Bajkini bi vjerojatno ostali samo još jedno ljupko, ali neotkriveno istarsko selo da u njemu nije obiteljska vinarija Rossi. Upravo zahvaljujući njoj, za ovu dobro čuvanu tajnu u blizini Vižinade odavno znaju vinski znalci i strastveni gurmani koji na putovanju Istrom tu rado svrate na vrhunska vina i destilate sljubljene s lokalnim zalogajima.

Na imaju koje se hvali zbog vina, hrane i fantastičnog pogleda na dolinu Mirne, koja od svog izvora u podnožju Ćićarije na putu prema ušću u Novigradu, prolazi zelenom dolinom ispod brežuljka na kojem se nalazi imanje Rossijevih.

Kako je sve počelo? 

"Povijest naše vinarije započela je davne 1885. Tada je naš prapradjed Federico Rossi na brežuljku iznad rijeke Mirne posadio prve čokote malvazije i terana. Nije ni slutio da je pokrenuo najljepšu obiteljski priču koju kao peta generacija danas njegujemo moja dva starija brata – Luka, Marko i ja, naravno uz pomoć naših roditelja Ines i Marina“, kaže Filip Rossi, najmlađi član poznate vinske obitelji, ali i najmlađi diplomirani sommelier u Hrvatskoj s položenom 3. razinom Hrvatskog sommelier kluba.

Vinarija Rossi - 6 Vinarija Rossi - 6 (Foto: arhiva Vina Rossi)

U Filipovom društvu ili u društvu predstavnika njegovog tima gosti obilaze podrum i prostore vinarije, istražuju slojevite okuse i raskošne note vina.

"Obilazak vinarije i degustacija ovisno o programu koji se odabere mogu trajati od sat i pol do dva i pol sata. Degustacija je privatna, a najekskluzivniji program za maksimalno osam gostiju, uz deset vina uključuje i degustaciju našeg Šovrana XO, proizvedenog od autohtone istarske sorte teran, odležanog u maniri najprestižnijih francuskih konjaka“, ističe Filip kojemu je vino velika ljubav i strast.

Ponosni na malvazije 

U modernom podrumu najmlađa generacija Rossijevih radi čuda pod budnim okom srednjeg brata Marka koji ima odgovornu ulogu enologa. Njihova Malvazija istarska iznimne je svježine i citrusnih nota, proizvodi se od grožđa sa četiri zemlje. Malvazija Templara proizvodi se od grožđa s prestižnog položaja Monte d'Ora, a selekcijom najboljih plodova, samo u iznimnim vinogradarskim godinama proizvodi se iznimna Malvazija Templara Riserva. Nježan i lepršav Rose proizveden je od 100 posto cabernet sauvignona, muškat žuti mirisan je i lepršav, a u svježem, ukusnom i zaokruženom chardonnayju znalci će prepoznati burgundijski stil. Tu je i bordoška kupaža s istarskim naglaskom i prepoznatljivim notama bobičastog voća koja je dobila ime Moro, po magarcu, jedinom pomagaču prapradjeda Federica.

Spiški dvorac u Slovačkoj - 2 Putovanja Spiški dvorac: Megazdanje koje zove na izlet svake prve srijede u mjesecu

Čisti hedonizam 

U Bajkinima u kojem je danas manje od 20 kućanstava, Rossijevi njeguju istarski životni stil, nudeći u svom malom hedonističkom raju dašak luksuza i potrebnu privatnost pa gosti k njima mogu i privatnim helikopterima, jer su prije nekoliko godina bili prvi vinari u Hrvatskoj koji su izgradili heliodrom. Ovo mjesto posebne energije, mediteranske opuštenosti i vrhunskih okusa, idealno je za proljetni bijeg. 

Otvorenje koje se iščekuje: Novi planinarski dom koji će imati restoran, kafić, saunu... Planinarski dom Pod Vošcem - 10 Planinarski dom Pod Vošcem - 9 Planinarski dom Pod Vošcem - 8 +5 Planinarski dom Pod Vošcem - 7

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju