služila je kao skladište filmskih rekvizita prilikom snimanja filma Kelly’s heroes u kojem su glumile holivudske zvijezde Clint Eastwood i Donald Sutherland. Vižinada je tom prilikom poslužila kao zamjena za mali francuski grad. Kako se film snimao, žbuka je počela padati sa zidova crkvice. Ljudi su imali i što vidjeti - stoljećima skrivene, vrijedne freske.

Vižinadska "ambasada" nalazi se tek nekoliko koraka dalje od crkvice, na gradskom trgu s velikom cisternom, jednom od najznačajnijih spomenika takvoga tipa u Istri. Kuća Maraston, najviša stambena građevina Vižinade danas je centar za posjetitelje u kojem na interaktivan i zabavan način možete prikupiti dobre ideje o tome što vidjeti, okusiti i posjetiti u tom dijelu Istre. Prvi je kat posvećen Slatkoj Istri, gdje možete doznati ponešto o tradicionalnim slasticama, a zatim i kat iznad zaplesati u interaktivnoj igri s balerinom Carlotti Grisi. Popnete li se za još jedan kat, pronaći ćete više informacija o popularnom filmu snimanom u Vižinadi.

U selu Bajkini, u blizini Vižinade nećete ostati žedni, ali ni gladni. Sve što trebate je krenuti prema obitelji Rossi koja se ondje već pet generacija bavi proizvodnjom vina. Nije naodmet reći da koriste vlastito grožđe koje uzgajaju na 12 ha, u vinogradima razasutima na devet lokacija. Nagrade i priznanja skupljaju kao dijete sličice. I to ne samo za vino. Nedavno su jedini iz Hrvatske osvojili tri zlata na natjecanju u Japanu za teranino, gin i pelinkovac. I sve ih vrijedi probati! Svaka boca čuva čaroliju s kojom se konfekcija ne može mjeriti.

Već kada se približite idiličnom imanju s lijepim pogledom koji za vedrih dana nudi kadrove sve do Italije, noge same kreću prema zelenilu, gdje se u hladu kušaju divote poput vrhunskih vina ili nostromo gina, Teranino Rossija, Pelinkovca, Amara, Šovrana… Upravo je vinjak Šovran koji se dobiva od terana i odležava u drvetu najmanje deset godina jedan od Rossijevih ponosa, baš kao i Malvazija Templara.

Tko poželi, ondje može i odsjesti, u apartmanima s četiri zvjezdice, kao i obići vinograd, lijepu vinariju i destileriju ili degustirati – bilo pića ili autohtona istarska jela. Kada je prije više od 135 godina Federico Rossi na plodnoj zemlji na brežuljku kraj rijeke Mirne zasadio prve čokote terana i malvazije zasigurno nije ni pomišljao da će njegovi potomci tako ozbiljno pristupiti vrijednom nasljeđu. Ti marljivi čuvari tradicije s veseljem, u čašama i tanjurima otkrivaju što sve može dati taj vrijedni komadić Istre.

U selu Lašići, nedaleko od Vižinade također se krije jedna lijepa priča vrijedna pozornosti. Započela je početkom prošlog stoljeća, kada je pradjed Ivan Pilato zasadio mali nasad vinove loze, da bi godinama kasnije Eliđo Pilato preuzeo od oca proizvodnju i krenuo s većim ulaganjima.

Agroturizam Mekiši - 1 Hrana i piće Ručak u hladu maslina: Istarska konoba u kojoj se jedu vrhunski pršut i čudesa od mesa

O kvaliteti njihovih vina svjedoče i nagrade, poput Decantera, IWC-a, kao i Vinistre. Njihova malvazija sur lie i kao i Grand Cuvee 2015. vina su vrijedna pozornosti koja ne ostavljaju ravnodušnima ni vrsne hrvatske kritičare. Upravo se za kupažu cabernet sauvignona, merlota i terana ne suzdržava od komplimenata, a nađe se i u istoj rečenici s najboljim hrvatskim kupažama koje se u ovom trenutku mogu isprobati. Odlučite li se na kušanje, svidjet će vam se i fini mali zalogaji uz koje vino ljepše klizi. Vrijedi i prošetati podrumom u kojem se čuva vrijedna kapljica, osobito zanimljivim zbog umjetnosti koja okružuje sjajni inoks. 

Ljubitelji vina savjetovat će vam i posjet vinariji Arman, gdje Franc i Oliver njeguju vrhunsku priču, a ogladnite li navratite do Mekiša ili pak konobe Jadruhi. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju